گزارش آماری یکساله از وضعیت حوادث کار در ایران، به مناسبت ٢٨ آوریل روز جهانی ایمنی و سلامت کار
سه شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران روز ٢٨ آوریل، همزمان با روز جهانی ایمنی و سلامت کار با ارائه گزارش پیش رو به بررسی وضعیت حوادث کار ناشی از فقدان ایمنی محیط یا شرایط کار در حد فاصل ۱۳ اردیبهشت ۱٤۰۳ تا ٧ اردیبهشت ١٤٠٤ پرداخته است. بر اساس گزارشات گردآوری شده توسط بخش آمار این مجموعه، در حدفاصل ۱۳ اردیبهشت ۱٤۰۳ تا ۷ اردیبهشت ١٤٠٤، مرگ دستکم ۲۰۷۹ و مصدومیت دستکم ۱٦۲۷۳ کارگر در پی حوادث ناشی از فقدان ایمنی محیط یا شرایط کار ثبت شده است.
لازم به ذکراست، در سال ۲۰۰۳ میلادی سازمان جهانی کار پس از بررسیهای بسیار ۲۸ آوریل را با هدف آگاهی رسانی در خصوص ایمنی و بهداشت کار و با تاکید بر پیشگیری از حوادث و بیماریها در محل کار نامگذاری کرد. در واقع کارزاری بین المللی با هدف نشان دادن اهمیت ارتقای ایمنی محیط شغلی و تاثیر آن بر کاهش مرگ و میر ناشی از کار است. به این ترتیب دولتها موظف به تدوین سیاست و برنامهای سیستماتیک برای بازرسی اجرای انطباق قوانین و سیاستهای ایمنی و بهداشتی شغلی هستند. گفتنی است که این روز همچنین از سال ۱۹۹٦ توسط اتحادیههای کارگری در سراسر جهان به عنوان روز جهانی بزرگداشت کارگران کشته و زخمی شده گرامی داشته میشود.
بنا بر گزارش مرکز آمار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، طی بررسی گزارش های کارگری منتشر شده در ۱۲ ماه اخیر (۱۳ اردیبهشت ۱٤۰۳ تا ۷ اردیبهشت ١٤٠٤)، مرگ دستکم ۲۰۷۹ کارگر در این مدت در پی حوادث کار ناشی از فقدان ایمنی محیط یا شرایط کار توسط رسانهها یا سازمانهای فعال در این حوزه مخابره شده است. علاوه بر این تعداد ۱٦۲۷۳ مورد مصدومیت ناشی از حوادث کار نیز به همین ترتیب توسط رسانهها مخابره و توسط بخش آمار این نهاد گردآوری شده است. از جمله حوادث تلخ و برجسته سال گذشته میتوان به انفجار در اسکله شهید رجایی بندرعباس اشاره کرد. فعالان کارگری از جانباختن ٤٦ کارگر از جمله سه کارگر زن خبر دادند. همچنین مصدومیت بیش از ۱۲٤۲ نفر توسط رسانههای رسمی گزارش شده است که مشخص نیست چه تعدادی از آنها کارگر بودهاند، با این وجود رئیس کانون بازنشستگان کارگری بندرعباس در اظهاراتی تاکید کرد که عمده قربانیان این حادثه کارگر بودهاند.
این تراژدی انسانی در آستانه روز جهانی ایمنی و سلامت کار نشان میدهد که عدم توجه به ایمنی کار نه تنها جان هزاران کارگر را به خطر میاندازد، بلکه خسارات انسانی و اقتصادی جبرانناپذیری بر جامعه تحمیل میکند. این واقعیت اهمیت اجرای جدیتر قوانین و نظارت مستمر بر رعایت اصول ایمنی در محیطهای کاری را دوچندان میسازد. بر اساس گزارشات گردآوری شده توسط بخش آمار این نهاد، ۲۲.۶۳% این حوادث مربوط به سقوط از ارتفاع، ۱۴.۲۳% تصادف، ۱۰.۵۷% آتش سوزی، ۱۰.۳۷% اصابت جسم سخت، ۸.۸۵% مسمومیت، ۷.۶۲% معادن، ۶.۴۲% گاز گرفتگی، ۶.۳۹% حوادث در کارخانجات، ۶.۱۹% برق گرفتگی، ۲.۴۶% حوادث ساختمانی، ۲.۳۰% حوادث در چاه، ۰.۸۱% انفجار، ۰.۴۹% پتروشیمی و پالایشگاه، ۰.۲۳% نامشخص، ۰.۱۹% دود گرفتگی، ۰.۱۳% حوادث کشاورزی و ۰.۱۳% غرق شدگی را شامل میشوند.