کاهش حضور نظامی گروههای طرفدار ترکیه در منطقه عفرین در شمال غرب سوریه
پنجشنبه ۲۱ فروردین ۱۴۰۴

یک مقام وزارت دفاع سوریه اعلام کرد که گروههای طرفدار ترکیه در سوریه حضور نظامی خود را در منطقه عموما کردنشین شمال این کشور که از سال ۲۰۱۸ تحت کنترل آنها بوده است، کاهش دادهاند. این اقدام پس از توافق یک ماه پیش مقامات جدید سوریه و مقامات کُرد انجام میشود که به موجب آن، بازگشت کردهای آواره، از جمله دهها هزار نفری که در سال ۲۰۱۸ از منطقه عفرین در شمال غرب سوریه فرار کرده بودند، فراهم میشود.
این مقام سوری که به دلیل نداشتن مجوز برای صحبت با رسانهها، نخواست نامش فاش شود، روز سهشنبه به خبرگزاری فرانسه گفت که گروههای طرفدار آنکارا حضور نظامی و ایستهای بازرسی خود را در عفرین، در استان حلب، کاهش دادهاند. این مقام در عین حال افزود که حضور آنها در حال حاضر در منطقه حفظ شده است و مقامات قصد داشتند آنها را در پستهای نظامی مستقر کنند، اما این پستها به طور مرتب هدف حملات هوایی اسرائیل قرار گرفتهاند. پس از آنکه نیروهای اسلامگرای سوری توانستند بشار اسد، حاکم پیشین سوریه را در ماه دسامبر از قدرت برکنار کنند، مقامات جدید سوریه اعلام کردند که تمام گروههای مسلح باید منحل شده و در ارتش جدید ادغام شوند، اقدامی که باید شامل گروههای طرفدار ترکیهای که بخشهایی از شمال سوریه را تحت کنترل دارند نیز باشد.
نیروهای نظامی ترکیه و نیروهای نیابتی سوریه از ماه ژانویه تا مارس ۲۰۱۸ یک عملیات نظامی علبه مبارزان کرد در منطقۀ عفرین انجام دادند. سازمان ملل متحد برآورد کرده است که نیمی از ۳۲۰ هزار نفر جمعیت این منطقه در طول این عملیات فرار کردند. کردها و گروههای حقوق بشری، نیروهای طرفدار ترکیه را به نقض حقوق بشر در این منطقه متهم کردهاند. مقامات دولت نیمهخودمختار کردها که بخشهایی از شمال و شمالشرقی سوریه را تحت کنترل دارد، ماه گذشته توافقی برای ادغام نهادهای مدنی و نظامی خود با نهادهای دولت مرکزی سوریه به امضاء رساند. یک منبع کرد نزدیک به موضوع گفت که مردم عفرین منتظرند تا تمام ایستهای بازرسی برداشته شود و گروههای طرفدار ترکیه از منطقه خارج شوند.
منبع دیگری که بدلیل حساسیت موضوع نخواست نامش فاش شود به خبرگزاری فرانسه گفت که «نیروهای دموکراتیک سوریه» در مذاکرات با دمشق، خواستار این هستند که نیروهای امنیتی مستقر در عفرین از خود این منطقه باشند. این منبع افزود که «نیروهای دموکراتیک سوریه» همچنین خواستار نظارت «سازمانهای بینالمللی یا کشورهای دوست از ائتلاف بینالمللی» بر بازگشت گروهی آوارگان است. یک مقام کرد سوری به نام بدران کرد در توییتی نوشت که توافق حلب «مرحله نخست از یک برنامه گستردهتر است که هدف آن تضمین بازگشت امن مردم عفرین است.