یکشنبه ۲۷ آبان ۱۴۰۳ | 17 - 11 - 2024

Communist party of iran

پیامدهای ویرانگر جنگ امپریالیستی در اوکراین


جنگ امپریالیستی در اوکراین و هزینه‌های سنگین این جنگ ویرانگر، اوضاع اقتصادی کشورهای اروپا و آمریکا و حتی دنیا را نیز تحت تأثیر قرار داده است. هزینۀ چنین جنگی علاوه بر صدها هزار کشته و زخمی و آوارگی و بی خانمانی میلیونها نفر از مردم ستمدیدۀ اوکراین، موجب گرانی روز افزون کالاهای و مواد مورد نیاز روزانۀ مردم در سراسر دنیا شده و زندگی و معیشت آنان را تحت فشار قرار داده است. تداوم و گسترش این جنگ اینک برپاکنندگان آن و نهادهای وابسته را نیز نگران چگونگی تأمین هزینۀ جنگ کرده است. قابل ذکر است که سالها قبل از آغاز این جنگ، آمریکا و دولتهای عضو ناتو به منظور تمهید ملزومات چنین جنگی، اسلحه و مهمات به اوکراین ارسال می کردند. در همین رابطه پیش از آغاز جنگ اوکراین جو بایدن که از آغاز آن خبر داشت از شهروندان آمریکایی مقیم اوکراین خواست این کشور را ترک کنند. روسیه نیز بیش از صد هزار نیروی نظامی خود را در مرز اوکراین مستقر کرده بود. رئیس جمهور چین پشتیبانی کامل دولت چین از روسیه در مقابل حملات غرب را اعلام کرده بود. روسیه و چین مخالف هر گونه گسترش ناتو به شرق روسیه و انجام هر گونه فعالیت نظامی اروپا و آمریکا در حوزه پاسیفیک بودند. برنامه‌هایی که غرب و آمریکا در تدارک آن بودند.  


روز چهارشنبه ۱۲مهر ماه خبرگزاری رویترز از قول رئیس کمیتۀ نظامی پیمان آتلانتیک شمالی “ناتو” اعلام کرد که ذخایر تسلیحات انبارهای کشورهای عضو این پیمان به نیمه رسیده است. “راب بائر” رئیس کمیته نظامی ناتو گفت: “با توجه به افت شدید ذخایر انبارهای تسلیحات کشورهای عضو ناتو، شرکتهای تولید کنندۀ سلاح و مهمات، باید میزان تولیدات خود را فورأ افزایش دهند”. گزارش رویترز همچنین متذکر شده که از زمان آغاز تهاجم روسیه به اوکراین در ماه فوریۀ ۲۰۲۲، کشورهای عضو ناتو هم در تلاش برای ارسال تسلیحات به اوکراین بوده و هم در تقلای پرکردن انبارهای تسلیحات خود هستند. رئیس کمیته نظامی ناتو همچنین روز سه شنبه ۱۱ مهر ماه در نشست امنیتی در لهستان اعلام کرد که: “کشورهای عضو ناتو از انبارهای نیمە پُر خود مهمات تحویل اوکراین دادند اینک ذخایر خودشان نیز درحال پایان است و شرکتهای تولید کنندۀ سلاح و دولتهای مربوطه باید تولید تسلیحات را باشتاب و به صورت انبوه افزایش دهند”. کار کمبود تسلیحات برای ادامۀ جنگ به جایی رسیده که هفتۀ گذشته آمریکا برای تأمین سلاح جنگ اوکراین دستور داد اسلحه هایی که در دسامبر سال گذشته از کشتی توقیف شدۀ رژیم جمهوری اسلامی ضبط کرده بودند را به اوکراین بفرستند. (این سلاحها بخش از تسلیحاتی بود که رژیم جمهوری اسلامی با کشتی برای تروریستهای حوثی یمن می‌فرستاد). 


این امر نشان می‌دهد که دولتهای اتحادیۀ اروپا و عضو ناتو می‌خواهند جنگ با روسیه را ادامه دهند و هزینۀ آنرا با خون مردم اوکراین و سربازان دو طرف و از سفره و جیب مردم جهان پرداخت نمایند. هفتۀ گذشه وزیران خارجۀ کشورهای اتحادیۀ اروپا نیز مجددأ بر تداوم حمایت خود از جنگ اوکراین تأکید نمودند. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت اتحادیه اروپا کمک‌های نظامی و اقتصادی به اوکراین را افزایش خواهد داد. این هزینەهای گزاف که باید به حلقوم گشاد ماشین جنگ و کشتار دولتهای امپریالیستی ریخته شود تا سود و منافع سرمایه را تأمین نماید، به قیمت افزایش فقر و گرسنگی صدها میلیون نفر از مردم جهان تمام شده است. در این رابطه وزیر دفاع بریتانیا در نشست امنیتی ناتو برای پر کردن دوباره انبارهای تسلیحاتی خود اعلام کرد که: “ما نمی‌توانیم اوکراین را تنها بگذاریم و باید تا زمانی که جنگ ادامه دارد تسلیحات مورد نیاز این کشور را برای مقابله با روسیه تأمین کنیم. بودجۀ تا کنونی نظامی کافی نیست و کشورهای عضو ناتو باید حداقل دو درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به عنوان کف بودجۀ دفاعی اختصاص دهند”. بنا به آمارهای ارائه شده از زمان شروع جنگ اوکراین در فوریۀ سال ٢٠٢٢ آمریکا معادل ۱۱۳ میلیارد دلار اسلحه و تجهیزات جنگی به اوکراین داده است. بریتانیا و دیگر دولتهای عضو ناتو نیز چنین هزینه‌هایی را از جیب مردم برای تداوم جنگ در اوکراین پرداخت کردەاند. روز سەشنبه گذشته اتحادیۀ اروپا یک بستۀ دیگر پنج میلیارد دلاری برای تداوم جنگ اوکراین را به تصویب رساند و قرار است تا سال ۲۰۲۷ بودجۀ ۵۰ میلیارد دلاری دیگری نیز به جنگ اوکراین اختصاص دهند. جو بایدن نیز اعلام نمود که: “ما تحت هیچ شرایطی اجازه نمی دهیم حمایت آمریکا از اوکراین قطع شود” و از کنگره آمریکا خواسته که به شکل جداگانه کمکهای چند میلیارد دلاری دیگری برای این جنگ تصویب نمایند. 


بدون شک زرادخانە و انبارهای تسلیحاتی و ذخایر مالی طرف مقابل در روسیه و کشورهای متحدش نیز ته کشیده است. روسیه تاکنون حدود ٨٢ میلیارد دلار برای جنگ اوکراین هزینه کرده است. دولت روسیه بیش از ۶۵۰ میلیارد روبل از بودجهٔ سال آیندە را نیز برای توسعهٔ مناطق اشغال‌ شده در اوکراین اختصاص داده است. با وجود این سران دولت در کرملین نیز همچنان بر طبل جنگ می‌کوبند و خود را برای جنگی دراز مدت آماده می کنند. سخنگوی کاخ کرملین هفتۀ گذشت اعلام نمود، که آنها برای پیروزی در این جنگ وحشیانه بر خستگی دولتهای غربی از جنگ و بروز اختلاف میان آنها امید بستەاند.


به این ترتیب در طول ٢٠ ماه گذشته اوکراین به میدان رقابت و جنگ دولتهای امپریالیستی تبدیل شده است. بمب ها و موشکهای دو طرف جنگ برسر مردم بی‌دفاع اوکراین ریخته شده است؛ بیشتر شهرها و روستاهای این کشور به ویرانه‌  تبدیل گشته؛ صدها هزار نفر کشته و زخمی و میلیونها نفر آواره و بی خانمان و تخریب زیرساختهای اقتصادی و اجتماعی این کشور محصول و تبعات این جنگ امپریالیستی است. این جنگ جنایتکارانه و ضد انسانی که دو بلوک از قدرتهای سرمایەداری پس از پایان جهان یک قطبی به پا کرده‌اند، جنگ قدرت برای تقسیم مجدد جهان و گسترش مناطق نفوذ است؛ این جنگ، جنگ کارگران و تودەهای مردم اوکراین با مردم روسیه نیست و جز ناامنی و کشتار و ویرانی و فقر و گرسنگی برای آنان و سایر مردم جهان چیزی به همراه نداشته است. کارگران و مردم آزادیخواه در روسیه و اوکراین و سراسر جهان آنچنانکه علیه جنگ آمریکا در ویتنام به خیابانها آمدند، علیه این جنگ ضد بشری نیز باید به مبارزه برخیزند و دست به اعتراض بزنند. نظام سرمایه داری جز جنگ و کشتار انسانها، فقر، تعمیق شکاف طبقاتی و نابودی طبیعت هیچ ارمغان دیگری برای جامعۀ بشری ندارد. جهان بیش از هر زمان دیگری درمقابل انتخاب میان بربریت سرمایەداری یا سوسیالیسم قرار گرفته است. 


سخن روز شبکه تلویزیون حزب کمونیست ایران و کومه له

https://alternative-shorai.tv

https://cpiran.org

https://komala.co

اشتراک در شبکه های اجتماعی: