پیامدهای قطع برق صنایع؛ هزاران کارگر صنایع کوچک و بزرگ بیکار شدند
پنجشنبه ۱ خرداد ۱۴۰۴

در سالی که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، آن را “سرمایهگذاری برای تولید” نامگذاری کرد، دهها کارخانه و کارگاه بزرگ و کوچک به دلیل قطع مکرر برق تعطیل شده یا به مرز ورشکستگی کامل رسیدهاند و هزاران کارگر با حداقل دستمزد که در این واحدها مشغول به کار بودند، بیکار و با بحران معیشتی روبرو شدهاند. این در حالی است که با وجود موج نگرانکننده بیکاری کارگران در نقاط مختلف ایران، شواهد و اظهارات مسئولان حاکی از آن است که وضعیت در تابستان پیش رو، وخیمتر هم خواهد شد.
اولتیماتوم وزارت کشور مبنی بر توقف ۱۵ روزه تولید فولاد و سیمان به دلیل محدودیتهای برقی، شوک بزرگی به این صنایع مادر وارد کرد. بر اساس ابلاغیه رسمی، خاموشی این صنایع از صبح تا غروب تعیین شده؛ اقدامی که به معنای کاهش تدریجی خوراک کورهها یا خاموشی کامل آنها است. بررسی اخبار روزهای اخیر نشان میدهد دهها کارخانه بزرگ فولاد در خوزستان، کرمان و یزد و صنایع سیمان در اصفهان، کردستان و ایلام، بهدلیل دستور اخیر قطع برق، عملا تعطیل شدهاند. این تعطیلیها تنها به صنایع مادر محدود نیست و صنایع خرد را نیز دربر میگیرد؛ آسیبی جدی به تولید ملی که هزاران شغل را در معرض نابودی قرار داده و امنیت اقتصادی خانواده کارگران و کارمندان شاغل در آنها را به خطر انداخته است.
پیامدهای قطع برق صنایع در سفره مردم
طبق ماده ۲۵ قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار، در زمان کمبود برق و گاز، واحدهای تولیدی، صنعتی و کشاورزی نباید در اولویت قطع انرژی قرار گیرند. با این حال، راهکار دولت جمهوری اسلامی برای مدیریت آنچه «ناترازی انرژی» مینامد، قطع گسترده برق کارخانهها و کارگاههای تولیدی است. علیاصغر آهنیها، نماینده کارفرمایان در شورایعالی کار، به خبرگزاری تسنیم ، وابسته به سپاه پاسداران گفت که به دلیل قطعی برق، در حال حاضر تنها ۵۰ درصد ظرفیت صنایع مستقر در شهرکهای صنعتی فعالاند.
پیامد جدی این وضعیت موج فراگیر بیکاری کارگران، افزایش قیمت کالاها و ضربه به معیشت مردم است. به گزارش سایت فرارو ، تنها در یک ماه گذشته، قیمت سیمان تقریبا دو برابر شده و از کیسهای ۱۱۵ هزار تومان به ۲۳۰ هزار تومان رسیده است. انجمن تولیدکنندگان بتن نیز نایاب شدن بتن را ناشی از کاهش تولید در پی قطعی برق دانسته است.
همزمان، از تعدیل نیرو و اخراج کارگران در بسیاری از واحدهای صنعتی و تولیدی به دلیل قطع مکرر و بدون برنامه برق هم گزارشهای متعددی منتشر شده است. به گزارش خبرگزاری ایسنا ، کارخانه فولاد آریا در اردستان بهتازگی ۴۰ نفر از کارگرانش را در پی بحران برق اخراج کرده است. عباسعلی ابراهیمی، مدیر این کارخانه، به ایسنا گفت اداره برق اعلام کرده است اگر مصرف کارخانه از پنج مگاوات بیشتر شود، برق آن بهصورت خودکار قطع خواهد شد.
به گفته او، مصرف برق این واحد صنعتی ۲۲ مگاوات است و در پی هشدارها درباره کاهش مصرف، بسیاری از بخشهای کارخانه تعطیل و دهها کارگر اخراج شدند. در اراک، کارگران کارخانه آلومینیومسازی در اعتراض به قطع مکرر برق و خطر تعطیلی کامل خطوط تولید، مقابل کارخانه تجمع کردند. تولید در شهرک صنعتی راوند کاشان نیز در پی قطعیهای مکرر برق و نبود سوخت جایگزین، در آستانه توقف کامل قرار گرفته و قطع برق در شهرک صنعتی سپهر نظرآباد نیز کارگران را در شرایطی بحرانی قرار داده است. تولیدکنندگان ناچار شدهاند برای ادامه فعالیت از موتور برق استفاده کنند که راهحلی پرهزینه و آزاردهنده است و این در حالی است که گازوئیل نیز نایاب است. در نتیجه، شمار زیادی از کارگران بدون دریافت حقوق، ناچار به ترک محل کار خود شدهاند.