پایان مذاکره ایران و آمریکا؛ توافق برای ادامه گفتگوها!
یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴

مذاکرات میان جمهوری اسلامی و ایالات متحده آمریکا در مسقط؛ پایتخت عمان به پایان رسید. عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران از برگزاری دور بعدی گفتگوها در روز شنبه آتی خبر داد.
روز شنبه ۲۳ فروردینماه مذاکرات اتمی میان جمهوری اسلامی و آمریکا در مسقط، پایتخت عمان برگزار شد. استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا در خاورمیانه و عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، ریاست هیاتهای مذاکرهکننده دو کشور را برعهده دارشتند.
بدر بن حمد البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان که روزشنبه ٢٣ فروردین، در مسقط، میانجی مذاکرات میان جمهوری اسلامی و ایالات متحده آمریکا بود، اعلام کرد که این گفتگوها در فضایی “دوستانه” برگزار شد و گفت که : « این مذاکرات، آغازگر تلاشی برای دستیابی به “توافقی منصفانه و الزامآور” بوده است.»
وزیر خارجه عمان، در بیانیهای که در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) منتشر کرد نوشت: «مایلم با افتخار اعلام کنم که امروز در مسقط، میزبان دکتر سید عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، و استیو ویتکاف، نماینده ریاستجمهوری ایالات متحده آمریکا بودیم و در آغاز روند گفتوگو و مذاکراتی میانجیگری کردیم که هدف مشترک آن دستیابی به یک توافق منصفانه و الزامآور است. مایلم از دو همکارم برای این تعامل که در فضایی دوستانه انجام شد، تشکر کنم.»
عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران از برگزاری دور بعدی گفتگوها در روز شنبه آتی خبر داد.
عراقچی گفت: «امروز فضای جلسه به گونه ای بود که استمرار و ادامه را نشان میداد. ما جلسه بعدی را در شنبه بعدی برگزار خواهیم کرد.» او همچنین تصریح کرد: «ما باید این گفتگوها را ارزیابی کنیم. احتمالا محل ملاقات در جای دیگری باشد.»
بر اساس اعلام وزارت خارجه جمهوری اسلامی، این مذاکرات در دو سالن جداگانه برگزار شد و عمان به عنوان میانجی، پیامها را منتقل میکرد. به گفته عراقچی: «چهار بار با رفتوآمد طرف عمانی بین طرف ایرانی و آمریکایی تبادل پیام انجام شد.»
تا این لحظه جزییاتی از محتوای این مذاکرات در دسترس نیست اما پیش از این یک منبع عمانی به خبرگزاری رویترز گفته بود که : « تمرکز این مذاکرات بر کاهش تنشهای منطقهای، تبادل زندانیان و توافقهای محدود برای کاهش تحریمها (علیه ایران) در ازای کنترل برنامه هستهای ایران خواهد بود.»
در همین راستا خبرگزاری حکومتی تسنیم، فضای حاکم بر این گفتوگوهای “غیرمستقیم” را “مثبت” توصیف کرده است. به گفته وزیر خارجه جمهوری اسلامی: «طرف آمریکایی تلاش کرد اراده خودش را برای توافق عادلانه نشان دهد.»
تسنیم همچنین گزارش داده که روسای هیئتهای نمایندگی جمهوری اسلامی و آمریکا در هنگام ترک محل گفتگوها پس از پایان بیش از دو ساعت و نیم مذاکرات غیرمستقیم، “در حضور وزیر امور خارجه عمان دقایقی گفتگو کردند.”
عمان که در این مذاکرات به عنوان میانجی عمل میکند، تاکنون درباره نتایج این مذاکرات اظهار نظری نکرده است. دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، ماه گذشته با انتشار نامهای به علی خامنهای؛ رهبر جمهوری اسلامی، پیشنهاد مذاکرات مستقیم درباره توافق هستهای جدید را داده بود. ترامپ در عین حال هشدار داده بود که در صورت عدم موافقت تهران با محدودسازی برنامه هستهای بحثبرانگیز خود، تهران با پیامدهای نظامی روبهرو خواهد شد.