پاسخ جمهوری اسلامی به نامه ترامپ، قبول مذاکره “غیر شرافتمندانه”
شنبه ۹ فروردین ۱۴۰۴

طی چند روز گذشته با تهدیدات مجدد ترامپ و تداوم حملات نظامی آمریکا علیه حوثی ها در یمن و تهدیدات دولت اسرائیل در منطقه، جمهوری اسلامی تحت فشار بیشتری قرار گرفته است. روز پنجشنبه هفتم فروردین کمال خرازی مشاور علی خامنەای و رئیس شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی، در اولین واکنش به نامه دونالد ترامپ به خامنەای، اعلام نمود: “تهران تمامی درهای حل اختلاف با ایالات متحده را نبسته بلکه آماده مذاکره غیرمستقیم با آمریکا برای ارزیابی طرف مقابل،اعلام شرایط خود و اتخاذ تصمیم مقتضی است”. عصر همان روز عباس عراقچی وزیر خارجه رژیم نیز به خبرگزاری رسمی رژیم گفت که: “حکومت جمهوری اسلامی پاسخ نامه رئیس جمهوری آمریکا را روز چهارشنبه شش فروردین به طور مقتضی و از طریق کشور عمان داده است”.
او اضافه کرد که این پاسخ، نظرات ما در رابطه با وضعیت جاری و نامه “آقای ترامپ” به طور کامل به اطلاع طرف مقابل رسانده شده است. اما نه خرازی و نه عراقچی نه در باره مضمون نامه ترامپ که ۲۲ اسفند تحویل گرفتند و نه در رابطه با محتوای نامە خودشان به ترامپ توضیحی ندادند و تنها گفتند سیاست ما مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا است آنگونه که در گذشته نیز وجود داشته است. اما “سکای نیوز عربی” اعلام کرد که در آن نامه در رابطه با چارچوب مسیر مذاکرات مستقیم با آمریکا هم صحبت شده است. در این رابطه طی روزهای گذشته منابع مطلع در امارات متحد عربی که نامه ترامپ را به جمهوری اسلامی رساندند، محتوای ۸ بندی نامه ترامپ به خامنەای را فاش ساختند که در آن از جمله خواسته شده بود که: “جمهوری اسلامی باید برنامه هستەای خود را بطور کامل متوقف کند؛ حمایت از نیروهای نیابتی از یمن تا عراق و لبنان را کنار بگذارد و در عرض دو ماه گفتگو برای دستیابی به توافق با آمریکا را آغاز کند. در غیر این صورت به طور همه جانبه به ایران حمله نظامی خواهد کرد”. اما ترامپ در سخنان اخیر خود بجای دوماه خواستار پاسخ هرچه سریعتر خامنەای به نامەاش شد. دراین رابطه سفیر جمهوری اسلامی در عراق نیز افزود که نامه ترامپ شامل درخواست انحلال حشدشعبی و یا ادغام آن در نیروهای مسلح عراق شده است.
پاسخ سریع جمهوری اسلامی به آمریکا یک روز پس از آن ارسال شد که ترامپ در هشدار آمرانه و تهدید آمیز دیگری، اعلام کرد که جمهوری اسلامی باید هرچه زودتر برای یک توافق هستەای مذاکره کند، در غیر این صورت با پیامدهای سختی مواجه خواهد شد. علاوه برآن روزنامه والستریت جورنال نیز همان روز سەشنبه گزارشی از استقرار بمب افکنهای رادار گریز “بی۲ اسپیریت” و هواپیماهای سوخت رسان و غیره آمریکا در اقیانوس هند منتشر کرد و نوشت این اقدام آمریکا پیامی آشکار به جمهوری اسلامی است. اعلام آمادگی جمهوری اسلامی در مذاکره با آمریکا و نوشیدن جام زهر آن از جانب خامنەای درحالی است که قبلأ او و دیگر مقامات رژیم بارها گفتە بودند، “با آمریکا مذاکره نخواهیم کرد” و مذاکره با آمریکا را غیر عاقلانه و غیر هوشمندانه و غیر شرافتمندانه دانسته بود. خامنەای یک روز بعد از آن که ترامپ اعلام کرد نامهای برایش ارسال کرده، گفت: “پیام آمریکا فریبکارانه است، اصرار دولتهای قلدر برای مذاکره برای حل مسائل نیست بلکه برای تحکم است؛ برای تحمیل خواستەهایشان است؛ تنها برنامه هستەای هم نیست؛ راجع به امکانات دفاعی و تواناییهای بین المللی کشور است؛ فلان کار را نکنید؛ فلان کس را نبینید؛ موشکتان بردش فلان قدر بیشتر نباشد. علی خامنەای در پیام نوروزی خودش نیز مدعی شد که آمریکا باید بداند تهدید جمهوری اسلامی راه به جایی نخواهد برد و اگر خباثتی علیه ایران انجام دهد سیلی سختی خواهد خورد.
بازتاب این تهدیدات بی پایه خامنەای از سویی و اقدام نمایشی رونمایی از یک “شهر موشکی زیر زمینی” جدید از سوی سپاه پاسداران و رجز خوانی حاجی زاده فرمانده نیروی هوا فضای پاسداران مبنی بر اینکه “تعداد شهرهای موشکی ما،(اصطلاحی که سپاه پاسداران برای بزرگنمایی پایگاههای موشکی بکار می برند) آنقدر زیاد است که اگر از امروز شروع به رونمایی آنها کنیم تا دو سال دیگر تمام نمیشود، موجب شد که به فاصله دو سه روز نرخ دلار در بازارهای ایران به بالای ۱۰۰ هزار تومان برسد و به تبَع آن قیمت همه اجناس مورد نیاز مردم نیز بسیار بالاتر برود. نگرانی کارگران و مرم تهیدست جامعه از برپایی جنگ و یا حتی حملات هوایی مداوم از نوع آنچه آمریکا در یمن آغاز کرده است، بی مورد نیست. آنها از سویی با رژیم ورشکسته و جنایتکاری طرف هستند که احتمال دارد برای بقای خود حاضر باشد با هزینه جان و مال و زندگی آنان دست به ماجراجویی بزند و از سوی دیگر با جنایتکاران و جنگ طلبانی مثل ترامپ و نتانیاهو روبرو هستند که نشان دادەاند برای پیشبرد اهداف و منافع خود از ویرانسازی و نسل کشی و آواره کردن مردم و هیچ جنایتی باکی ندارند.
رجز خوانی مقامات جمهوری اسلامی درحالی است که طی دو سال گذشته نشان دادەاند نه تنها در مقابل آمریکا بلکه در برابر اسرائیل نیز نه در داخل و نه در منطقه قادر به دفاع از خود نبودهاند. بنابراین علیرغم ادعاهای بی پایهشان، برای نجات خود در مقابل آمریکا و اسرائیل راهی جز مذاکره ناشرافتمندانه و “سازش و تسلیم قهرمانانه” پیش رو ندارند. راهی که جمهوری اسلامی در واقع و به ناچار پذیرفته است. اما معضل اصلی سر راه بقای جمهوری اسلامی گسترش روزانه اعتصابات و اعتراضات کارگران و تودههای مردم زحمتکش و تهیدست جامعه است که با “سازش قهرمانانه” با آمریکا برطرف نخواهد شد. رژیم جمهوری اسلامی درمانده تر از آن است که پاسخی به خواسته های و مطالبات کارگران و توده های به پا خاسته ایران داشته باشد . تداوم چنین وضعی امکان پذیر نیست و گسترش این جنبش های اعتراضی و سرنگونی جمهوری اسلامی اجتناب ناپذیر است. مسئله کلیدی این است که فعالان پیشرو و رادیکال و سوسیالیست جنبش کارگری و دیگر جنبش های پیشرو اجتماعی و اعتراضی بتوانند بر متن و بستر اعتصابات و اعتراضات جاری صفوف خود را سازمانیافته تر کنند، به رهبری سراسری شکل دهند و ملزومات سرنگونی انقلابی جمهوری اسلامی را فراهم آورند.
سخن روز: تلویزیون حزب کمونیست ایران و کومه له
https://alternative-shorai.tv (https://alternative-shorai.tv/)
https://cpiran.org (https://cpiran.org/)
https://komala.co (https://komala.co/)
https://t.me/peshrawcpiran
www.facebook.com/Peshrawcpiran
www.instagram.com/Peshrawcpirn
https://t.me/KomalaCpiranTv