شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ | 19 - 04 - 2025

Communist party of iran

ویتکاف: ثبات در خاورمیانه مستلزم نابودی برنامۀ غنی سازی اورانیوم ایران است!عراقچی؛غنی‌سازی قابل مذاکره نیست

اعلام موضع استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا در أمور ایران، با واکنش سریع این کشور روبرو شد. او پیش از شروع دور بعدی مذاکرات با ایران در بیانیه‌ای که دفتر وی روز سه‌شنبه ۲۶ فروردین در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد گفت: توافق نهایی باید چارچوبی برای صلح، ثبات و رفاه در خاورمیانه فراهم کند و این به آن معناست که ایران باید برنامه غنی‌سازی و تولید سلاح‌های هسته‌ای خود را متوقف کرده و آن را از بین ببرد.


عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران در پاسخ به این پست گفت: غنی‌سازی ایران امر واقعی و حقیقی است و برای اعتمادسازی نسبت به نگرانی احتمالی آمادگی داریم ولی اصل غنی‌سازی قابل مذاکره نیست. عراقچی به ویتکاف انتقاد کرد که “در این فاصله، از دیدار شنبه گذشته تاکنون، چند جور صحبت کرده است”. او گفت “باید پشت میز مذاکره از مواضع واقعی آنها مطلع شد.” ویتکاف پیش از انتشار بیانیه یاد شده در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی فاکس‌نیوز شرط هرگونه توافق با ایران را به “راستی آزمایی برنامه غنی‌سازی تهران و توانایی‌هایش برای تسلیحاتی کردن آن” منوط کرد. او گفت: ایران نیازی به غنی‌سازی بیش از ۳.۶۷ درصد ندارد. ویتکاف تاکید کرد که ایران در مواردی به غنی سازی بیش از ۶۰ درصد رسیده است و این پذیرفتنی نیست که “ادعا می‌کنند برنامه هسته‌ای غیرنظامی دارند، اما غنی‌سازی بالای ۳.۶۷ می‌کنند.”


عراقچی در مقابل این سخنان گفت “مواضع متضادی” که مقام‌های آمریکایی می‌گیرند “اصلاً کمک‌کننده به روند مذاکرات نیست”. با این حال او نسبت به دستیابی به یک “توافق متحمل” ابراز امیدواری کرد. پیش از او علی محمد نائینی، سخنگوی سپاه پاسداران سه‌شنبه ۲۶ فروردین گفته بود: امنیت ملی و قدرت دفاعی و نظامی جزو خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران است که در هر شرایطی در باره آن گفتگو و مذاکره نمی‌شود.


نشست در اتاق بحران کاخ سفید درباره مذاکرات با ایران
سایت اکسیوس به نقل از “دو منبع آگاه” خبر داد دونالی ترامپ ، رئیس‌جمهور آمریکا روز سه‌شنبه ۲۶ فروردین جلسه‌ای در اتاق بحران کاخ سفید درباره مذاکرات جاری به منظور رسیدن به یک توافق هسته‌ای با ایران برگزار کرده است. این نشست با حضور تمامی مقامات ارشد امنیت ملی و سیاست خارجی دولت ترامپ و متمرکز بر بررسی موضع ایالات متحده در دور بعدی مذاکرات که برای شنبه آینده برنامه‌ریزی شده، بوده است.


قبل از این جلسه، ترامپ با هیثم بن طارق، سلطان عمان، تماس تلفنی داشته و درباره میانجی‌گری عمان در مذاکرات آمریکا و ایران صحبت کرده است. خبرگزاری رسمی عمان اعلام کرد: دو رهبر در مورد راه‌های حمایت از این مذاکرات به‌منظور دستیابی به نتایج مطلوب گفت‌وگو کردند. کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، گفت که ترامپ در این تماس بر “ضرورت پایان دادن ایران به برنامه هسته‌ای” خود تأکید کرده است. این جلسه در حالی برگزار شد که بحث‌های شدید در کابینه ترامپ در مورد نحوه پیشبرد مذاکرات و “سازش‌هایی” که ایالات متحده باید بپذیرد یا نپذیرد، در جریان بوده است. پنس و ویتکاف معتقدند که دیپلماسی می‌تواند به توافق هسته‌ای منجر شود و واشنگتن باید آماده باشد تا در جهت رسیدن به آن، برخی سازش‌ها را بپذیرد.

دیگر مقامات ارشد دولت، از جمله روبیو و والتز، نسبت به این مسیر بدبین هستند و از یک رویکرد حداکثری در مذاکرات حمایت می‌کنند. خود ترامپ پیام‌های متناقضی ارسال کرده است. او گفته که خواهان توافق است و معتقد است که بحران هسته‌ای از طریق دیپلماسی قابل حل است، اما ایران را تهدید به حمله نظامی نیز کرده است. کاخ سفید از اظهارنظر در مورد این جلسه خودداری کرد. کارولین لیویت به خبرنگاران گفت که “کمپین فشار حداکثری بر ایران ادامه دارد، اما رئیس‌جمهور به‌وضوح اعلام کرده است که خواهان گفت‌وگو و مذاکره با ایران است، در عین حال که تأکید کرده که ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد.”


ترامپ یک روز قبل از این جلسه به خبرنگاران گفته بود که ایران باید در مذاکرات سریع‌تر عمل کند و تأکید کرده بود که ایران “ممکن است ما را در مذاکرات هسته‌ای فریب دهد.” علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی درباره مذاکرات خواستار پرهیز از “خوش‌بینی و بدبینی افراطی” شده است. او همچنین گفت که مسائل کشور نباید مثل مذاکرات برجام به گفت‌‌وگو با آمریکا گره زده شود.

اشتراک در شبکه های اجتماعی: