وزیر خارجه ترامپ: آمریکا به دنبال بازگرداندن سازوکار ماشه علیه ایران است
پنجشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳
سناتور تد کروز میگوید وزیر خارجۀ جدید آمریکا از اجرای سازوکار ماشه علیه جمهوری اسلامی ایران حمایت کرده است.
به گفتۀ سناتور کروز، مارکو روبیو در پاسخ به پرسش کمیتۀ روابط خارجی سنا نوشته که اعتقاد دارد اجرای سازوکار ماشه از سوی شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران در راستای منافع ملی آمریکا است. در همین حال الیزا استفانیک گزینۀ دونالد ترامپ برای نمایندگی آمریکا در سازمان ملل هم تأکید کرد که یکی از اهداف او در سازمان ملل احیای دوباره سازوکار ماشه علیه ایران است.
خانم استفانیک، جمهوری اسلامی را حامی حزبالله و گروه افراطی حماس و مرتبط با حمله این گروهها به اسرائیل معرفی کرد و گفت که مقابله با سیاستهای تهران یکی از اولویتهای در دستور کار او در سازمان ملل خواهد بود. مکانیسم ماشه اشاره به بازگشت فوری و خودکار تمامی تحریمهای سازمان ملل علیه ایران دارد. مکانیسم ماشه فرایندی است که در برجام پیشبینی شده و تا زمان انقضای توافق هستهای قدرتهای جهانی با ایران، یعنی شهریور سال آینده اعتبار دارد.
طبق قطعنامهٔ ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که در تیرماه سال ۱۳۹۴ پس از دستیابی ایران و شش قدرت جهانی به توافق هستهای موسوم به «برجام» صادر شد، این کشورها تا اوایل پاییز سال آینده از فرصت اِعمال دوبارهٔ سازوکار موسوم به «مکانیسم ماشه» برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران برخوردارند. بازگشت احتمالی تحریمهای بینالملللی علیه ایران، جمهوری اسلامی را ملزم خواهد کرد که تمامی فعالیتهای مرتبط با غنیسازی اورانیوم و بازفرآوری هستهای، از جمله تحقیق و توسعه را تعلیق کند، و ارسال هر وسیله و مادهای که بتواند به این فعالیتها کمک کند هم به ایران ممنوع خواهد شد.
همزمان مکانیسم ماشه یا «اسنپبک» به مفهوم بازگشت تحریمهای تسلیحاتی متعارف است و از همه کشورها خواهد خواست هر نوع محمولۀ ارسالی به ایران و از ایران را بازرسی کرده و هر محمولۀ ممنوعهای را توقیف کنند. آلمان، فرانسه و بریتانیا حدود شش هفته پیش، پس از آنکه مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش داد که ایران غنیسازی اورانیوم در سطح ۶۰ درصدی را سرعت داده، در نامهای به شورای امنیت نوشتند در صورت لزوم، آماده بازگرداندن فوری همه تحریمهای بینالمللی علیه تهران هستند.