چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳ | 13 - 11 - 2024

Communist party of iran

واکنش و اظهار نظرها به قتل مهسا و تظاهرات اعتراضی مردم ایران

به دنبال بازداشت و جان باختن مهسا امینی و آغاز تداوم اعتراضات به این رخداد، شماری از مسئولان، ورزشکاران و هنرمندان در سطح ملی و بین المللی به این رخداد واکنش نشان دادند.

سازمان عفو بین الملل نیز با انتشار بیانیه ای، مقابله با سرکوب مرگبار اعتراضات به جانباختن مهسا امینی را نیازمند اقدام فوری جهانی دانست و نوشت: رهبران جهان در مجمع عمومی سازمان ملل باید از درخواست ها برای ایجاد یک سازوکار مستقل تحقیقاتی و پاسخگویی بین المللی برای رسیدگی به بحران معافیت از مجازات در ایران پشتیبانی کنند.

محمدرضا نقدی، معاون هماهنگ کننده سپاه پاسداران به دنبال گسترش اعتراضات مردمی طی اظهاراتی مرگ مهسا امینی را «اتفاقی» خواند. این مقام ارشد سپاه پاسداران همچنین خواستار برخورد قضایی با معترضان شد.

محمدصالح جوکار، رئیس کمیسیون امور داخلی کشور درخصوص آخرین وضعیت رسیدگی به پرونده جان باختن مهسا امینی گفت: تاکنون گزارشاتی را از دستگاه‌های مختلف دریافت کردیم اما نتیجه کامل و رسمی پزشکی قانونی به دست ما نرسیده است.

غلامحسین محسنی اژه ای، رئیس قوه قضاییه نیز شهروندان معترض را اغتشاشگر خواند و از دادستان‌ های سراسر کشور خواست که رسیدگی به پرونده‌های معترضان بازداشت شده “تسریع” شود.

کیت بکینسیل، بازیگر هالیوودی انگلیسی تبار با انتشار مطالبی در صفحه شخصی خود نسبت به مرگ مهسا امینی و اعتراضات سراسری در ایران واکنش نشان داد و مرگ او را در اثر شکنجه توسط پلیس امنیت اخلاقی دانست.

ریس جیمز بازیکن فوتبال تیم چلسی انگلیس با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود به جان باختن مهسا (ژینا) امینی واکنش نشان داده و نوشته است: یک زن ۲۲ ساله ایرانی بر اثر ضرب و شتم «پلیس اخلاق» و به دلیل قانون «حجاب» جان خود را از دست داد.

در همین خصوص پیشتر جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران در سازمان ملل، قانون اجباری بودن حجاب را در ایران «با شدیدترین لحن» محکوم کرد و از حکومت جمهوری اسلامی در ایران خواست تا به اجرای این قانون، پایان دهند. وی از مقام‌های ایران می‌خواهد که آنها نیز درباره جان‌باختن مهسا امینی و همچنین کشته شدن معترضان در ایران، تحقیقاتی انجام دهند و پاسخگو باشند. او پیش از این نیز خواستار تصویب قطعنامه ای توسط شورای حقوق بشر سازمان ملل در محکومیت حجاب اجباری در ایران شده بود.

ندى الناشف، سرپرست کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، از سرکوب خشونتبار اعتراضات مردم ایران به جان باختن مهسا امینی در بازداشت ابراز نگرانی کرد و آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز با انتشار مطلبی در توییتر نسبت به جان باختن مهسا امینی واکنش نشان داد.

وزارت امور خارجه فرانسه و اتحادیه اروپا با صدور بیانیه های جداگانه، جان باختن مهسا امینی به دست پلیس امنیت اخلاقی را محکوم کردند.

شماری از چهره های سیاسی نیز به مرگ مهسا امینی، تداوم اعتراضات در این خصوص و سرکوب آنان واکنش نشان دادند.

ملانی جولی وزیر امور خارجه کانادا با انتشار پیامی به جان باختن مهسا امینی واکنش نشان داده و نوشته است: “مرگ مهسا امینی در زمان بازداشت رخ داد. دولت کانادا خواستار تحقیقات کامل و شفاف درباره مرگ وی است.”

آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان نیز در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک از حکومت ایران خواست به اعتراضات خیابانی زنان توجه کند. وی با بیان اینکه زنان برای دفاع از حقوق انسانی خود برخاسته اند، گفت: “باید حرف این زنان شنیده شود، چون آنها خواستار حقوقی هستند که مردم در هر جایی باید داشته باشند”.

همچنین جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا در سخنرانی امروز خود در مجمع عمومی سازمان ملل، با اشاره به اعتراضات روزهای اخیر مردم ایران در واکنش به جان باختن مهسا امینی گفت: “ایالات متحده در کنار شهروندان و زنان شجاع ایرانی که برای حقوق اساسی شان می جنگند می ایستد.”

پیشتر رابرت مالی، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران با انتشار توییتی، اتفاقی را که برای خانم امینی رخ داده، «وحشتناک» توصیف کرد و نوشت: «ایران باید به خشونت علیه زنان پایان دهد و به آنها اجازه دهد تا از حقوق اساسی‌شان برخوردار باشند.» جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا نیز در توییتی، جان باختن مهسا امینی را «غیرقابل بخشش» توصیف کرد و نوشت که کشورش کماکان حکومت ایران را مسئول این اتفاق و «نقض حقوق بشر» می‌داند.

آیت الله اسدالله بیات زنجانی از مراجع تقلید شیعه، ضمن محکوم کردن برخوردهای صورت گرفته با مهسا امینی، گشت ارشاد را “نامشروع، غیر قانونی و غیر عقلانی” عنوان کرد.

شماری از نمایندگان مجلس چون جلال رشیدی کوچی، مسعود پزشکیان و فاطمه قاسپور با واکنش به این رخداد نیز قول پیگیری آن در چهارچوب های قانونی را دادند. مسعود پزشکیان، نماینده مردم تبریز در مجلس خواهان شفاف سازی مسئولان در خصوص واقعه جان باختن مهسا امینی شد. جلال رشیدی کوچی، نماینده مجلس طبق اظهاراتی از انتشار ویدیوی مهسا امینی توسط نیروهای امنیتی اظهار ندامت کرد و گفت: هرچه فیلم را دیدم حجابش خیلی بهتر از افرادی بود که این روزها در خیابان می بینیم.

سیدمحمد خاتمی، رئیس جمهور اسبق جمهوری اسلامی ایران ماجرای مهسا امینی را فاجعه‌ای ناگوار توصیف کرده که تا مغز استخوان را می‌سوزاند.

بعلاوه جبهه اصلاحات ایران با انتشار بیانیه ای خواستار برچیده شدن گشت‌ های ارشاد، واکنش موثر مراجع تقلید و محاکمه آمران فاجعه مرگ مهسا امینی شد. همچنین چهره های سیاسی و فقهای دینی چون آیت الله محقق داماد، علی مطهری، آیت الله احمد منتظری، زهرا رهنورد، عبدالله رمضان زاده، محمود صادقی، محمدرضا عارف، فاطمه هاشمی رفسنجانی، آذر منصوری، جلال میرزایی، و علی شکوری راد با انتشار مطالبی، اعتراض خود را نسبت به واقعه صورت گرفته نشان دادند.

حمایت هنرمندان و چهرهای شناخته شده در سطح ملی و بین اللمی نیز کماکان ادامه دارد.

کیت بکینسیل، بازیگر هالیوودی انگلیسی تبار با انتشار مطالبی در صفحه شخصی خود نسبت به مرگ مهسا امینی و اعتراضات سراسری در ایران واکنش نشان داد. بکینسیل با استناد به گفته های اسکایلر تامپسون، مسئول روابط خارجی مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، «عدم پاسخگویی مقامات ایران به جامعه بین الملل» را دلیل عمده بی عدالتی ها در ایران دانست و با اشاره به حجاب اجباری زنان اظهار داشت: “تشدید قوانین حجاب اسلامی بخشی از یک الگوی سیستماتیک برای سرکوب گسترده است.”

آریانا سعید خواننده مشهور افغانستان در شبکه‌های اجتماعی از هوادارانش خواست با اعتراض‌ها به مرگ مهسا امینی «هم‌صدا» شوند. الیف شفق، نویسنده پرآوازه ترک، سرکای توتونجو، داملا سونمزو نورگل یشیلچای، بازیگران سینما و تلویزیون ترکیه از دیگر چهره های سرشناسی بودند که به مرگ مهسا امینی اعتراض کردند.

جی. کی. رولینگ، نویسنده مطرح بریتانیایی و خالق مجموعه «هری پاتر» نیز با بازنشر ویدیٔویی که در آن زنان ایرانی در حال کوتاه کردن موهای خود یا سوزاندن روسری‌هایشان در اعتراض به حجاب اجباری هستند، با هشتگ مهسا امینی، نوشت: «شجاعت واقعی این شکلی است.»

همچنین چهره های شناخته شده هنرمندان و ورزشکاران از جمله کتایون ریاحی، همایون شجریان، فلامک جنیدی، عادل فردوسی پور، برزو ارجمند، مهران مدیری، بهرام افشاری، امین حیایی، احمد مهرانفر، گلشیفته فراهانی، حسین ماهینی، علی زندوکیلی، بابک جهانبخش، حسن یزدانی، هنگامه قاضیانی، سیروان خسروی، احسان خواجه امیری، شهرام ناظری، شبنم فرشادجو، هانیه توسلی، علی دایی، محمد تقوی، رضا کیانیان، مهران احمدی، لیلی رشیدی، محراب قاسم خانی، مهدی یراحی، تهمینه میلانی، حنا کامکار، پانته آ بهرام، امیر جدیدی، یلدا معیری، حامد بهداد، پرستو گلستانی، ترانه علیدوستی، فاطمه معتمد آریا، نوید محمد زاده، فرشته حسینی، آناهیتا همتی، یحیی گل محمدی، مهدی قایدی، علیرضا جهانبخش، مریم طوسی، مسعود شجاعی، عباس جمشیدی فر، علی شادمان، زبیر نیک نفس، محمد موسوی، علی صبوری، امیرمهدی ژوله، محسن چاوشی و اصغر فرهادی نیز نسبت به این رخداد سکوت پیشه نکرده و اعتراض خود را با انتشار مطالب مختلفی نشان دادند.

وزارت خزانه‌داری آمریکا روز پنج‌شنبه ۳۱ شهریور پلیس امنیت اخلاقی ایران را به اتهام آزار و خشونت علیه زنان ایرانی و نقض حقوق معترضان ایرانی، تحریم کرد.

آلمان رفتار جمهوری اسلامی ایران با زنان و سرکوب معترضان در روزهای اخیر را محکوم کرد. آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان روز پنجشنبه در حاشیه نشست مجمع همگانی سازمان ملل متحد در نیویورک، حمله وحشیانه به زنان شجاع در ایران را محکوم کرد و سرکوب تظاهرکنندگان را تعرض به بشریت خواند.

رئیس دستگاه دیپلماسی آلمان افزود که کشورش قصد دارد این مورد نقض حقوق زنان و در نتیجه نقض حقوق بشر را به اطلاع شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد برساند.

اشتراک در شبکه های اجتماعی: