واکنش رهبران جهان، به آغاز آتشبس میان اسرائیل و حزبالله لبنان
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳
پس از حدود ۱٤ ماه جنگ میان ارتش اسرائیل و حزبالله لبنان که به کشته شدن هزاران انجامید، سرانجام از ساعت ٤ صبح چهارشنبه ٢٧ نوامبر(٧ آذرماه) به وقت محلی آتشبس آغاز شد. رئیسجمهور آمریکا توافق آتشبس را «خبر خوب» خوانده و تأکید کرده که اکنون برای آتشبس در غزه تلاش میکند.
کابینه امنیتی اسرائیل روز سهشنبه ششم آذر پس از سخنرانی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این کشور و اعلام حمایتش از طرح آتشبس آن را تصویب کرد تا از صبح روز چهارشنبه هفتم آذر اجرایی شود. طبق این طرح، نیروهای اسرائیلی ظرف دو ماه باید مواضع خود در خاک لبنان را ترک کنند و به اسرائیل بازگردند. حزبالله نیز موظف است که به حضور نظامی خود در جنوب لبنان پایان دهد و در این حال یک هیئت بینالمللی به رهبری ایالات متحده بر رعایت آتشبس نظارت خواهد کرد.
امریکا
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، ساعتی بعد در سخنرانی خود در کاخ سفید این توافق را «شجاعانه» و خبر خوبی دانست که باعث شروعی تازه در لبنان خواهد شد.
او حزبالله را مسئول حملات سنگین اسرائیل به لبنان دانست و گفت آتشبس به گونهای طراحی شده است که «دائمی» باشد.
اسرائیل
پیشتر، آقای نتانیاهو در سخنرانی تلویزیونی خود اعلام کرده بود به سه دلیل از این طرح آتشبس حمایت میکند. او درباره دلایلش توضیح داد: «تمرکز بر تهدید ایران که در این مرحله جزئیات بیشتری از آن را ارائه نمیکنم، لزوم تمدید قوای نظامی و غلبه بر موانع تسلیحاتی که به زودی برطرف خواهد شد و دلیل سوم، قطع ارتباط میان حماس با جبهههای دیگر و منزویتر کردن حماس که در حال حاضر هم تنها و منزوی مانده است.» او تصریح کرد بر اساس این توافق، در صورت تخطی جزییات مفاد آتشبس از سوی حزبالله، کشورش در هماهنگی با آمریکا و با «آزادی عمل کامل» اقدام خواهد کرد.
ایران
همچنین ایران از توقف آنچه «تجاوز» اسرائیل به لبنان خوانده است، استقبال کرد.
اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، گفت که تهران «با استقبال از خبر توقف تجاوز« اسرائیل علیه لبنان، «بر حمایت قاطع» خود از «دولت، ملت و مقاومت لبنان» تاکید میکند.
سازمان ملل
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل هم ابراز امیدواری کرد که این آتشبس «به خشونت، ویرانی و رنجهایی که مردم هر دو کشور تجربه کردهاند، پایان دهد».
آقای گوترش همچنین از طرفین خواست تا اقداماتی فوری برای اجرای کامل قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل بردارند، قطعنامهای که به درگیری خونین قبلی سال ۲۰۰۶ بین حزبالله و اسرائیل پایان داد.
اتحادیە اروپا
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، توافق آتشبس در لبنان را با توجه به وضعیت بحرانی خاورمیانه «مایه تسکین خاطر» دانست.
او ضمن تشکر از ایالات متحده و فرانسه به دلیل میانجیگریهایشان گفت: «اکنون ضرورت دارد است که آتشبس برقرار بماند تا امنیت شهروندان لبنان و اسرائیل تضمین شود و آوارگان بتوانند به خانههایشان بازگردند.»
بریتانیا
کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، نیز با استقبال از آتشبس در لبنان خواستار استفاده از این فرصت برای دستیابی به توافقی برای آتشبس در غزه، آزادی تمامی گروگانها و ارسال کمکهای انساندوستانه بیشتر به نوار غزه شد.