نشست جنگ طلبانۀ ناتو در آمریکا «کشتن را متوقف کنید؛ آتش بس همین حالا»
شنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۳
روز سه شنبه ١٩ تیر۱۴۰۳ هفتاد و پنجمین نشست سه روزۀ پیمان آتلانتیک شمالی “ناتو” با شرکت رهبران ٣٢ کشور عضو این پیمان نظامی در واشنگتن آغاز به کار کرد. در این نشست سران دولتهای دیگری از جمله شرکای آسیا و اقیانوسیۀ ناتو شامل ( استرالیا، ژاپن، نیوزیلند، کرۀ جنوبی) و اوکراین نیز حضور داشتند. این نشست کلأ روی جنگ اوکراین متمرکز شد. جو بایدن به عنوان میزبان این نشست، هنگام افتتاح آن بر اهمیت پیمان ناتو و نقش آن در ثبات بینالمللی تأکید کرد و گفت: “خودکامگان میخواهند نظم جهانی را سرنگون کنند. اما اکنون ناتو قویتر از همیشه در تاریخ خود است. این لحظه از تاریخ نیازمند قدرت جمعی ماست. پوتین به دنبال پاک کردن اوکراین از نقشۀ جهان است، اما اشتباه نکنید، اوکراین به ویژه با حمایت کامل و جمعی ما میتواند پوتین را متوقف کند”. بایدن که میخواست از این فرصت برای تبلیغات انتخاباتی پیش رو به نفع خود استفاده کند، مدال باصطلاح “آزادی” آمریکا را به گردن “ینس ستولنبرگ” دبیر کل جنگ طلب ناتو نیز آویخت.
دبیر کل ناتو نیز در سخنرانی افتتاحیۀ این نشست بار دیگر از همۀ اعضا ناتو خواست تا حمایت خود از اوکراین را بیشتر کنند. او گفت:” جنگ اوکراین امنیت جهانی را چندین دهه شکل خواهد داد. این موضوع هزینه و خطر بزرگی به دنبال خواهد داشت. روسیه، چین، و دیگران میخواهند ناتو شکست بخورد. پیروزی روسیه در این جنگ آنها را جسورتر خواهد کرد”. در این رابطه جو بایدن به همراه رهبران دولت های آلمان، ایتالیا، هلند، رومانی در بیانیۀ مشترکی از تحویل پنج سامانۀ پاتریوت و دیگر پدافند هوایی راهبردی به اوکراین خبر دادند. از سوی دیگر قرار است پنج دولت عضو ناتو (آمریکا، بلژیک، دانمارک، هلند و نروژ)، دهها سیستم جدید دفاع هوایی به اوکراین بفرستند. بلینکن وزیر خارجه آمریکا نیز از شروع انتقال جتهای اف ١٦ به اوکراین خبر داد و گفت: “تا آخر سال بسته کمک دیگر دفاع هوایی به اوکراین میدهند و این عضویت اوکراین در ناتو را بیش از پیش تقویت خواهد کرد”. اما علاوه بر کمکهای نظامی، آمریکا تا کنون ١١٣ میلیارد دلار به جنگ اوکراین کمک کرده است. مجلس سنای آمریکا در فوریۀ امسال لایحۀ کمک ٦٠ میلیارد دلاری دولت بایدن به اوکراین را تصویب کرد. دولتهای آلمان، بریتانیا، نروژ، دانمارک، لهستان، هلند، کانادا، سوئد و فنلاند نیز مجموعأ ٤١ میلیارد دلار به جنگ اوکراین کمک کرده اند. دولتهای اروپایی ٤٠ هزار سرباز و خلبان برای این جنگ امپریالیستی آموزش داده اند.
در این میان زلنسکی رئیس جمهور اوکراین که ابزاری در دست آمریکا و قدرتهای اروپایی برای پیشبرد نقشه هایشان است، ابلهانه خواستار ارسال اسلحههای تهاجمی به اوکراین شده است. غافل از اینکه آمریکا و دیگر شرکایش برای رقابت و رویارویی با چین و روسیه در شرایط آنچنان دشواری قرار گرفتهاند که طی دوسال و نیم جنگ با تمام امکانات خود نتوانستهاند موفقیتی در این جنگ به دست آورند. شأن برگزاری این نشست تدافعی ناتو نیز پیدا کردن راهکاری برای کتمان افول قدرقدرتی آمریکا و دولتهای سرمایه داری غرب می باشد. اظهارات بایدن، ستولنبرگ و بقیۀ مقامات آمریکا و اروپا در این اجلاس در همان حال که نشانۀ ضعف و ناهماهنگی و عدم همکاری همۀ اعضا ناتو است، تلاشی نیز برای ترغیب آنها به کمک و حمایت بیشتر برای تداوم و شعلهور ساختن بیشتر این جنگ با روسیه و چین می باشد. صرف چنین بودجۀ عظیمی از جانب آمریکا و متحدانش در این جنگ درحالی است که ستولتنبرگ در نتاقض گویی آشکار اعتراف نمود که: “روسیه هیچ تهدید نظامی قریبالوقوعی برای ناتو ایجاد نمیکند”.
در واقع رقابت و کشمکش میان دو قطب جهانی سرمایهداری چین و روسیه در برابر آمریکا و دولتهای قدرتمند سرمایه داری اروپایی جلوهای از رقابت و رویارویی آنان برای تغییر نظم جهان یک قطبی و به میدان آمدن قطبهای دیگر سرمایه داری است. جنگ و کشکمش بر سر تقسیم مجدد جهان میان خود است تا توازنی برای استثمار نیروی کار و افزایش سودآوری ایجاد شود. این کمکهای مالی کلان آمریکا و شرکا به جنگ اوکراین درحالی است که بودجۀ لازم برای نجات مردم گرسنۀ افغانستان تنها یک میلیارد دلار است و هنوز دولتهای سرمایه داری که مسبب جنگ و فقر و گرسنگی مردم افغانستان هستند، حاضر به تأمین آن نمی باشند. با پولی که دولتها از سفرۀ کارگران و مردم زحمتکش این کشورها برای جنگ اوکراین پرداختەاند، میتوان هزینۀ برنامۀ جهانی غذایی برای همۀ مردم گرسنۀ در سراسر دنیا را تأمین کرد و آنان و کودکانشان را از مرگ و گرسنگی نجات داد.
البته در چنین شرایطی، تحرکاتی از جانب وجدان آگاه و توده های مردم در آمریکا علیه جنگ افروزی و کمکهای کلان آمریکا به جنگ از سفرۀ کارگران و مردم زحمتکش آمریکا شکل گرفته است. در این رابطه ائتلافی از سازمانها و گروههای صلح طلب آمریکا و سطح جهانی به نام “صلح در اوکراین” ایجاد کردهاند. قرار است این ائتلاف برای مجبور کردن دولت آمریکا به رویکرد صلح و مذاکرات برای پایان جنگ اوکراین، کمپینی تحت نام “روزهای جهانی عمل برای صلح”، در فاصلۀ ٣٠ سپتامبر تا ٨ اکتبر به راه اندازند. در بیانیهای که این ائتلاف منتشر کرده اعلام کردهاند که: “ما ضد جنگ امپریالیسم هستیم. ائتلاف ما مخالف حملۀ روسیه به اوکراین است و باور دارد توسعۀ ناتو به این بحران انجامیده است. اما تحریکات ناتو ابدأ توجیهی برای حمله به اوکراین نیست و ما را به سمت جنگ جهانی سوم سوق میدهد.
ما خواهان لغو تحریمهائی هستیم که به مردم عادی روسیه آسیب می رسانند. از همۀ کشورها می خواهیم پذیرای پناهجویان گریخته از این جنگ باشند”. در بیانیۀ مزبور شعارهای کمپین هشت روزه نیز تعیین گردیده است از جمله: (کشتن را در همۀ طرفها متوقف کنید؛ آتش بس همین حالا؛ ما خواهان مذاکره برای صلح هستیم نه ازسال سلاح برای جنگ؛ میلیاردها دلار برای نیاز انسانها، نه برای سود بران جنگ؛ نابودی سلاحهای اتمی، نه جنگ اتمی).
کارگران و مردم تهیدست جامعه در هرجای دنیا لازم است برای مقابله با سیاسیتهای جنگ افروزانۀ قدرتهای سرمایه داری و دولتهای منطقه با به راه انداختن جنبشهای تودهای در اعتراض به جنگ و آدم کشی و به هدر دادن ثروت و سامان جامعه مانع گسترش و تداوم این جنگها شوند. پول کلانی که دولتها صرف جنگ و ویرانی میکنند، باید به پیشرفت جامعه و نجات مردم جهان از فقر و گرسنگی اختصاص داده شود.
سخن روز: تلویزیون حزب کمونیست ایران و کومەله
https://alternative-shorai.tv (https://alternative-shorai.tv/)
https://cpiran.org
https://komala.co
https://t.me/peshrawcpiran
www.facebook.com/Peshrawcpiran
www.instagram.com/Peshrawcpirn
https://t.me/KomalaCpiranTv