چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ | 25 - 12 - 2024

Communist party of iran

مقدمه سازی رژیم برای سازش در مذاکرات برجام


قرار است هفتمین دور مذاکرات کومیسیون مشترک برجام میان جمهوری اسلامی و دولتهای (۱+۵) در هشتم آذر ماه در وین پایتخت اتریش از همان جایی از سر گرفته شود که پس از دور ششم گفتگوها در خرداد گذشته با عراقچی به آن رسیده بودند. باقری کنی معاون سیاسی وزارت خارجه دولت رئیسی جلاد که خود در میان طیف اصولگرایان از مخالفان سرسخت مذاکرات برجام در زمان دولت روحانی بود، سرپرستی تیم مذاکره کننده جمهوری اسلامی در این مذاکرات را بر عهده خواهد داشت.


اگرچه از همان ابتدا روشن بود که همۀ جناحهای جمهوری اسلامی راهی جز تسلیم و سازش و ادامۀ مذاکره با آمریکا و دیگر دولتهای (۱+۵) ندارند، اما اینک پس شش ماه به تأخیر انداختن مذاکرات مجبور شده‌اند به پای میز مذاکره باز گردند تا بلکه بخشی از تحریمها از آن طریق لغو گردند. دولت رئیسی و کل جناح اصولگرا که روحانی و ظریف را ظاهرأ به بهانۀ تمایل به مذاکره با آمریکا مورد شماتت قرار می‌ دادند، اینک پس از شش ماه تلاش عبث برای امتیاز گیری و احراز موقعیت بهتر در مذاکرات از طریق بحران سازی در منطقه و تحریکات نظامی، بدون دست یابی به هیچ امتیازی مجبور به پذیرش ادامۀ مذاکرات شده اند. اگر جمهوری اسلامی تا حال برای از سرگیری مذاکرات شرط لغو همۀ تحریمها و یا آزاد سازی حداقل ده میلیارد دلار از پولهای بلوکه شده را مطالبه می‌ کردند، اینک بدون تحقق هیچ یک از خواسته هایشان باید به مذاکرات بر گردند.


سخنان متناقض و دروغهایی که در این رابطه مقامات رژیم از خامنه ای و رئیسی گرفته تا بقیه در شش ماه گذشته به خورد مردم داده اند، مقدمه چینی برای عقب نشینی و هضم شکست در مقابل آمریکا و دیگر دولتهای اروپایی عضو برجام بوده است. خامنه ای که در مناسبت نوروز امسال گفت:” درخواست از تحریم کنندگان برای برداشتن تحریمها و قبول خواستهای آنان راه ذلت، راه انحطاط و راه عقب‌ماندگی است” و نه از لغو تحریمها بلکه از خنثی سازی آنها صحبت می کرد، در این دوره سکوت کرده  تا در آینده بتواند از زیر بار شکست و تسلیم در مذاکرات خود را تبرئه نماید. حسین امیرعبدالهیان وزیر خارجۀ رژیم که قبلأ از به بن ‌بست رسیدن مذاکرات و بیهوده بودن آن سخن می گفت، روز چهارشنبه ۱۹ آبان اعلام کرد که “آمادۀ دست‌ یافتن به یک توافق خوب در برجام است و همه طرفها را به انجام تعهدات برجام به عنوان یک اصل مهم و راهگشا فرا می خواند”. سعید خطیب زاده سخنگوی همان وزارت خانه نیز برای مصرف داخلی و فریب مردم، از شروط رژیم برای بازگشت آمریکا به برجام سخن می‌گوید که گویا باید همۀ تحریمها یک جا و مؤثر لغو گردند و یا این که آمریکا باید بپذیرد در ترک برجام مقصر بوده و سوم اینکه تضمین دهد دیگر هیچ دولتی از برجام خارج نخواهد شد. سه شرطی که بلافاصله از سوی رئیس بخش ایران شورای آتلانتیک رد شدند. او گفت: “اینها امتیازاتی است که هیچ دولتی در آمریکا نمی ‌تواند آنها را بپذیرد و تا آنجا که به لغو تحریمها مربوط می‌شود، بسیاری از آنها که در زمینۀ حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر هستند و ربطی به برجام ندارند همچنان باقی خواهند ماند.


اما اگر از نظر جمهوری اسلامی دور هفتم مذاکرات باید تنها بر لغو تحریمها متمرکز گردد نه مسائل دیگر، برای آمریکا و دیگر دولتهای اروپایی و حتی روسیه و چین نیز این مذاکرات باید در ادامه گفتگوهای شش دور قبلی باشد. وزیر خارجۀ فرانسه به  امیرعبدالهیان تذکر داده که جمهوری اسلامی باید بدون وقفه همکاری کامل خود با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را از سر گیرد. البته این تمام شرط دولتهای (۱+۵) نیست و آنطور که قبلأ نیز بارها اعلام کرده اند موضوع محدود ساختن برد موشکهای بالستیک و مهمتر از آن عدم دخالت جمهوری اسلامی در امور داخل کشورهای منطقه به ویژه عراق، لبنان، افغانستان، یمن و سوریه از دیگر موضوعات مورد مذاکره خواهند بود. با این هدف که جمهوری اسلامی نه تنها نباید بر سر راه پیشبرد سیاستها و پروژه های آن دولتها در منطقه مانعی ایجاد نماید بلکه باید هماهنگ با آنان نیز عمل نماید و مشکلی برای همپیمانانشان نیز ایجاد نکند. آمریکا و دیگر دولتهای اروپایی درون برجام از آنجا خواهان بازگرداندن جمهوری اسلامی به میز مذاکره هستند تا خواستها و شروط دیگر خود را نیز به جمهوری اسلامی تفهیم و تحمیل نمایند. البته تا کنون هیچ امتیازی به جمهوری اسلامی نداده اند. باقری کنی نیز اذعان داشت، ” آمریکا پس از خروج از برجام تحریمهای تعلیق شده را نیز دوباره بر گرداند و بقیۀ تحریمها نیز در سه سال گذشته تشدید شده اند”. علاوه برآن دولت بایدن روز ۱۸ آبان طبق معمول وضعیت اضطراری برای جمهوری اسلامی را برای یک سال دیگر تمدید کرد و رابرت مالی فرستادۀ ویژه آمریکا در امور ایران را روانۀ کشورهای خلیج کرد تا در باره نگرانی آنها از فعالیت‌ها ی تخریبی و بی‌ثبات کننده رژیم اسلامی در منطقه و دور هفتم مذاکرات  برجام با متحدانش هماهنگی نماید. بنابراین در توازن قوایی که اکنون به زیان جمهوری اسلای تغییر کرده است، آمریکا و دیگر دولتهای اروپایی نه تنها خیال ندارند در برابر زیاده خواهی ها و زورگوئیهای جمهوری اسلامی کوتاه بیایند بلکه رژیم را بیشتر تحت فشار قرار خواهند داد.


بدیهی است که تحریمهای آمریکا و دیگر دولتها بر جمهوری اسلامی از آنجا که مستقیمأ زندگی و معیشت کارگران و دیگر اقشار تهیدست جامعه را در مضیقه و تنگنا قرار می دهد، جنایتکارانه و نا روا می ‌باشد و باید لغو گردند. اما اولأ عامل اصلی بقای تحریمها رفتار و سیاستهای مداخله گرانه و تحریکات نظامی و تخریبی جمهوری اسلامی در منطقه بوده است. ثانیأ تحریمها نه عامل اصلی، بلکه تنها یکی از عوامل تشدید بحران اقتصادی  و ورشکستگی رژیم است. ثالثأ سابقۀ اوضاع فلاکتباری که جمهوری اسلامی به زندگی مردم تحمیل کرده است به قبل از اِعمال تحریمها بر می‌ گردد. واضح است با تداوم حاکمیت جمهوری اسلامی مردم ایران از شر اقدامات و سیاستهای رژیم ضد انسانی رها نخواهند شد و سرنگونی جمهوری اسلامی باید قدم اول مبارزه در این راه باشد.


سخن روز شبکه تلویزیون حزب کمونیست ایران و کومه له

https://alternative-shorai.tv

اشتراک در شبکه های اجتماعی: