سه شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ | 06 - 05 - 2025

Communist party of iran

مصاف کارگران علیه سرمایه داران در روز جهانی کارگر 

روز اول ماه مه برابر با  ۱۱ اردیبهشت، روز تجلی همبستگی طبقاتی کارگران جهان علیه نظام سرمایەداری در سراسر جهان بود. در این روز کارگران، اتحادیەها و سندیکاهای کارگری همچنین جریان های چپ و کمونیست با اعلام کیفرخواست خود علیه کلیت نظام سرمایه داری، در بسیاری از کشورها و شهرهای جهان به خیابانها آمدند و با صدای رسا اعلام کردند ما کارگران که خالق و تولید کنندە همه امکانات حیات جامعه هستیم، از نعمات کارمان بی بهرەایم. اعلام کردند در نظام سرمایه داری ما توسط سرمایه داران و دولتهایشان استثمار می شویم. در این نظام اقلیت بسیار ناچیزی با استفاده از نیروی سرکوبگر ارتش و پلیس و به خدمت گرفتن سیستم اداری و قضائی و نهادهای فرهنگی که ایجاد کرده اند، نیروی کار کارگران و زحمتکشان که اکثریت قاطع مردم جامعه هستند را به وحشیانه ترین شکل استثمار می کنند و امکانات جامعه و حاصل کار و رنج ما کارگران را به غارت می برند. این اقلیت یک در صدی زندگی و معیشت بقیه افراد جامعه را نیز در معرض خطر و نابودی قرار داده است. این نظم وارونه جامعه را باید با قدرت تشکل و همبستگی طبقاتی خود زیرورو کنیم.


امسال طبقه کارگر در حالی اول ماه مه را پشت سر گذاشت که بحران اقتصادی و سیاسی سرمایه داری تشدید گردیده است. در چنین شرایطی در آمریکا و بسیاری از کشورهای اروپایی راست ترین جناح سرمایەداری قدرت را بدست گرفته و با تشدید خصوصی سازیها، بیکارسازیها، دامنه فقر و گرسنگی را گسترش دادەاند؛ با برپایی جنگهای ویرانگر و تحمیل هزینه آنها به سفره کارگران و مردم تهیدست جامعه از سویی و فروش تسلیحات زراد خانەهایشان برای تداوم جنگ در اوکراین، غزه، لبنان، یمن، سوریه، سودان و دیگر جاها، موجب کشتار و ویرانی جامعه و آوارگی میلیونها نفر شده اند. طی سال گذشته قدرتهای سرمایەداری برای انباشت بیشتر سرمایه و نجات از بحران اقتصادی با تخریب بی سابقه محیط زیست، جامعه بشری را با خطرات فاجعەبار زیست محیطی روبرو ساخته اند. فشار آمریکا و ناتو بر دولتهای سرمایه داری اروپایی برای اختصاص بیش از سه درصد تولید ناخالص داخلی به بودجه نظامی برای تأمین هزینه سرسام آور جنگ ناتو با روسیه در اوکراین، عامل دیگری در تشدید بحران اقتصادی، گرانی و فقر بیشتری مردم این کشورها بوده است تا جائی که آنها نیز مجبور بودەاند بعضی از اقلام و یا وعده غذا را از سفره خود حذف کنند. 


در چنین شرایطی میزان دستمزدها هیچ تناسبی با گرانی و افزایش سریع هزینه تأمین سبد معیشتی خانوادها ندارد. ازاین نظر افزایش دستمزدها، کاهش ساعات کار، تأمین بیمه و بهبود شرایط کار بخشی از شعارهای مطالباتی کارگران در این روز بود. اما طبقه کارگر در مراسمهای روز جهانی کارگر امسال نیز جدا از طرح مطالبات اقتصادی، بر مطالبات سیاسی و اجتماعی خود و دیگر اقشار جامعه از جمله حق تشکل، رفع تبعیض از کارگران مهاجر، برابری حقوق زنان با مردان، ممنوعیت کار کودکان، آموزش و بهداشت رایگان مخالفت با جنگ و کشتار در اوکراین، غزه، مخالفت با اعدام، دفاع از محیط زیست، کمک به قربانیان فاجعەهای حوادث طبیعی و غیره نیز تأکید بعمل آورد. به این ترتیب طبقه کارگر در روز اول ماه مه امسال پرچم اعتراض به اوضاع فلاکتباری که سرمایه داری برای بشریت امروز ایجاد کرده را بر دوش گرفت و با شعارهای خود خواست و مطالبات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دیگر اقشار جامعه را نیز مورد تأکید قرار داد.


میزان مشارکت کارگران و دیگر اقشار فرودست جامعه و جریاتات و انسانهای چپ و کمونیست در تجمعات و راهپیمائی های روز جهانی کارگر به ویژه در کشورهای جنوب شرق آسیا از جمله اندونزی، تایوان، کره جنوبی، فیلیپین، بنگلادش، هندوستان، ژاپن و غیره نسبت به سالهای سابق به مراتب وسیع تر و پردامنه تر بود. این خود نشان از تعمیق بحران اقتصادی و تشدید استثمار نیروی کار توسط سرمایەداران و گسترش گرانی و فقر و بیکاری دارد. قابل ذکر است که رسانەهای دولتهای سرمایەداری به ویژه در کشورهای اروپایی فریبکارانه تلاش کردند با ارقام جعلی و غیر واقعی ابعاد رژه اعتراضی کارگران در اول ماه مه امسال را محدود نشان دهند و خواست و مطالبات آنان را به مسائل  محدودی تقلیل دهند و یا در مقابل آن سکوت اختیار کردند. حکومتهای دیکتاتوری نظیر جمهوری اسلامی و دولت اسلامی اردوغان در ترکیه، نگران از گسترش اعتراضات کارگری، در روز جهانی کارگر نیروهای مسلح سرکوبگر خود را به خیابانها آورده و تجمعات و راهپیمایی کارگران به این مناسبت را وحشیانه مورد حمله قرار دادند و تعدادی از کارگران را دستگیر کردند.

دولت فاشیست اردوغان در ترکیه در ضدیت با کارگران در این روز در اقدامی بی شرمانه به منظور ممانعت از برگزاری تجمع و رژه روز جهانی کارگر، تمام خطوط خطوط حمل و نقل عمومی مترو، اتوبوس و کشتی و قایقهای حمل و نقل و غیره در کلان شهر استانبول را متوقف نمود؛ نیروهای سرکوبگر امنیتی و پلیس ترکیه کارگران را مورد حمله قرار دادند و بیش از صد نفر از آنان را در نزدیکی میدان “تقسیم” که سنتأ تا سال ۲۰۱۳ محل تجمع مراسم روز جهانی کارگر و اعتراضات کارگری بود، دستگیر کردند. این ممانعت و دستگیریها مورد اعتراض سندیکاهای کارگری ترکیه و نهادهای مدافع کارگران قرار گرفته است و اقدامات ضد کارگری حکومت اردوغان را محکوم کرده اند.


در ایران رژیم ارتجاعی و کارگر ستیز اسلامی که روز جهانی کارگر را نیز به رسمیت نمی شناسد، هرگونه تجمع کارگری در این روز را ممنوع اعلام کرد. نیروهای امنیتی چند روز قبل از اول ماه مه فعالین کارگری را تهدید نمودند که نباید هیچ تجمع کارگری به مناسبت اول ماه مه برگزار کنند. با این وجود، بنابه گزارش شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان، علیرغم تهدیدات و تشدید فضای امنیتی و سرکوب رژیم، روز پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت به مناسبت روز جهانی کارگر، فرهنگیان شاغل و بازنشسته در تعداد زیادی از شهرها، ضمن گرامی داشت این روز خواستار تحقق مطالبات خود شدند. شورای بازنشستگان نیز گزارش داد که در این روز تجمعات زیادی صورت گرفته این تجمعات مورد حمله نیروهای سرکوبگر رژیم اسلامی واقع شده است. زنان  مبارز زندانی در اوین، مراسم روز جهانی کارگر را با برنامه ای شامل  سخنرانی ها ، فعالیتهای فرهنگی، و ارائه و گفت و گو  برگزار کردند. کارگران ارکان ثالث شرکت نفت فلات قاره در ۱۱ اردیبهشت برای پیگیری مطالبات خود تجمع کردند و با گرامیداشت روز جهانی کارگر مراتب تسلیت و همدردی و همبستگی خود را نسبت  به خانواده های جانباختگان سکوی رجایی بندر عباس و  مردم این منطقه اعلام کردند. در کرمانشاه انجمن فرهنگیان شاغل و بازنشسته کرمانشاه،  بازنشستگان تامین اجتماعی،  بازنشستگان مخابرات و علوم پزشکی استان کرمانشاه  در یک حرکت متحدانه، ضمن گرامیداشت اول ماه مه روز کارگر مطالبات خود را پیگیری کردند.


سخن روز: تلویزیون حزب کمونیست ایران و کومەله
https://alternative-shorai.tv
https://cpiran.org
https://komala.co
https://t.me/peshrawcpiran
www.facebook.com/Peshrawcpiran
www.instagram.com/Peshrawcpiran1 (http://www.instagram.com/Peshrawcpiran1)
https://t.me/KomalaCpiranTv

اشتراک در شبکه های اجتماعی: