فناوریهای چندلایه نظارتی؛ پیامکهای حجاب چگونه برای زنان در اصفهان ارسال میشود؟
شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴

سایت فیلتربان در گزارشی که روز ۲۸ فروردین منتشر کرده، توضیح میدهد که این سیستم تجسسی، ترکیبی از ابزارهای شنود، ردیابی و ارعاب را در قالب پروژهای مشترک میان نهادهای انتظامی، قضایی، امنیتی و مخابراتی به کار میگیرد. این گروه در گزارش «میدان جنگی به نام شهر اصفهان: استفاده هدفمند از IMSI-Cathcher و دوربینهای نظارتی برای اعمال قانون عفاف و حجاب»، به ویژه درباره استفاده از گیرندههای IMSI (شناسه بینالمللی مشترک تلفن همراه) از سوی نهادهای امنیتی توضیح داده که در کنار سیستمهای دیگری مانند کارتخوانهای بدون تماس و دوربینهای نظارتی شهر اصفهان، برای نقض سیستماتیک حقوق زنان، از طریق شناسایی، ردیابی و ارعاب آنها به کار گرفته میشود.
فیلتربان پروژهای است که «گروه میان» سازمانی غیرانتفاعی در زمینه حقوق بشر، به ویژه حمایت از حقوق دیجیتال و گروههای بهحاشیهرانده در ایران و خاورمیانه راهاندازی کرده است. این گزارش در حالی منتشر شده که در هفتهها و ماههای گذشته، شهروندان اصفهان در شبکههای اجتماعی از دریافت پیامکهایی هشدارآمیز درباره حجاب خبر دادهاند که در بعضی از آنها مکان دقیق حضور فرد نیز ذکر شده است. به گفته بعضی کاربران نهتنها برای خود آنها، بلکه برای اعضای خانوادهشان نیز اخطار ارسال شده است. ارسال این پیامکها با واکنش تند عموم مردم و همین طور فعالان حقوق شهروندی همراه شده که مسئولان را به جاسوسی دیجیتال از شهروندان متهم میکنند.
محسن مظاهری، دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان اصفهان در مصاحبه با هممیهن، با دفاع از ارسال این پیامکها مدعی شده است که این کار در سیر قانونی خود و توسط دستگاهها و کل مجموعههای حاکمیتی صورت میگیرد و بارها استفاده از فناوریهایی مثل دوربینهای شهری برای شناسایی افراد را انکار کرده است. اما در حالی که مقامهای مسئول واکنشهای متناقضی درباره چگونگی ارسال چنین پیامکهایی داشتهاند، فیلتربان در گزارش خود میگوید که روایتهای پراکنده را در قالب یک ساختار سازمانیافته تحلیل کرده و با استناد به دادههای میدانی، فناوریهای مورد استفاده، و نقش نهادهای دولتی، از یک سیستم نظارتی چندلایه در اصفهان پرده برمیدارد که هدف آن، کنترل و ارعاب زنانی است که از الگوی رسمی و اجباری پوشش پیروی نمیکنند.
فیلتربان میگوید برای تحقیق در مورد این طرح با نزدیک به بیست نفر از افرادی که پیامک تهدیدآمیز دریافت کردند و کسانی که به دلیل اشتغال در نهادها و شرکتهای مجری این طرح، دسترسی به شواهد کافی در رابطه با نحوه اجرای آن داشتند، گفتوگو کرده است