عباس معروفی، نویسنده و ناشر سرشناس، درگذشت!
پنجشنبه ۱۰ شهریور ۱۴۰۱

“خانه هدایت برلین” صبح پنجشنبه، ۱۰ شهریور، خبر داد که عباس معروفی، نویسنده و ناشر در تبعید که در سالهای اخیر از بیماری سرطان رنج میبرد، در ۶۵ سالگی درگذشت.
عباس معروفی شهریور ۱۳۹۹ نخستین بار از ابتلای خود به بیماری سرطان خبر داد و در چند ماه اخیر خبرها از وخامت حال او حکایت داشت.
آقای معروفی از شاگردان هوشنگ گلشیری و محمدعلی سپانلو بود که رمان “سمفونی مردگان” (۱۳۶۸) او باعث شهرتش در عرصه ادبیات شد، رمانی که هنوز از پرتیراژترین رمانهای فارسی است که داخل ایران منتشر میشود.
عباس معروفی همچنین مجله ادبی “گردون” را در دهه شصت اداره میکرد که به خاطر انتشار مواضع ضدحکومتیاش در آن بارها بازجویی شد و نهایتاً مجبور شد از کشور خارج شود.
آقای معروفی پس از مقیم شدن در برلین آلمان، نشر گردون را برای انتشار بدون سانسورِ ادبیات داستانی و شعر فارسی راه انداخت و در کنار آن خود نیز به نویسندگی ادامه داد.
علاوه بر “سمفونی مردگان” که مشهورترین رمان اوست و به زبانهای دیگر از جمله انگلیسی، آلمانی، عربی و ترکی هم منتشر شده، رمان “سال بلوا” دیگر رمان مشهور اوست که نخستین بار سال ۱۳۷۱ منتشر شد و از آن پس نیز همواره در جدول پرفروشهای نشر ققنوس، ناشر آثار عباس معروفی در ایران، بوده است.
عباس معروفی که متولد ۱۳۳۶ در تهران بود، نخستین مجموعهداستانش با نام “روبهروی آفتاب” را سال ۱۳۵۹ منتشر کرد و پس از آن در کنار فعالیت در کانون نویسندگان ایران به نویسندگی ادامه داد تا سال ۱۳۶۹ که مجله ادبی “گردون” را تأسیس کرد و خود سردبیر آن شد.
فعالیت این مجله بهدلیل آنکه معروفی در آن موضوع فعالیت مجدد کانون نویسندگان ایران را دنبال میکرد، به چندین بار بازجویی و نهایتاً توقیف مجله انجامید.
معروفی در پی توقیف “گردون” ناگزیر به ترک وطن شد. او به پاکستان و سپس به آلمان رفت و مدتی از بورس “خانه هاینریش بل” بهره گرفت؛ و یک سال هم سرپرستی خانه بل را به عهده داشت. پس از آن برای گذران زندگی دست به کارهای مختلف زد؛ مدتی به عنوان مدیر شبانه یک هتل کار کرد و آنگاه “خانه هنر و ادبیات هدایت” را در برلین بنیاد نهاد و به کار کتابفروشی مشغول شد و کلاسهای داستاننویسی خود را نیز در همان محل تشکیل داد.
شمار آثار ادبیای که نشر گردون منتشر کرد و اغلب متعلق است به نویسندگان ایرانی در تبعید، به حدود سیصد عنوان میرسد.
عباس معروفی همچنین در تبعید بنیانگذار سه جایزه ادبی هم بود: با عناوین “قلم زرین گردون”، “قلم زرین زمانه” و “جایزه ادبی تیرگان”.
معروفی در پی توقیف «گردون» ناگزیر به ترک وطن شد. او به پاکستان و سپس به آلمان رفت و مدتی از بورس «خانه هاینریش بل» بهره گرفت؛ و یک سال هم سرپرستی خانه بل را به عهده داشت. پس از آن برای گذران زندگی دست به کارهای مختلف زد؛ مدتی به عنوان مدیر شبانه یک هتل کار کرد و آنگاه «خانه هنر و ادبیات هدایت» را در برلین بنیاد نهاد و به کار کتابفروشی مشغول شد و کلاسهای داستاننویسی خود را نیز در همان محل تشکیل داد.
اشتراک در شبکه های اجتماعی:
تگ ها :
عباس معروفى