شش سد مهم و اساسی کشور کمتر از ۱۰ میلیون متر مکعب موجودی آب دارند واحتمال سهمیهبندی آب در تابستان پیش رو زیاد است
سه شنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
![](https://cpiran.org/wp/wp-content/uploads/2025/02/شش-سد-مهم-و-اساسی-کشور-کمتر-از-۱۰-میلیون-متر-مکعب-موجودی-آب-دارند-واحتمال-سهمیهبندی-آب-در-تابستان-پیش-رو-زیاد-است.jpg)
کاهش حجم بارش باعث شده منابع آبی کشور در یک قدمی بحران قرار بگیرد. براساس آمارها حدود ۵۷ درصد از ظرفیت سدهای کشور خالی است و امیدی به بارش در ماههای باقیمانده سال وجود ندارد و با این شرایط احتمالاً تابستان بسیار سختی در انتظار کشور است. در اصل تغییرات اقلیمی و اثرات ناشی از گرمای زیاد باعث شده شاهد کمبود آب در فصول گرم سال باشیم.
به گزارش هم میهن، دو فصل انتهایی سال یعنی پاییز و زمستان هر سال بهعنوان زمان ذخیرهسازی آب برای روزهای گرم بهار و تابستان شناخته میشود؛ اما امسال گرمای بیسابقه و کمبود بارشها بهطور قابل توجهی بر روی منابع آبی کشور تاثیر گذاشته است و باعث شده میزان ورودی آب به سدها تا حد زیادی کاهش یابد. از سوی دیگر با وجود کاهش ورود آب به سدهای کشور، میزان خروجی سدها نیز بسیار بالاست. به نوعی میزان خروجی آب از پشت سدها بیش از مصرف واقعی است و بخش عمدهای از این آب هدر میرود و این موضوع میتواند یک بحران جدی برای ماههای آتی در کشور باشد.
درحال حاضر وضعیت آبی کشور، شرایط نگرانکنندهای دارد. اگر وضعیت چنین پیش برود و برنامهای برای تابستان وجود نداشته باشد، احتمالاً مصارف خانگی هفتهای دو تا سه بار و مصارف صنعتی با برنامهای خاص قطعی آب را تجربه کنند. قطعی آب میتواند خسارت و زیان جبرانناپذیری برای صنایع پدید آورد. صنایع در فصل تابستان و زمستان با قطعی گاز و برق مواجه میشوند و این مولفهها زیانسازی صنایع را در پی دارد، حال اگر قرار باشد در فصل تابستان در کنار قطعی برق، آب صنایع نیز قطع یا سهمیهبندی شود روزگار صنایع تلختر از گذشته خواهد بود و احتمالاً سودسازی برای آنها تبدیل به یک رویا شود.
براساس اعلام پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو، میانگین بارش کشور طی هفته اول بهمن کمتر از نرمال، در ادامه تا پایان بهمن نرمال و در نیمه اول اسفند گرایش به بیش از نرمال دارد و میانگین دمای هوای کشور طی هفته اول بهمن در نوار شرقی و جنوب شرق نرمال تا کمتر از آن و در سایر مناطق بیش از نرمال است؛ اما بررسیها نشان میدهد در صورت وقوع این بارشها کمبود آب پیش رو جبران نخواهد شد. بحران آب میتواند بر کشاورزی نیز تاثیرات جدی داشته باشد. با توجه به اینکه بخش عمدهای از تولیدات کشاورزی ایران به منابع آبی وابسته است، کاهش ذخایر سدها میتواند منجر به کاهش تولید محصولات زراعی و باغی شود. این موضوع در صورت تداوم، احتمال افزایش قیمت مواد غذایی و تشدید تورم در این بخش را به همراه خواهد داشت.