سقوط رژیم اسد؛ ایران برای تقابل توازن با تورکیه به ارتباط با کردهای سوریه نیاز دارد؟
شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳
با سقوط رژیم بشار اسد، روابط ایران و ترکیه در مسیر تازهای از تنشهای سیاسی و اقتصادی قرار گرفته است. این تغییر توازن قوا در منطقه، منافع دو کشور در سوریه و فراتر از آن را نیز متأثر کرده است. دومینوی شکستهای متوالی نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در حال تکمیل شدن است. اما گویا آوار سقوط رژیم بشار اسد شرایط ایران در منطقه را بیش از قبل در تنگنا قرار داده است. به طوری که علی خامنهای حتی ترکیه را که طی سالهای اخیر کمک شایانی به دور زدن تحریمها کرده بود را هم زیر آماج حملات لفظی خود گرفت.
خامنه ای درسخنان روز چهارشنبه بدون آنکه نامی از ترکیه ببرد این کشور را همدست ایالات متحده و اسرائیل معرفی.
در شرایط جدید، تهران در تقابل با ترکیه به برقراری روابط جدید باکردهای سوریه، چشم خواهد دوخت. ترکیه تشکیل هر نوع حکومتی را در شمال شرق سوریه مغایر با منافع خود میداند.تشکل موسوم به نیروهای دمکراتیک سوریه که در منطقه کردنشین سوریه فعال است و شاخه نظامی آن یعنی “یگانهای مدافع خلق” را بخشی از حزب کارگران کردستان (پکک) میداند و آنها را در فهرست “گروههای تروریستی” قرار داده است.
در همین رابطه، یکی از روزنامه های ایران نوشت: کردهای سوریه همواره نگاه مثبتی به ایران داشته و سابقا نیز ارتباطاتی میان دو طرف برقرار شده است. به نوشتۀ این روزنامه: ایران میتواند از کردهای سوریه به عنوان حافظ منافع خود در سوریه جدید و نیز اهرم فشار علیه ترکیه بهره بگیرد. ایران میتواند با حمایت از کردهای سوریه فشارها را بر آنکارا افزایش دهد. اکنون وضعیت بهگونهای است که امکان ارتباطگیری مستقیم وجود ندارد اما از طریق اقلیم کردستان، تهران میتواند با کردهای سوریه ارتباطات عمیقی بگیرد.
این در شرایطی است که اختلاف نظر بین واشنگتن و آنکارا در مورد حمایت از کردهای سوریه و یا به کارگیری آنها در حکومت بعدی وجود دارد.