سال ۲۰۲۴، سال توسعه الگوهای سرکوب آزادی رسانهها در ایران
شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳
سازمان دفاع از جریان آزاد اطلاعات (DeFFI) در گزارش سالانه خود درباره وضع روزنامهنگاران در ایران و رسانههای ایرانی، سال ۲۰۲۴ را به عنوان سالی ارزیابی کرده که در آن جمهوری اسلامی الگوهای سرکوب آزادی بیان را توسعه داد، برخوردهای قضایی و امنیتی با روزنامهنگاران و رسانهها بیوقفه ادامه پیدا کرد و تهدیدات فرامرزی علیه روزنامهنگاران ایرانی ابعادی نگرانکننده یافت.
به باور این سازمان وقوع رویدادهایی تاریخی در ایران و خاورمیانه تاثیری معنادار بر اختلال در اطلاعرسانی آزاد در این کشور داشت.
پژوهشگران این سازمان گزارش سالانه خود را بر پایه ۳۴۴ پرونده مستندشده تهیه کرده و این آمار را منتشر کردهاند: «دستکم ۲۵۶ روزنامهنگار و رسانه، در ۳۸۵ مورد برخورد قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی را تجربه کردند. همچنین به احکام زندان اجرا شده علیه ۱۱ روزنامهنگار و بازداشت دستکم ۳۶ روزنامهنگار و فعال رسانهای اشاره شده است. در مجموع برای خبرنگاران در ایران ۶۹ سال و 10 ماه زندان ، ۱۱۰ ضربه شلاق و جزای نقدی به میزان بیش از ۲۰۰ میلیون تومان صادر شد. بیشترین اتهامات وارد شده، نشر اکاذیب بوده است. گزارش میگوید: نهادهای قضایی و امنیتی دستکم در ۴۱۰ مورد حقوق قانونی روزنامهنگاران و رسانهها را نقض کردند.
گزارش سالانه سازمان دفاع از جریان آزاد اطلاعات درباره “رابطه معنادار رویدادهای سیاسی با الگوهای سرکوب آزادی بیان در ایران” میگوید که در سال گذشته میلادی روزنامهنگاران، رسانهها و کاربران ایرانی در شبکههای اجتماعی، “شش موج سرکوب را تجربه کردند که همگی بلافاصله پس از یک رویداد مهم سیاسی آغاز شد. از جمله این رویدادها حمله به مراسم سالگرد قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین سپاه قدس در کرمان، انتشار گزارش بیبیسی درباره نحوه کشته شدن نیکا شاکرمی، دختر جوانی که به دست نیروهای امنیتی در جریان اعتراضات سراسر سال ۱۴۰۱ کشته شد، کشتهشدن ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور پیشین ایران در سقوط پرابهام هلیکوپتر حامل او و همراهاناش، سقوط حکومت بشار اسد در سوریه و حملات متقابل ایران و اسرائیل بودند.
گزارش روی سرکوب کمسابقه زنان روزنامهنگار در سال ۲۰۲۴ میلادی انگشت گذاشته است و میگوید روزنامهنگاران زن در ایران سطحی کمسابقه از سرکوب را تجربه کردند. دستکم ۴۰ روزنامهنگار زن با برخوردهای قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی روبرو شدند. تعداد زنان روزنامهنگاری که بهدلیل انجام وظایف حرفهای خود در زندان بودند برای ماههای متوالی در این سال، از مردان روزنامهنگار بیشتر بود.
در “سنگینترین” احکام زندان صادرشده نیز سه زن در بین پنج نفر اول قرار گرفتند؛ شیرین سعیدی، الهه محمدی و نیلوفر حامدی، هرکدام با پنج سال حبسِ قابلاجرا.