یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ | 16 - 02 - 2025

Communist party of iran

رژیم جمهوری اسلامی در تدارک معامله نا”شرافتمندانه” با آمریکا

مسعود پزشکیان رئیس جمهور ذوب شده در ولایت، به دنبال سخنان اخیر خامنەای در رابطه با مذاکره با آمریکا، موضعش بر سر این مسأله را بر موضع “مقام معظم رهبریش” منطبق نمود. پزشکیان روز چهار شنبه ۲۴ بهمن در بوشهر در نشست باصطلاح فرهیختگان و نخبگان این استان در رابطه با مذاکره با آمریکا طی سخنان عامیانه گفت: ” دنیا به کجا رسیده، کسی ما را تروریست می‌نامد و از حقوق بشر دفاع می‌کند که خود ترور می کند؛ از اسرائیل حمایت تسلیحاتی می‌کند و می‌گوید دنبال امنیت منطقه هستیم؛ همه راهها را می‌بندد و به دنیا می‌گوید با ایران معامله نکنید، بعد هم می‌گوید می‌خواهم با ایران مذاکره کنم. اگر مذاکره می‌کنی چرا نامردی می کنی، چرا راه آب و نان و دارو و غذا را بر مردم می بندی؟” 


علی خامنەای که قبلأ به دولت پزشکیان در رابطه با گفتگوی مستقیم با آمریکا چراغ سبز داده بود و در این رابطه طی دو سه ماه گذشته جمهوری اسلامی با آمریکا نشستهای مستقیمِ مخفیانه نیز داشته است، روز جمعه ۱۹ بهمن در گردهمایی با جمعی از  فرماندهان نیروی هوایی و پدافندی ارتش گفت: “مذاکره با آمریکا نه عاقلانه، نه هوشمندانه و نه شرافتمندانه است”. او که برای اولین بار اعتراف نمود مردم ایران مشکلات معیشتی زیادی دارند، گفت: “بعضی ها می‌خواهند به ما بقبولانند که با مذاکره همه مشکلات برطرف خواهد شد؛ نه خیر اصل مذاکره با آمریکا هیچ تأثیری در رفع مشکلات داخلی ما نخواهد داشت”. او افزود: “اگر ما را تهدید کنند، تهدید می کنیم. اگر تهدیداتشان را عملی کنند، ما نیز تهدیداتمان را عملی می کنیم”. این رجز خوانی خامنەای در حالی است که اسرائیل در آبان ماه گذشته به تنهایی به پایگاههای موشکی، کارخانەهای ساخت موشک و پهباد و سامانەهای پدافند هوایی جمهوری اسلامی حمله کرد و  ضربات سنگینی به سیستم پدافند هوایی جمهوری اسلامی در تهران وارد کرد، اما جمهوری اسلامی در مقابل آن نتوانست «تهدیداتش» را عملی کند.


اما بهای چنین سخنانی از جانب خامنه‌ای و دیگر مسئولان حکومت اسلامی در رابطه با آمریکا را باید کارگران و دیگر اقشار تهیدست جامعه از معیشت و سفره فقیرانه خود پرداخت کنند. کما اینکه به دنبال سخنان ترامپ و خامنه‌ای بهای دلار آمریکا که شاخص تعیین قیمتها در ایران است به بالای ۹۴ هزار تومان نیز رسید. گرچه با تزریق مقداری دلار به بازار بهای آن کمی پایین آمد، اما روز پنج‌شنبه ۲۵ بهمن دوباره سیر صعودی داشت. کارشناسان اقتصادی ۱۰۰ هزار تومان را نیز برای قیمت دلار در چشم انداز می‌بینند که به معنای گرانتر شدن بیشتر بهای مواد مورد نیاز روزانهٌ مردم است. بالا رفتن قیمت دلار اگر تأثیری در زندگی خامنه‌ای، پزشکیان و دیگر مسئولان حکومتی و فرماندهان فاسد سپاه پاسداران ندارد، اما زندگی روزانه کارگران و مردم زحمتکش را به شدت تحت تأثیر قرار خواهد داد. تا جائی که اینک سیب زمینی و تخم مرغ را نیز به خاطر افزایش قیمت آنها از سفره شان حذف کرده است.


 بنا به گزارش‌ها منتشر شده، شروط دولت ترامپ برای انجام مذاکره با جمهوری اسلامی آنچنان سنگین و تحقیر‌آمیز بوده که خامنەای را به برگزاری آن جلسه‌ نمایشی با جمع فرماندهان نیروی هوایی و پدافندی ارتش واداشته است. از جمله اینکه محورهای مذاکره با حکومت اسلامی نه تنها مسئله اتمی بلکه سلاحهای موشکی و پهبادی، عدم دخالت در دیگر کشورهای منطقه، عدم حمایت مالی و تسلیحاتی از گروههای تروریست اسلامی در منطقه و غیره را نیز شامل می شود. موضع گیری و لحن بیان علنی و قُلدرمأبانهٌ ترامپ خطاب به جمهوری اسلامی و آلترناتیوهای پیشاروی رژیم، یعنی «آمدن پای میز مذاکره و پذیرش تمامی آن شروط یا دادن اجازه به اسرائیل برای بمباران تأسیسات موشکی و نظامی جمهوری اسلامی و اِعمال تحریمهای حداکثری» نیز این را نشان می دهد.


با وجود این بسیاری بر این عقیده هستند که سخنان خامنەای نه به معنای خودداری رژیم اسلامی از انجام مذاکره با آمریکا، بلکه به معنای خودداری شخص ولی فقیه از برعهده گرفتن مسئولیت عوارض چنین مذاکرەٌ خفت باری است. او قبلأ نیز در موافقت با انجام مذاکره، تنها به مسئولان دولتی مربوطه گفته بود: “حواستان باشد که با چه کسی معامله می کنید”. اما خامنەای برای جبران استراتژی شکست‌ هایی که متحمل شده به لغو تحریمها و دسترسی به پول امید بسته است و در چنین شرایطی چاره‌ای جز انجام مذاکره و قبول هرگونه خفت و خاری و پذیرش شروط آمریکا ندارد. اما تجربه سالهای گذشته نشان داده که لغو تحریمها اگر برای جمهوری اسلامی در دسترسی به پول برای تداوم سیاستهایش حیاتی است، در رفع مشکلات معیشتی کارگران و دیگر اقشار تهیدست جامعه تأثیر آنچنانی نخواهد داشت.

در زمانی که تحریمی در کار نبود و حتی قبل از روی کار آمدن ترامپ نیز که دولت بایدن چشم خود را بر فروش نفت جمهوری اسلامی بسته بود، اوضاع معیشتی مردم با چنین مشکلاتی مواجه بود. اگر پزشکیان اینک می گوید آمریکا راه آب و نان و دارو و غذای مردم ایران را گرفته است، می‌داند که این مشکلات و بحرانها با رفع تحریمها نیز برطرف نخواهند شد. زیرا این اوضاع فلاکتبار محصول تشدید بحرانهای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و بن بست های رژیم  جمهوری اسلامی هستند که پیامدهای آن روزانه گریبانگیر زندگی و معیشت کارگران و دیگر تودەهای مردم زحمتکش شده است. چنین بحرانهایی اگر بخشأ محصول ساختار نظام سرمایه‌داری است، بخش دیگر آن نتیجه اجرای سیاستهای منطقه‌ای و امنیتی داخلی و دزدی و فساد گسترده درون حکومت اسلامی و رانت خواری باند مافیایی دستگاه روحانیت و هستهٌ رهبری سپاه پاسداران است و قابل حل نیست.


در حال حاضر اگر پولی نیز موجود باشد جمهوری اسلامی آنرا صرف بقای خود از طریق تقویت دستگاهها امنیتی و نظامی، افزایش حقوق نیروهای سرکوبگر در داخل و بازسازی نیروهای از هم پاشیدهٌ محور مقاومتش در لبنان، سوریه و جاهای دیگر می‌کند، و تأمین نان و آب و غذا و داروی مردم و یا کاهش بحران سوخت، برق، آب، محیط زیست و تأمین رفاه اجتماعی و سلامت و بهداشت مردم به هیچ وجه در دستور کار سران رژیم قرار ندارد. رژیم جمهوری اسلامی که بیش از پیش خود را با روند رو به گسترش جنبشهای اجتماعی و در پیشاپیش آن‌ها جنبش کارگری مواجه می ‌بیند، بیش از هر زمانی به استراتژی تشدید سرکوب روی آورده است. اما استراتژی سرکوب نیر کارائی گذشته خود را از دست داده است، اکنون پشت میله های زندان و شکنجه گاههای رژیم جمهوری اسلامی به سنگر مبارزه علیه مجازات اعدام و دفاع از آزادی زندانیان سیاسی تبدیل شده است.


سخن روز: تلویزیون حزب کمونیست ایران و کومەله
https://alternative-shorai.tv
https://cpiran.org
https://komala.co
https://t.me/peshrawcpiran
www.facebook.com/Peshrawcpiran
www.instagram.com/Peshrawcpiran1 (http://www.instagram.com/Peshrawcpiran1)
https://t.me/KomalaCpiranTv

اشتراک در شبکه های اجتماعی: