در پایان دور چهارم مذاکرات هستەای، عراقچی آن را رو به جلو ومقامات آمریکایی آنرا مثبت ارزیابی کردند
دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴

دور چهارم مذاکرات که در مسقط، پایتخت عمان، به مدت چهار ساعت برگزار شد، از سوی مقامهای آمریکایی “مثبت” توصیف شد. وزارت خارجه ایران نیز اعلام کرد که : «مذاکرات دشوار اما جزئی بود تا دو طرف بهتر مواضع یکدیگر را درک کنند.»
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، گفت: «ما تا حد زیادی از کلیات عبور کرده و وارد جزئیات شدهایم. در چنین شرایطی، مذاکرات سختتر شدهاند.» او پیش از آغاز مذاکرات نیز تأکید کرده بود که ایران تحت هیچ شرایطی از «حق» خود برای غنیسازی اورانیوم جهت تولید انرژی عقبنشینی نخواهد کرد و افزود که سلاحهای کشتار جمعی جایی در دکترین امنیتی ایران ندارند. عراقچی یکی از دشواریهای مذاکرات را «تضاد میان مواضع آمریکا در داخل و خارج از اتاق مذاکرات» دانست. او همچنین اشاره کرد که ایران ممکن است در برخی ابعاد مانند اندازه، سطح و میزان غنیسازی برای اعتمادسازی محدودیتهایی بپذیرد — اشارهای به محدودیتهایی که در توافق هستهای اولیه سال ۲۰۱۵ بر میزان خلوص و ذخایر اورانیوم غنیشده ایران اعمال شده بود.
به گفته عراقچی، احتمال دارد دور بعدی مذاکرات ظرف یک هفته برگزار شود. دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، که در سال ۲۰۱۸ از توافق هستهای خارج شد، اکنون نیاز سیاسی دارد تا هر توافق جدیدی را با محدودیتهای سختگیرانه برای ایران همراه کند.
پیش از آغاز این دور مذاکرات، نگرانیهایی درباره شکست گفتوگوها وجود داشت، چرا که دولت آمریکا بهتدریج موضع عمومی سختتری اتخاذ کرده است. استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ، تلویحاً گفته بود که آمریکا هرگز اجازه نخواهد داد ایران از فناوری صلحآمیز غنیسازی بهرهمند شود و تأکید کرده بود که تمامی فناوریهای ایران باید برچیده و نابود شوند.
در پسزمینه مذاکرات، اسرائیل همچنان فشار وارد میکند تا ترامپ را از اعتماد به ایران باز دارد و خواهان پایان هرگونه ابهام در مورد هدف واقعی برنامه هستهای ایران از طریق اقدام نظامی است. ویتکاف روز جمعه گفته بود: «برنامه غنیسازی نباید هرگز در ایران وجود داشته باشد. این خط قرمز ماست. هیچ غنیسازی.» عراقچی از طرف آمریکایی خواست که از طرح خواستههای خود از طریق رسانهها خودداری کند، زیرا این کار روند مذاکرات را پیچیدهتر میکند.
موضع آمریکا در این زمینه دشوار است، زیرا بسیاری از کشورها اجازه دارند اورانیوم را در داخل خاک خود غنیسازی کنند، در حالیکه اسرائیل برنامه هستهای اعلامنشده دارد. با این حال، آمریکا استدلال میکند که سوابق عدم شفافیت ایران در برنامه هستهای و سطوح بالای غنیسازی، رژیم تهران را به «موردی ویژه» تبدیل کرده است.