درماندگی حکومت اسلامی در جلوگیری از سقوط ارزش ریال
چهارشنبه ۱۰ اسفند ۱۴۰۱
در ادامۀ روند سقوط ارزش ریال روز یکشنبه هفتم اسفند قیمت دلار از مرز ۶۰ هزار تومان نیز گذشت. سقوط جهش وار ارزش ریال از روز سه شنبه دوم اسفند که تیم اقتصادی دولت رئیسی “مرکز مبادلات ارز و طلا” را راه اندازی کرد، شتاب بیشتری گرفت. راه اندازی این مرکز با این تصور که منابع ارزی حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی و معدنی به آنجا واریز خواهد شد و به این ترتیب با دستیابی به دلار خواهند توانست بخشی از آنرا به بازار ارز تزریق کنند و جلو سقوط بیشتر ارزش ریال را بگیرند، صورت گرفت. اما این نسخه دولت پادگانی نیز نه تنها با شکست مواجه گردید بلکه موجب شد تا در فاصله چهار روز قیمت دلار از ٤٤ هزار به ۶۰ هزار تومان در روز یکشنبه برسد.
با تداوم روند سقوط ارزش ریال و شکست چنین سیاستی، روز شنبه ششم اسفند تیم اقتصادی دولت رئیسی قاتل مرکب از محمد مخبر معاون رئیسی، فرزین رئیس بانک مرکزی و خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی رژیم در اقدامی دیگر در نشست غیرعلنی مجلس ارتجاع شرکت کردند تا ضمن امنیتی بحساب آوردن این مسأله، بیکفایتی و عجز دولت در مقابل این بحران و ورشکستگی اقتصادی را توجیه کنند. اما این نشست نیز بی نتیجه ماند و در پایان جلسه فاش شد که مخبر به نمایندگان گفته : “ما راه حل بهتری برای مدیریت بازار نداریم و همین است که هست”. این درحالی بود که پاسدار قالیباف رئیس مجلس نیز در پایان آن جلسه بی شرمانه ادعا نمود که ” به جمعبندی خوبی در رابطه با بازار ارز رسیدیم”. حسین شریعتمداری نمایندۀ خشک مغز و فحاش خامنه ای در کیهان، روز یکشنبه ضمن اعتراف به شکست و زبونی و دفاع از دولت رئیسی نوشت که:”یک مشت انسان نمای بی سرو پا با اخلال در سیستم ارزی توانسته اند مدیریت ارزی کشور از دست مدیران شایسته و دلسوز دولت خارج کنند و گرانی افسار گسیختەای را به مردم ایران اسلامی تحمیل کنند و زندگی و آرامش مردم! را در خطر قرار دهند”. سایر مقامات حکومت از جمله پاسدار وحیدی وزیر کشور با قبول شکست و ناتوانی رژیم در کنترل بحران گرانی و سقوط ارزش ریال، برای آن توجیه امنیتی “توطئۀ دشمن خارجی” و تبلیغات رسانههای خارج در پخش اظهارات کارشناسان اقتصادی و تداوم اعتراضات مردم را بهانه آورند. البته بعضی از نشریات اصولگرایان تندرو از جمله “صراط نیوز” هم با انتقاد از دولت ” قطار پیشرفت رئیسی را در حال سقوط به دره توصیف کردەاند.
اما شریعتمداری و سایر مسئولان این حکومت دزد و فاسد آگاهانه تجاهل میکنند و میخواهند جنبۀ امنیتی به بحران اقتصادی بدهند و تعدادی دلال خرده پا را مسبب گرانی و سقوط ارزش ریال معرفی کنند. و گرنه آنها میدانند که ارزش دلار نیز مانند هر کالای دیگری از مکانیزم عرضه و تقاضا در بازار تبعیت می کند. طبیعی است یکی از دلائل کمبود دلار و افزایش قیمت آن در بازار بی ثبات و بحران زدۀ ایران، خارج کردن آن در مقیاس میلیاردی توسط خود مسئولان سپاه پاسداران و افراد وابسته به حکومت و واریز به حسابهای شخصی در بانکهای کشورهای دیگر است. البته عوامل دیگری از جمله بحران ساختاری اقتصاد سرمایه داری، رکود بازار، افزایش تورم، دزدی و فساد نهادینه شده در کل ارکان رژیم، اقتصاد رانتی و قبضۀ بیش از ٦٠ درصد اقتصاد کشور در دست و انحصار سپاه پاسداران و تحریمهای اقتصادی را نیز باید از عوامل مختلف ورشکستگی حکومت اسلامی و کاهش ارزش ریال به حساب آورد که منجر به گرانی سرسام آور و افزایش تورم بیش از ٥٣ درصدی در بهمن ماه شده است.
اما جدای از آنها یکی دیگر از عوامل مهم سقوط جهشی ارزش ریال، قطع تاراج و غارت نهادینه شدۀ سیر دلار از عراق به داخل ایران از طریق بانکهای وابسته بوده است. روزنامه فیگارو چاپ پاریس در ماه ژانویه با توجه به تحریم بیش از ١٥ بانک و تعدادی نهاد وابستە از جانب آمریکا که توسط عوامل عراقی رژیم اسلامی بعنوان پوششی برای دزدی دلار از عراق تأسیس شده بود، پیش بینی کرده بود که بازار ایران با کمبود دلار و سقوط ارزش ریال مواجه خواهد شد. واقعیت این است که سالهاست جمهوری اسلامی از این طریق بخش زیادی از نیازهای ارزی خود را از دزدی ثروت و سامان مردم ستمدیده عراق تأمین کرده است که دولتهای فاسد و مزدور عراق امکانات چنین تاراجی را برای رژیم اسلامی فراهم آورده اند. رونامۀ فیگارو فاش ساخت که صاحبان بانکهای مزبور سران شناخته شدۀ دولت عراق و وابسته به رژیم اسلامی هستند کە تا کنون هر هفته بیش از ١٠٠ میلیون دلار به صورت قاچاق از کشور خارج کردەاند. این روزنامه از قول یک دیپلمات عراقی نوشته بانک مرکزی عراق روزانە دلار در اختیار بانکهای خصوصی میگذارد تا آنرا به ایران منتقل کنند. اقدام تحریم بانکهای عراقی از جانب آمریکا و کنترل بانک مرکزی عراق از طریق استقرار نهادی در این کشور، جهت اِعمال فشار به جمهوری اسلامی و به زانو درآوردنش برای آمدن به پای میز مذاکرات با دست خالی است.
دزدی از اموال مردم ستمدیدۀ عراق با سرازیر کردن دلار آنان به بانکهای جمهوری اسلامی و حساب رهبران سپاه پاسداران و دیگر نهادهای حکومتی، موجب گسترش فقر و فلاکت کارگران و مردم ستمدیدۀ عراق نیز شده است. در سالهای گذشته مردم به جان آمده از دخالتهای جمهوری اسلامی و وابستگی احزاب و جریانات سیاسی، بارها علیه مسئولان فاسد و دزد حکومتشان دست به اعتراض زدهاند اما از سوی جریانات مسلح اسلامی وابسته به جمهوری اسلامی در عراق و همکاری سپاە قدس، سرکوب و به خاک و خون کشانده شدهاند. حال که سیر جریان دلار عراقی به حسابهای رهبران و مسئولان بالای سپاه و نهادهای مذهبی تا حدی متوقف شده است، رژیم ضد انسانی جمهوری اسلامی میخواهد با دستبرد زدن به سفره مردم کارگر و زحمتکش ایران و تحمیل فقر و گرسنگی بیشتر به آنان از طریق توسل به دستگاههای امنیتی و سرکوبگر، حاکمیت نکبت بارش را چند صباحی دیگر تداوم بخشد. اما کارگران و مردم تهیدست ایران در مقابل این همه فساد و دزدی و فقر و گرسنگی دست روی دست نگذاشته اند. گسترش اعتراض و اعتصابات کارگری و اعتراضات سراسری بازنشستگان و دیگر اقشار فرودست جامعه در چند روز گذشته نشانه تداوم جنبش انقلابی کنونی برای به زیر کشیدن جمهوری اسلامی و بنای حکومتی است که دخالت مستقیم کارگران و زحمتکشان و فرودستان جامعه در اداره و تعیین سرنوشت جامعه را تأمین کند و بتواند بر ویرانه های جمهوری اسلامی یک جامعه آزاد و مرفه و برابر و انسانی را پایه ریزی کند.
سخن روز شبکه تلویزیون حزب کمونیست ایران و کومه له