خشمگین شدن متحدین اروپایی اسرائیل، ازجنایات نتانیاهو و بنبست در مذاکرات
چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

اتحادیه اروپا روز سهشنبه ٢٠ ماه می ( ٣٠ اردیبهشت ) اعلام کرد در واکنش به آنچه «نقض حقوق بشر» ناشی از محاصره انسانی غزه توسط اسرائیل خوانده، توافق همکاری تجاری با این کشور را بازبینی خواهد کرد. در لندن نیز، دیوید لامی، وزیر خارجه بریتانیا، در پارلمان اعلام کرد سیاست اسرائیل در زمینه جلوگیری از ورود کمکها و «گسترش جنگ» در غزه «قابل دفاع نیست».
شرایط وخیم انسانی در غزه موجی از اعتراضهای بینالمللی را برانگیخته است. اتحادیه اروپا پس از نشست وزرای خارجه اعلام کرد توافق همکاری تجاری خود با اسرائیل را مورد بازبینی قرار میدهد. کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفت: «اکثریت قوی» از ۲۷ کشور عضو از این تصمیم حمایت کردند و افزود: «وضعیت در غزه غیرقابل تحمل است… ما خواستار باز شدن مسیر کمکهای انسانی هستیم.» وزیر خارجه سوئد نیز گفت این کشور اتحادیه اروپا را برای اعمال تحریم علیه برخی وزرای اسرائیلی تحت فشار قرار خواهد داد.
در بریتانیا، دولت مذاکرات تجارت آزاد با اسرائیل را به حالت تعلیق درآورد، سفیر اسرائیل را فراخواند و تحریمهایی علیه شهرکنشینان در کرانه باختری وضع کرد. دیوید لامی در سخنرانی پرشوری در پارلمان گفت: «جلوگیری از ارسال کمک، گسترش جنگ و بیتوجهی به نگرانیهای دوستان و شرکا، غیرقابل دفاع است و باید پایان یابد.» وزارت خارجه اسرائیل در واکنش اعلام کرد که «فشارهای خارجی مسیر ما را برای دفاع از موجودیت و امنیت خود تغییر نخواهد داد.» لازم به ذکر است، روز دوشنبه ١٩ ماە می ( ٢٩ اردیبهشت)، بنیامین نتانیاهو گفت اسرائیل در تلاش جدید خود، «کنترل کامل نوار غزه» را به دست خواهد گرفت. این در حالی است که مذاکرات غیرمستقیم میان اسرائیل و حماس در دوحه آغاز شده، اما هنوز به نتیجهای نرسیده است.
قطر، که نقش میانجی در این جنگ را ایفا کرده، اعلام کرد رفتار «غیرمسئولانه و تهاجمی» اسرائیل شانس دستیابی به آتشبس را تضعیف کرده است. دفتر نتانیاهو سپس حماس را به رد توافق متهم کرد و گفت مذاکرهکنندگان ارشد اسرائیل از دوحه خارج میشوند و اسرائیل در سطوح پائینتری مذاکرات را دنبال میکند. منبعی نزدیک به حماس اعلام کرد که هیئت اسرائیلی از روز یکشنبه «هیچ مذاکره واقعی» انجام نداده و این را نتیجه «سیاست نظاممند کارشکنی نتانیاهو» دانست.