حمله لفظی جان بولتون: سیاست ترامپ در مذاکره با ایران آشفته و راهبرد منسجم ندارد
شنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴

جان بولتون، مشاور ارشد امنیت ملی پیشین رئیسجمهوری آمریکا، روز ۱۱اردیبهشت با انتشار مطلبی در نشریه وال استریت ژورنال از رویکرد دونالد ترامپ در خصوص مذاکرات هستهای با ایران انتقاد کرد و آن را آشفته و فاقد راهبرد منسجم و کلی خواند.
وی با بیان اینکه تصمیمهای دونالد ترامپ در حوزه امنیت ملی فیالبداهه، مقطعی و معاملهمحور هستند، گفت: تازهترین نمونه این تصمیمگیریها رویکرد غیرمنتظره او به سمت مذاکره با ایران است. این تصمیمها هیچ راهبرد منسجم و کلی را شکل نمیدهند، گزینههای سیاستی دیگر را در نظر نمیگیرند و پیامدها و نتایج بالقوه تصمیمهای استثناءمحور را ارزیابی نمیکنند. این مقام ارشد امنیت ملی سابق آمریکا با انتقاد از استیو ویتکاف، نماینده ایالات متحده در مذاکرات هستهای با ایران، وی را شخصیتی خواند که هیچ تجربهای در دیپلماسی ندارد و حالا به یکباره وزیر خارجه در سایه آمریکا شده است.
وی که پس از در دولت اول ترامپ خدمت کرده و از آن زمان به منتقد او تبدیل شده، نوشت: «مدیریت آشفته آقای ترامپ در قالب نقشآفرینی دوستش، استیو ویتکاف، بهخوبی نمایان است…آقای ویتکاف هیچ تخصص آشکاری در زمینه خاورمیانه، ایران، مذاکرات دولت با دولت، فناوری تسلیحات هستهای، گسترش سلاحهای کشتار جمعی و راستیآزمایی توافقهای بینالمللی یا درگیریهای مسلحانه ندارد. او با اشاره به وضعیت سردرگم رهبری در حوزههای بینالمللی و دفاعی در دولت ترامپ هشدار داد که دولتهای خارجی و گروههای صاحبنفوذ داخلی ممکن است از این وضعیت سوءاستفاده کنند.
آقای بولتون شخص دونالد ترامپ، و نه مشاورانش، را مسئول ایجاد سردرگمی جدید در هیئت حاکمه ایالات متحده دانست و از وی برای برکناری مایک والتز مشاور امنیت ملی انتقاد کرد. او تنها ساعاتی پس از آنکه مشخص شد آقای والتز دیگر مشاور امنیت ملی نخواهد بود، در یادداشتی در نشریه وال استریت ژورنال نوشت که هرجومرج در دیانای ترامپ نهادینه شده است. در این یادداشت به تغییرات در کادر مدیریتی کاخ سفید اشاره کرده است. تغییراتی که در پی رسوایی پیامرسان سیگنال و حضور همزمان مارکو روبیو، وزیر خارجه، در نقش مشاور موقت امنیت ملی رخ دادهاند.
جان بولتون نوشت: «طبق تجربه، من هرگز ندیده بودم ایموجیها آنطور که در آن چت گروهی عجیب در پیامرسان سیگنال استفاده شدند به کار روند. اما در خصوص ترامپ باید بگویم هرجومرج در دیانای او نهادینه شده و در تیمش رایج است. برکناری مایک والتز نخستین جابهجایی در سطح بالای دولت است که به بحرانی در چینش تیم ریاستجمهوری ایالات متحده منجر شده است. وی در پایان افزود: با توجه به شخصیت ترامپ، راهحل خوبی وجود ندارد. با این حال مشاورانش باید روند تصمیمگیری را بهبود بخشند؛ اگر هم نه به خاطر شخص او، دستکم به خاطر آمریکا.