حزب الله لبنان، تلاش برای راه انداختن جنگ داخلی
سه شنبه ۱۱ آبان ۱۴۰۰
بالا گرفتن تنش ایجاد شده از سوی حزب الله لبنان با عربستان سعودی در هفته اخیر بسیاری از حکومت های حوزه خلیج را برآشفته کرده و بحرانهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی لبنان را عمیق تر کرده است. تأثیرات مخرب دخالتهای حزب الله لبنان تحت نام بی مُسَمای “محور مقاومت” در همان حال که آتش جنگ ارتجاعی و جنایتکارانۀ نیابتی میان عربستان سعودی و جمهوری اسلامی در یمن را شلعه ورتر ساخته است، دامنگیر مردم ستمدیدۀ لبنان هم شده است. روز چهارشنبه پنجم آبان ماه و دو روز پس از آنکه اظهارات “جورج قرداحی” وزیر اطلاع رسانی لبنان در رابطه با نقش عربستان سعودی و امارات عربی در جنگ یمن پخش گردید، این دو کشور واکنش شدیدی نسبت به آن نشان دادند و سفیران خود در لبنان را فراخواندند. در ادامه این اقدام روز جمعه عربستان سعودی به سفیر لبنان در عربستان ۴۸ ساعت مهلت داد تا این کشور را ترک نماید. به دنبال بحرین و کویت و امارات نیز در پشتیبانی از عربستان سعودی اقدامات مشابهی به عمل آورند و روابط خود با لبنان را قطع کردند. علاوه برآن عربستان واردات تمامی کالاهای لبنانی را نیز ممنوع کرد که یکی از منابع مهم درآمد لبنان به شمار می رود.
“قرداحی” که خود مسیحی اما از متحدان حزب الله لبنان است، طی سخنانی که در روز دوشنبه سوم آبان در شبکههای اجتماعی پخش گردید، گفته بود: “عربستان سعودی و امارات عربی در تجاوز نظامی به یمن، خانهها و روستاها و مراسم تشیع جنازه و عروسی های مردم یمن را بمباران میکنند و حوثی های یمن در مقابل این تجاوز خارجی از خود دفاع می نمایند”. از آنجا که این سخنان از جانب یکی از وزرای دولت لبنان موضعی جانبدارانه نسبت به حوثی ها و جمهوری اسلامی در جنگ ارتجاعی یمن داشت، با عکسالعملهای زیادی در لبنان و دیگر کشورهای عربی مواجه شد. عربستان سعودی علاوه بر قطع رابطه با لبنان طی بیانیه شدید الحنی ضمن ابراز تأسف از تسلط حزب الله بر حکومت لبنان اعلام نمود که: “حزب الله تروریست، لبنان را به بستری برای اجرای سیاستها و پروژۀ دولتهایی تبدیل کرده که مصالح لبنان را درلنظر نمیلگیرند و به پشتیبانی و آموزش میلیشیای حوثی ها در لبنان پرداخته است.”
علاوه بر عکسالعمل دولتهای عربستان سعودی، امارات، بحرین و کویت، اتحادیۀ عرب نیز همان روز با انتشار بیانیه ای با ابراز نگرانی از افزایش تشنج در میان کشورهای عربی، مقامات لبنان را به انجام اقدامات ضروری فراخواند. یکی از مقامات اتحادیۀ عرب عنوان نمود که برخی طرفها از وخامت و بحرانی شدن روابط لبنان با کشورهای خلیج سوء استفاده می کنند. مسئولان دولت و احزاب سیاسی لبنان نیز حزب الله و جمهوری اسلامی ایران را عامل ایجاد وضعیت کنونی لبنان دانسته و مورد حمله قرار دادند. سعد حریری نخست وزیر سابق لبنان و رهبر جریان “المُستَقبَل” ضمن آنکه حزب الله را با شعارهای بی محتوا مسئول بحران و انزوای بی سابقۀ کنونی لبنان دانست، خواستار خروج جمهوری اسلامی از لبنان و توقف تهدید شهروندان این کشور شد. ولید جنبلاط رهبر حزب “سوسیالیست تقدمی” نیز با اشاره به جمهوری اسلامی گفت: ” تاکی توطئه عوامل مزدور، سیاست داخلی و خارجی لبنان را بدتر و بدتر خواهند کرد. وزیر دادگستری سابق لبنان اظهار داشت لبنان دارد هزینۀ سنگین اشغالگری رژیم ایران را می پردازد. ایلی محفوض رهبر حزب “جنبش تغییر” نیز با ابراز نگرانی از قطع کمکهای مالی خارجی به لبنان، از همۀ چهرههای حکومت نیابتی رژیم ایران از میشل عون و نبیل بری تا میقاتی و بقیه خواست که کنار بروند.
واقعیت این است که نفوذ و قدرت حزب الله و جمهوری اسلامی در لبنان رو به افول است و مورد نفرت و انزجار توده های مردم میباشند. لذا میخواهند با جنگ افروزی و ایجاد چنین بحران هایی آب رفته را به جوی باز گرداند و موقعیت از دست رفته را باز یابند. به همین منظور دو هفته قبل نیز حزب الله با به میدان آوردن بعضی از هواداران و میلیشیای مسلح همراه حزب همپیمانش “امل” تظاهراتی در بیروت به راه انداختند تا مانع انجام تحقیق در پروندۀ انفجار ویرانگر بندر بیروت در ماه اوت پارسال شوند که خود مسبب آن بودند. این تظاهرات به درگیری مسلحانه کشیده شد و در نتیجه هفت نفر از عوامل حزب الله کشته و بیش از ۶۰ نفر دیگر مجروح شدند. قابل ذکر است که انفجار بندر بیروت در مخزن مواد منفجرۀ حزب الله روی داد و در نتیجه آن علاوه بر خسارات سهمگین به بناها و خانههای مردم بیش از صد نفر جانباختند و بیش از چهارهزار نفر نیز مجروح شدند.
اما این تنها حزب الله نیست که لبنان را با بحران عظیم اقتصادی روبرو کرده و به آستانۀ سقوط کشانده است. سیستم و قدرت حکومتی در لبنان که سالهاست بر اساس معیار مذهبی میان احزاب و گروهها سنی، شیعه و مسیحی تقسیم شده است، تمامأ فاسد بوده و چندین سال است به بنبست رسیده است. تا جائی که دولت با کمکهای مالی خارجی به حیات نیم بندش ادامه داده است که آنهم اکنون با اِعمال نفوذ حزب الله تقریبأ قطع شده است. به گزارش خبرگزاری رویترز از زمان آغاز بحران اقتصادی در لبنان ذخایر ارزی این کشور از بین رفته است و”لیر” پول رایج کشور نیز۹۰ درصد ارزش خود را از دست داده است. قدرت خرید مردم آنچنان کاهش یافته که فقر و گرسنگی و ذباله گردی برای سیر کردن شکم را به بخشی از مردم لبنان تحمیل کرده است.
اعتراضات عمومی توده های مردم تهیدست و فقر زده لبنان که در سال ۲۰۱۹ با شعار ( کُل کُم یعنی کُل کُم) به معنای “همهتان یعنی همهتان باید بروید”، در بسیاری از شهرهای لبنان شروع شد همچنان درجریان می باشد. جنبش اعتراضی کارگران و دیگر اقشار تهیدست مردم لبنان تا کنون توانسته در متن خود به درجاتی متشکل و قوام گیرد و رهبران خود را به میدان آورد. تداوم و گسترش این جنبش تنها راه نجات کارگران و مردم ستمدیدۀ لبنان برای به زیر کشیدن کل نظام فاسد سرمایه داری موجود و ایجاد بنیانهای حاکمیت شورایی و خود مدیریتی می باشد.
سخن روز شبکه تلویزیون حزب کمونیست ایران و کومه له