جنگ در سوریه با هدف کوتاه کردن دست جمهوری اسلامی از خاورمیانه
شنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۳
روز چهارشنبه هفتم آذر گروه اسلامی “هیأت تحریر الشام”، طی یک حملۀ سریع و غافلگیرانه تعداد زیادی از شهرها و روستاهای شمال ادلب به طرف حلب که به ظاهر تحت کنترل نیروهای دولت بشار اسد بودند را به تصرف خود درآوردند. همان روز اول در حمله به تجمع نیروهای سپاه پاسداران و حزب الله لبنان و حشد شعبی و زینبیون که در آن منطقه مستقر بودند بیش از ٢٧٠ نفر را کشتند که سرتیپ پاسدار کیومرث پورهاشمی معروف به ( حاج هاشم)، یکی از کشته شدگان بود.
این گروه پس از سه روز کل شهر حلب دومین شهر بزرگ سوریه و پایتخت اقتصادی این کشور و کلیۀ شهرها و روستاهای این استان را بدون هیچ مقاومتی به کنترل خود در آوردند. تصاویر تسخیر کونسولگری جمهوری اسلامی در حلب و پایین آوردن و به آتش کشیدن پرچم جمهوری اسلامی و عکسهای خمینی، خامنهای، قاسم سلیمانی و نصرالله بلافاصله از طریق شبکههای اجتماعی به دنیا مخابره گردید. روز چهار شنبه ١٤ آذر به دروازه های چهارمین شهر بزرگ سوریه، “حَما” رسیدند. اکنون پس از تصرف بخشهایی از استان “حَما” در جنوب ادلب جنگ همچنان ادامه دارد.
هیئت تحریر شام در سال ۲۰۱۱ تحت نام جبهه نصرت فعالیت می کرد. اما در سال ۲۰۱۶ ابو محمد جولانی، رهبر این گروه روابط خود را بصورت علنی با القاعده قطع و جبهه نصرت را منحل کرد و با ادغام چند گروه اسلامی مشابه سازمان جدیدی تشکیل داد که از سال ۲۰۱۷ تحت نام هیئت تحریر شام به فعالیت خود ادامه داد. این جریان در زمانی که تحت نام جبهه نصرت فعالیت می کرد به دنبال بمبارانهای مداوم و شدید روسیه در دفاع از حکومت بشار اسد، در سال ۲۰۱۵ از برخی مواضع خود عقب نشینی و در ادلب مستقر شد. در آن زمان گروههای تروریست اسلامی سوریه مطابق نقشه، از جانب دولتهای مرتجع منطقه برای جنگ علیه رژیم اسد تسلیح شده و تحت حمایت قرار گرفتند. با این جنگ ارتجاعی، اعتراضات بر حق کارگران و تودههای مردم به جان آمدۀ سوریه از بیکاری و فقر و گرسنگی و از دیکتاوری و خفقان و کشتار رژیم بشار اسد را به حاشیه برده و شکست کشاندند.
طی سه سال جنگ جنایتکارانۀ این گروهها با رژیم اسد، علاوه بر کشتار بیش از نیم میلیون نفر از مردم سوریه، بیش از یک میلیون نفر نیز زخمی و علیل شدند و بیش از شش میلیون نفر نیز آواره شدند و سوریه نیز به ویرانهای تبدیل شد که تا کنون نیز از زیر آوار آن کمر راست نکرده است. جنگ “هیأت تحریر شام” درست یک روز پس از اعلام آتش بس جنگ در لبنان آغاز گردید. به این معنا تصرف حلب از سوی این گروه را باید بعنوان تحولی هم در جنگ داخلی ۱۳ ساله سوریه و هم در جنگ جنایتکارانۀ اسرائیل در منطقه به حساب آورد. جنگ کنونی در سوریه درحالی آغاز شده است که دو بازیگر دیگر سیاسی و نظامی منطقه، یعنی هم روسیه به دلیل درگیر بودن در جنگ فرسایشی و پر هزینۀ اوکراین و هم جمهوری اسلامی و نیروهای باصطلاح “محور مقاومتش” به دلیل ضربات سخت و انکارناپذیری که در لبنان متحمل شدهاند، با تنگناهای استراتژیک روبرو هستند و برای متحد دیرینه شان بشار اسد، کاری از عهده شان بر نمیآید.
اردوغان بعنوان یکی از بازی گران اصلی این جنگ روز سه شنبه ١٣ آذر طی سخنانی وانمود کرد که گویا طرفدار پایان جنگ و حفظ ثبات و آرامش و “تمامیت ارضی خاک سوریه” است. این درحالی است که گروه “تحریر شام” با همکاری و در هماهنگی کامل با دولت ترکیه به این حملات دست زده است؟ ترکیه نه تنها این گروه بلکه از سالهای قبل بیش از ٤٠ هزار نفر از مزدوران تروریست اسلامی و غیر اسلامی را در بیش از٣٠ گروه سازماندهی و مسلح کرده است. اگر طی ٩ سال گذشته از آنان برای اِشغال شهرها و روستاهای کردستان سوریه استفاده کرده است، این بار از آنان به مثابه پیاده نظام پیشبرد اهداف و نقشههای خود و آمریکا و اسرائیل در منطقه استفاده می کند.
اردوغان روز ٢٤ اکتبر نیز اعلام کرد که ارتش ترکیه به حملات خود علیه کردستان سوریه ادامه خواهد داد و گفت دولت بشار اسد نیز باید علیه “پ ک ک”، “ی پ گ، و “پ ی د” وارد جنگ شود. عملیاتهای اشغالگرانۀ تا کنونی ترکیه در روژآوا در حالی انجام گرفته که نیروهای آمریکایی باصطلاح هم پیمان نیروهای سوریه دمکرات “ه س د”، در منطقه حضور داشتهاند و ترکیه در توافق و معامله با آمریکا به این تجاوز و اشغالگریها دست زده است. با آغاز جنگ “تحریر الشام” و عقب نشینی نیروهای “ه س د” از شهرهای “تل رفعت” و “شهبا” زندگی و امنیت بیش از ٢٠٠ هزار نفر از کردهایی که به دنبال اِشغال عفرین در کمپهای اطراف این شهرها پناه گرفته بودند به خطر افتاده و مجددأ آواره شدهاند.
آنچه اینک در سوریه در جریان است، بخشی از طرح وسیعتری است که به ابتکار آمریکا و اسرائیل و با همکاری ترکیه به منظور کوتاه کردن دست جمهوری اسلامی از منطقه به اجرا در می آید. دو کلان شهر مهم و استراتژیک حلب و حما در سوریه که اکنون مورد حملۀ این گروه تروریست اسلامی قرار گرفتهاند، قبلأ توسط نیروهای سپاه پاسداران و حزب الله و تحت حمایت هوایی روسیه حفاظت میشدند و اکنون اثر محسوسی از آنها در منطقه دیده نمی شود. بلینکن وزیر خارجۀ آمریکا با بیان اینکه “عدم مشارکت ملموس بشار اسد در فرآیند سیاسی منطقه، زمینه را برای حملۀ گروههای مسلح مخالف حکومت سوریه فراهم کرده است”، نیز تلویحأ بر صحت وجود چنین طرحی صحه گذاشت.
با اجرای این طرح دسترسی جمهوری اسلامی به لبنان بسیار دشوار خواهد شد. به ویژه آنکه دولت عراق نیز تحت فشار آمریکا با اجرای اقداماتی از قبیل ایجاد دیوار بتنی و حفر خندق ٦٠٠ کیلومتری، نصب دوربینهای حرارتی و دیگر تجهیزات الکترونیکی و استقرار شمار زیادی از واحدهای رزمی خود در مرز سوریه و هشدار به گروههای عراقی وابسته به جمهوری اسلامی برای خودداری از نقل و انتقال به سوریه، عملأ با این طرح همراه شده است. بدون شک این جنگ جنایتکارانه نیز کشتار و ویرانی و آوارگی و فقر و گرسنگی بیشتر مردم ستمدیدۀ سوریه را به دنبال خواهد داشت، در عین حال به تضعیف بیشتر حکومت بشار اسد و نه سقوط آن خواهد انجامید.
آمریکا اکنون سیاستش سرنگونی حکومت بشار سد نیست، بلکه با فشارهای کنترل شده از قبیل ترغیب و حمایت از هیئت تحریر شام، ادامه تحریم های اقتصادی و فشارهای دیپلماتیک می خواهد بشار اسد را از دایره متحدین استراتژیک جمهوری اسلامی در منطقه خارج کند. زیرا برای اسرائیل وجود حکومت ضعیف شدۀ اسد بر تسلط حکومت جریانات اسلامی بر سوریه ارجحیت دارد. بیرون راندن جمهوری اسلامی از سوریه و قطع امکان دسترسی به حزب الله لبنان و بازسازی این گروه نیابتی، شکست “راهبرد جنگ بازداراندۀ” رژیم جمهوری اسلامی را که بیش از چهار دهه با تکیه بر سازماندهی و تقویت این گروهها و مداخله گری های نظامی آن را پیش برده است، را برجسته تر نشان می دهد.
سخن روز: تلویزیون حزب کمونیست ایران و کومه له
https://alternative-shorai.tv (https://alternative-shorai.tv/)
https://cpiran.org
https://komala.co
https://t.me/peshrawcpiran
www.facebook.com/Peshrawcpiran
www.instagram.com/Peshrawcpirn
https://t.me/KomalaCpiranTv