شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳ | 16 - 11 - 2024

Communist party of iran

جمهوری اسلامی، نرمش قهرمانانۀ در پشت پرده

بیرون آمدن نام مسعود پزشکیان به عنوان “رئیس جمهور” حکومت اسلامی از صندوقهای رأی در هشتم تیرماه، هیچ کمکی به حل بحران های همه جانبه ای که رژیم جمهوری اسلامی را در چنگ خود می فشارند نخواهد کرد. جنبش انقلابی ژینا و تداوم آن در اشکال مختلف یکی از پیامدهایش تشدید بحران و نزاع و کشمکش در میان باندهای حکومتی بود، بطوریکه جناح اصول گرا در نمایش انتخاباتی اخیر به رغم مداخله مستقیم فرماندهان سپاه پاسداران نتوانست بر سر معرفی یک کاندید واحد به اجماع برسد. اکنون که بعد از مرگ رئیسی و در جریان انتخابات زود هنگام، پزشکیان سر از صندوق آرا بیرون آورده است، سران سپاه پاسداران و خامنه ای می خواهند از آن به عنوان فرصتی برای پیگیری مذاکرات و سازش پشت پرده  با آمریکا جهت رفع تحریمها که از زمان رئیسی آغاز شده بود استفاده کنند.

پزشکیان ضمن آنکه نمی‌تواند موی دماغی برای حلقۀ تنگ قدرت سپاه و خامنەای باشد، آمدنش می‌تواند چراغ سبزی از جانب آنان به آمریکا تلقی گردد. تا نشان دهند آمادۀ پذیرش نرمش قهرمانانۀ دیگری در بحران هستەای با هدف رفع تحریمها هستند. رژیم جمهوری اسلامی به ویژه نگران از نتایج  انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در نوامبر امسال و روی کار آمدن مُحتمل ترامپ، درتلاش است به طور رسمی با دولت بایدن به سازشی آبرومندانه بر سر برنامه هستەای برای رفع تحریمها دست یابد تا از بار بحران اقتصادی و ورشکستگی اقتصادی نجات پیدا کند. به این منظور باقری کنی سرپرست وزارت خارجۀ رژیم را روانۀ آمریکا کردند تا در نشست شورای امنیت سازمان ملل در روز سه شنبه ٢٦ تیر، این پیام را برساند. باقری در بخشی از سخنرانی خود در شورای امنیت با اشاره به انتخاب پزشکیان بعنوان رئیس جمهور گفت:”آقای دکتر پزشکیان اعلام کرده‌اند که رهیافت اصلی سیاست خارجی دولت او گشایش افق های جدید و گسترش همەجانبۀ روابط دوستانه با سایر دولتها بر اساس گفتگو و همکای خواهد بود”. او همچنین در مصاحبه‌ای با مجلۀ نیوزویک اعلام کرد که :”جمهوری اسلامی در جبهۀ سیاست خارجی برای از سرگیری مذاکرات مستقیم برجام با آمریکا به منظور احیای مشارکت متقابل در توافق هسته‌ای، رویکردی باز را دنبال می‌کند و  برای آن آماده است”. این سخنان باقری در تناقض آشکار با مواضع پیشین او قرار دارد. باقری دوماه قبل اعتراف کرده بود که “درحال حاضر چیزی به نام مذاکره بر سر برنامۀ هستەای با غربی‌ها نداریم. ما تنها در بارۀ رفع تحریمها حاضریم با آنها پای گفتگو بنشینیم. فعالیتهای هسته‌ای نیز زیر نظر شورا عالی امنیت ملی پیگیری خواهد شد”.


این درحالی است که مذاکرات غیر مستقیم میان آمریکا و جمهوری اسلامی پس از روی کار آمدن دولت بایدن از سر گرفته شده بود. دولت آمریکا هفتۀ گذشته اعلام کرد که : “علیرغم انتخاب مسعود پزشکیان و تغییر دولت در ایران، ایالات متحده آمادۀ از سر گیری مذاکرات هسته‌ای با جمهوری اسلامی نیست”. آمریکا با این پیام خواست نارضایتی خود از کمک پهبادی و موشکی جمهوری اسلامی به روسیه در جنگ اوکراین را خاطر نشان  کند. علاوه برآن در شرایطی که دولت بایدن با مشکلات زیادی چه در داخل به خاطر موقعیت ضعیفش در انتخابات پیشارو و چه در خارج به دلیل درگیر بودن با جنگ و نسل کشی اسرائیل علیه مردم فلسطین و همچنین جنگ اوکراین روبرو است، اولویتی برای پرداختن به رابطه با جمهوری اسلامی و مذاکرات هسته‌ای و رفع تحریمها در دستور کار ندارد.


البته تا آنجا که به روی کار آمدن پزشکیان نیز مربوط می‌شود آمریکا و هرکس دیگر می‌داند که در ساختار حکومت اسلامی، تا کنون اتخاذ سیاستهای کلان داخلی و خارجی نه توسط دولت و رئیس جمهور، بلکه در حلقۀ هستۀ مرکزی سپاه پاسداران و علی خامنه‌ای انجام گرفته است. بنابراین پزشکیان نیز علیرغم وعده‌های بی‌پایه اش در تبلیغات انتخاباتی مبنی بر اینکه “در صورت پیروزی برای از سرگیری مذاکرات با آمریکا در رابطه با برجام و لغو تحریمها گامهای عملی بر خواهد داشت”، همانند دیگر هم ردیفان گذشته‌اش در تصمیم  گیریهای سیاست خارجی نقشی نخواهد داشت. البته علی خامنەای  در زمان رئیسی نیز برای از سر گیری مذاکرات با آمریکا چراغ سبز نشان داده بود و اکنون نیز موافق آن است. سخنان فریبکارانه او خطاب به پزشکیان که باید ادامه دهندۀ راه رئیسی باشد و از سپردن کارها به دست کسانی که آویختۀ سیاست نزدیکی به غرب و آمریکا هستند پرهیز نماید، بیشتر برای مصرف داخلی است. در این راستا پزشکیان روز ٢٣ تیرماه طی یادداشت کوتاهی تحت عنوان “پیام من به جهان جدید” که در “تهران تایمز” روزنامۀ انگلیسی زبان رژیم منتشر شد، از تحکیم روابط با همسایگان و دولتهای عربی و چین و روسیه صحبت کرد. در همان حال آمادگی جمهوری اسلامی برای مذاکرات سازنده با دولتهای اروپایی را نیز بیان نمود و گفت آمریکا باید روش دیگری در رابطه با جمهوری اسلامی در پیش گیرد.با این حال آمریکا گفته که آمدن پزشکیان نمی‌تواند تغییری در روابط آمریکا با جمهوری اسلامی بوجود آورد و حاضر به مذاکره با رژیم نیست.


البته نرمش قهرمانانۀ رژیم در مقابل آمریکا و غرب حتی اگر به رفع تحریمها نیز منجر شود، جمهوری اسلامی را از بحران همه جانبه اقتصادی و دیگر بحرانها نجات نمی‌دهد. گرچه این تحریمها جنایتکارانه هستند و تا کنون دودش به چشم کارگران و مردم زحمتکش ایران رفته است و باید لغو گردند، اما سیاستهای توسعه طلبانۀ هستەای و منطقەایی جمهوری اسلامی خود در تحمیل این تحریمها نقش اساسی داشته است. بنابراین تداوم حاکمیت جمهوری اسلامی برای کارگران و تودەهای مردم تهیدست جامعه به معنای تداوم فقر و گرسنگی و سرکوب و ناامنی است و همین حقایق ساده، سرنگونی انقلابی این رژیم جنایتکار را به یک  ضرورت سیاسی و اجتماعی تبدیل کرده است.    
سخن روز تلویزیون حزب کمونیست ایران و کومه له
https://alternative-shorai.tv (https://alternative-shorai.tv/)
https://cpiran.org
https://komala.co
https://t.me/peshrawcpiran
www.facebook.com/Peshrawcpiran
www.instagram.com/Peshrawcpirn
https://t.me/KomalaCpiranTv

اشتراک در شبکه های اجتماعی: