جامعه ایران در آستانۀ انفجار اجتماعی
شنبه ۱ دی ۱۴۰۳
در شرایطی که کمبود نفت و گاز و به تبع آن کمبود برق در سرمای زمستان موجب تعطیلی مدارس، دانشگاهها و ادارات دولتی و بسیاری از کارگاهها و مراکز تولیدی و کسب و کار شده است. توده های مردم تهیدست در سرمای زمستان مجبور هستند برای خرید سوخت ساعتها در صف های طولانی در مقابل جایگاههای توزیع سوخت سرگردان بمانند. مشکلات کمبود سوخت در جمهوری اسلامی در تابستانها نیز به شکل خاموشیهای گسترده و مُمتد برق دامنگیر کارگران و دیگر اقشار جامعه می گردد.
بحران کمبود گاز در ایرانی که با داشتن ١٧ درصد منابع گاز بعد از روسیه دومین ذخایر بزرگ گاز جهان را دارد، ریشه در تعمیق بحران اقتصادی و ورشکستگی و درماندگی حکومت اسلامی دارد. درخواست پزشکیان رئیس جمهور بیاختیار ذوب در ولایت از مردم برای کاهش دو درجه گرمای منازل جهت صرفه جوی در مصرف گاز فریبکارانه و وقیحانه است. به ویژه آنکه خود او چند روز قبل اعلام کرد که روزانه ۲۰ میلیون لیتر سوخت از ایران به کشورهای دیگر قاچاق میشود و دولت از نهادهای قاچاق کننده و چگونگی فعالیت این شبکەها بیاطلاع است.
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه ۲۸ آذر طی گزارشی با استناد به منابع و افراد آگاه داخلی و خارجی نوشت: “در سه سال گذشته سپاه پاسداران تسلط بیشتری بر صنایع نفت و گاز داشته و تمامی جنبههای تجارت آن و شرکتهای صوری همکار که اکثرأ چینی هستند، برای دور زدن تحریمها و فروش نفت و گاز در اختیار سپاه پاسداران بوده است”. صنایعی که تقریبأ تنها منبع در آمد ارزی حکومت اسلامی است. در این گزارش ذکر شده که در سه سال گذشته درآمد حاصل از قاچاق و فروش نفت و گاز ١٤٤ میلیارد دلار بوده و سپاه پاسداران ۵۰ در صد آن را برای مصارف خود از جمله پرداخت کمک به نیروهای “محور مقاومت” برداشته و نصف دیگر را به دولت و دیگر نهادهای حکومت داده است.
در سه سال گذشته براثر اغماض و چشمپوشی دولت بایدن به منظور معامله با جمهوری اسلامی، سپاه پاسداران با دور زدن تحریمها توانسته روزانه یک میلیون و ٦٠٠ هزار بشکه نفت را با قمیت پایین و تخفیف پنج تا ٨ دلار به چین بفروشد. گزارش رویترز می افزاید که قاچاق نفت و گاز ایران در آبهای بینالمللی به ویژه در دریای چین صورت میگیرد و برای جلوگیری از ردیابی منشأ آن از نفتکش های غیررسمی سپاه پاسداران به نفتکشهای چینی منتقل میشود. با سر کار آمدن ترامپ و اعمال سیاست فشار حداکثری، در شرایطی که جمهوری اسلامی با تنشها و بحرانهای منطقەای و جهانی دست به گریبان است، اوضاع معیشتی تودەهای مردم زحمتکش دو چندان وخیم خواهد شد.
به این ترتیب میبینیم توجیهات مقامات حکومت اسلامی که تحریمهای غرب و آمریکا را تنها عامل وجود بحران اقتصادی و کمبود نفت و گاز و مواد خوراکی معرفی می کنند نادرست و فریبکارانه است. زیرا عوامل زیاد دیگری نیز در تشدید بحران اقتصادی اثر گذارند، از جمله سیاستهای هزینه بردار منطقەای و نیروهای نیابتی با صطلاح “محور مقاومت”، هزینههای کلان دستگاههای بیشمار سرکوب (پاسدار، بسیج، نیروهای نظامی و انتظامی و دستگاههای امنیتی)، هزینههای کلان مراکز متعدد تبلیغ جهل و خرافۀ مذهبی و دفاتر و دم و دستگاه و خَدم و حَشم آخوندهای انگل و دزدی و اختلاسهای دهها و صدها هزار میلیارد تومانی مقامات و اعوان و انصارشان، البته در کنار بحران ساختاری نظام سرمایه داری، همه از عوامل تشدید و گسترش بحران اقتصادی هستند که زندگی و معیشت کارگران و دهها میلیون نفر از مردم تهیدست و زحمتکش جامعه را به فلاکت کشانده است.
در شرایط کنونی بحران اقتصادی و سیاسی جمهوری اسلامی کل روند تولید اجتماعی در کارخانەها و مراکز تولیدی و خدماتی را نیز به رکود کشانده است. افزایش تورم و گرانی، فقر و بیکاری روز به روز سفرۀ کارگران و تودەهای مردم تهیدست را خالی تر و بی رونق تر کرده است. به دنبال سقوط بشار اسد، ارزش تومان به شکل بی سابقە و غیر قابل کنترلی در حال سقوط بوده است. اگر در سال ۲۰۱۵ نرخ برابری هر دلار ٣ هزار و ٢٠٠ تومان بود، در زمان آغاز به کار دولت پزشکیان در تیرماه امسال به ۵۸ هزار و ٤٠٠ تومان و در حال حاضر قیمت هر دلار به بالای ٧٨ هزار تومان رسیده است. “جراحی اقتصادی” پزشکیان و تیم اقتصادیش در جابجایی و حذف ارزهای گوناگون ترجیحی و نیمایی و رسمی و غیره نیز اوضاع اقتصادی را آشفته تر کرده است.
این در حالی است که قیمت کالاهای مورد نیاز مردم به دلار محاسبه می شود، اما دستمزدها و حقوق کارگران و دیگر اقشار جامعه به تومان پرداخت می گردد. درحالی که اینک هزینه سبد معیشت یک خانواده به ٤٠ میلیون تومان رسیده است، حداقل دستمزد کارگرانی که شانش آورده و هنوز شاغل هستند هشت میلیون و ٢٠٨ هزار تومان تعیین شده و تا پایان سال نیز تغییر نخواهد کرد. در رابطه با بازنشستگان که روزانه در شهرها دست به تجمع اعتراضی میزنند نیز میزان حقوق و مزایای یک فرد بازنشسته دارای همسر و فرزند ده میلیون و ٩٠ هزار تومان تعیین شده است که چهار مرتبه زیر خط فقر است. چنین اوضاعی زندگی را برای توده های مردم غیر قابل تحمل ساخته و ایران را در آستانۀ یک انفجار اجتماعی قرار داده است.
تنشهای منطقەای جمهوری اسلامی و شکست استراتژی جنگ بازدارندۀ رژیم و فروپاشی بخش اعظم “محور مقامت”، روحیۀ صفوف نیروهای رژیم را نیز در هم شکسته و آنان را دچار تردید کرده است. این امر رژیم را در موقعیت بسیار ضعیفی قرار داده است. خامنەای و هستۀ مرکزی سپاه پاسداران نیز میدانند که بر چه دریایی از نفرت و بیزاری مردم به حکومت ادامه میدهند و توان مقاومت در برابر تعرض کارگران و دیگر جنبشهای اجتماعی ندارند. جوادی آملی یکی از مراجع تقلید درقم با اعتراف به این واقعیتها گفت: “وقتی می توانیم بایستیم که مقاومت درونی داشته باشیم. ما که خودمان گرفتار اختلاس و امثال آن باشیم، بعد بخواهیم در برابر دشمنان هم مقاومت کنیم؟”
در شرایطی که همۀ شاخص ها نشان از آن دارد که بقای جمهوری اسلامی به دلیل ناتوانی در پاسخگویی به نیازها و مطالبات کارگران و دیگر اقشار جامعه مردم زیر سؤال رفته است و جامعه نیز در موقعیت انقلابی قرار دارد. تداوم اعتصابات کارگری در مراکز کلیدی تولید صنعتی و خدماتی همزمان با گسترش اعتراضات توده ای و تعرض به نهادهای حکومت اسلامی، ممکن ترین راه پیشروی مبارزه برای سرنگونی جمهوری اسلامی و نجات دهها میلیون نفر از کارگران و مردم زحمتکش و تهیدست جامعه از شر این حکومت دیکتاتوری اسلامی سرمایه داری است.
سخن روز: تلویزیون حزب کمونیست ایران و کومه له
https://alternative-shorai.tv (https://alternative-shorai.tv/)
https://cpiran.org
https://komala.co
https://t.me/peshrawcpiran
www.facebook.com/Peshrawcpiran
www.instagram.com/Peshrawcpirn
https://t.me/KomalaCpiranTv