شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ | 19 - 04 - 2025

Communist party of iran

ترامپ حمله اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران را متوقف کرد

روزنامه “نیویورک تایمز” روز چهارشنبه ۲۷ فروردین (۱۶ آوریل) با استناد به مقامات دولت آمریکا و چند منبع دیگر دیگر گزارش داد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، حمله برنامه‌ریزی‌شده اسرائیل به تدسیسات هسته ای ایران را  متوقف کرد تا به جای آن، برای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران، از مسیر مذاکره اقدام کند.


به گزارش این روزنامه، اسرائیل پیش‌تر طرح‌هایی را برای حمله به این تأسیسات در ماه مه ۲۰۲۵ (یک ماه دیگر) با هدف به تعویق انداختن توانایی ایران در توسعه سلاح هسته‌ای به مدت یک سال یا بیشتر، تهیه کرده بود. چندین سناریو برای حمله نظامی مطرح بوده است. به نوشته این روزنامه نتانیاهو در نهایت انجام یک حمله هوایی گسترده را که به‌سرعت اجرایی شود، ترجیح داده بود. قرار بود این بمباران در ماه مه آغاز شود و حداقل یک هفته ادامه داشته باشد. به گفته منابع مطلع، حمله برنامه‌ریزی‌شده اسرائیل مستلزم پشتیبانی نظامی آمریکا بود، از جمله برای مقابله با واکنش احتمالی ایران و تضمین موفقیت عملیات. با این حال، اختلاف‌نظرهای داخلی در دولت ترامپ درباره تبعات چنین حمله‌ای باعث شد او در نهایت مسیر مذاکره را برگزیند.


این گزارش می‌افزاید که ترامپ در جریان دیدار اخیر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در کاخ سفید، صراحتاً اعلام کرد که ایالات متحده در شرایط فعلی از اقدام نظامی علیه ایران حمایت نخواهد کرد. رئیس‌جمهور آمریکا همچنین به نتانیاهو اطلاع داد که واشنگتن به‌زودی مذاکرات مستقیم با تهران را آغاز خواهد کرد. این تصمیم با مخالفت تلویحی نتانیاهو مواجه شد، که خواستار اجرای حمله در سریع‌ترین زمان ممکن بود. نتانیاهو پس از این دیدار اعلام کرد که تنها در صورتی می‌توان با جمهوری اسلامی به یک توافق رسید که این توافق شامل نابودی همه تأسیسات هسته‌ای ایران و تجهیزات فنی مربوطه، با هدایت و حمایت ایالات متحده باشد.
تحلیل‌گران معتقدند که این اختلاف دیدگاه میان واشنگتن و تل‌آویو ممکن است تأثیراتی بلندمدت بر روابط استراتژیک دو کشور، به‌ویژه در زمینه سیاست‌های منطقه‌ای، به‌جا بگذارد.


جمهوری اسلامی تا کنون جزئیات این مذاکرات را افشا نکرده اما مقامات ایرانی تأکید کرده‌اند که از “حقوق هسته‌ای خود کوتاه نخواهند آمد”. به گفته غریب‌آبادی در دور نخست “اختلاف کلیدی و اساسی” میان دو طرف وجود نداشت و برنامه هسته‌ای و رفع‌تحریم‌ها دو محور اصلی این مذاکرات بود. او افزود: موضوعات فراتر از هسته‌ای در دستور کار جمهوری اسلامی قرار ندارد و و اساساً چیزی تحت عنوان “موضوعات دیگر” برای مذاکره تعریف نشده است.

اشتراک در شبکه های اجتماعی: