دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ | 25 - 11 - 2024

Communist party of iran

تداوم بحران آفرینی هسته ای جمهوری اسلامی و پیامدهای آن   

مداخله رژیم جمهوری اسلامی در کانونهای بحران منطقه و تلاش برای دست یافتن به سلاح هستەای و عدم همکاری و پاسخگویی به پرسشها و اخطارهای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اخیرأ موجب اعمال تحریمهای بیشتری از جانب دولتهای اتحادیه اروپا شده است. تا آنجا که به تداخل جمهوری اسلامی در جنگ میان روسیه و اوکراین و همچنین جنگ و نسل کشی دولت اسرائیل علیه مردم فلسطین مربوط می شود، روز جمعه ١١ خرداد، “شورای اروپا” که بالاترین نهاد اتحادیۀ اروپا در عرصۀ سیاست گذاری می‌باشد، اعلام نمود: “۹ فرد و نهاد دیگر جمهوری اسلامی را، هم به دلیل دادن پهپاد و موشک به گروه‌های مسلح و نهادهائی که صلح و امنیت در خاورمیانه و دریای سرخ را تضعیف می‌کنند و هم به دلیل ارسال پهباد و موشک و کمک به روسیه در جنگ با اوکراین، مورد تحریمهای دیگری قرار داده است”.


از جمله نهادها و اشخاص تحریم شده عبارتند از، نیروی دریایی سپاه پاسداران، قرارگاه “خاتم الانبیا” سپاه پاسداران که نهاد مرکزی در تصمیم گیری عملیاتهای نظامی و استقرار پهبادی است و فرماندۀ این قرارگاه، شرکت‌ هواپیما سازی ایران، شرکت “کاوان الکترونیک بهراد” برای تهیه و فروش قطعات پهبادی، همراه با مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره آن شرکت، وزیر دفاع جمهوری اسلامی، فرماندۀ سپاه قدس و رئیس سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع جمهوری اسلامی. بر اساس این تحریمها شماره حساب و دارائیهای اشخاص و نهادها تحریم شده در کشورهای اتحادیۀ اروپا بسته و بلوکه خواهند شد و این اشخاص نخواهند توانست به کشورهای اتحادیۀ اروپا رفت و آمد کنند. اِعمال چنین تحریمهائی سران و فرماندهان سپاه پاسداران را که سرمایۀ زیادی از طریق دزدی، اختلاس و رانت خواری به جیب زده‌اند و در حسابهای شخصی در بانکها و مؤسسات دولتهای اتحادیۀ اروپا ذخیره و یا سرمایه گذاری کرده‌اند، تحت فشار قرار می دهد. قابل ذکر است که وزارت خزانه داری آمریکا نیز روز جمعه ١١ خرداد، تحریمهای دیگری تنها در رابطه با تولید پهباد و استفاده آن توسط روسیه در جنگ اوکراین، علیه جمهوری اسلامی وضع نمود.


اما علاوه بر مسئلۀ دخالت رژیم اسلامی در کانونهای بحران منطقه، گسترش فعالیتهای هستەای جمهوری اسلامی نیز یکی دیگر از دلائل اتحادیۀ اروپا برای تحمیل تحریمهای جدید به جمهوری اسلامی می‌باشند. “شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی” یک سال و نیم قبل طی قطعنامه‌ای از جمهوری اسلامی خواسته بود که: “فورأ با بازرسان این آژانس همکاری کند و اطلاعات لازم در مورد ذرات اورانیوم کشف شده در سه سایت مخفی و اعلام نشده، را به آنان ارائه دهد.” اما بنا به گزارش رافائل گروسی رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، جمهوری اسلامی تا کنون به آن قطعنامه پاسخ مثبت نداده است. لذا هفتۀ گذشته سه قدرت اصلی اتحادیۀ اروپا ( فرانسه، آلمان و بریتانیا)، برسر اِعمال تحریمهای بیشتر بر جمهوری اسلامی با هم به توافق رسیدند تا قطعنامۀ جدیدی در محکومیت رژیم اسلامی برای ارائه به اجلاس فصلی “شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی” در وین ارائه دهند. اجلاس مذکور قرار است روز ١٤ تا ١٨ خرداد (سوم تا هفتم ژوئن) برگزار گردد. صدور چنین قطعنامه‌ای بر اساس مفاد برجام که مورد توافق دولتهای (١+٥) و جمهوری اسلامی بوده است، می‌تواند “مکانیزم ماشه” را فعال نماید و همۀ تحریمهای برداشته شدۀ تا کنونی علیه جمهوری اسلامی را نیز مجددآ برگرداند. بدیهی است که اعمال مجدد آن تحریمها در چنین شرایطی زندگی و معیشت کارگران و دیگر اقشارتهیدست جامعه را بیش از پیش با فقر و فلاکت مواجه خواهد کرد.


خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه نهم خرداد فاش ساخت که دولتهای فرانسه، آلمان و بریتانیا (عضو برجام)، بنا به درخواست رافایل گروسی و با وجود مخالفت آمریکا پیش نویس قطعنامه‌ای برای تصویب در اجلاس شورا حکام اژانس جهت اعمال تحریمهای بیشتر به جمهوری اسلامی را آماده کرده اند. دولت بایدن که مدتهاست وارد سازش و معامله با جمهوری اسلامی شده است، می‌خواهد از صدور قطعنامۀ جدید علیه رژیم اسلامی جلوگیری کند. طی این مدت دولت بایدن در مقابل اقدامات نظامی و تروریستی و قاچاق رژیم جمهوری اسلامی در منطقه و در سطح اروپا سکوت و اغماض اختیار کرده است. برخوردهای معامله گرانۀ دولت بایدن از نظر دولتهای اروپایی تا کنون نه تنها هیچ دستاوردی نداشته بلکه امکان و فرصت برای جمهوری اسلامی جهت بحران سازیهای بیشتر فراهم آورده است. در شرایطی که گزارشهایی از افزایش مقدار و درصد اورانیوم غنی سازی توسط حکومت اسلامی داده می‌شود، رژیم به بهانۀ مرگ رئیسی قاتل از انجام گفتگو با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خود داری می نماید.

از نظر کارشناسان “آژانس بین‌المللی انرژی اتمی”، تا کنون هیچ دولتی بدون نظرداشت ساخت سلاح هستەای، چنین مقداری از ذخایر اورانیوم ٦٠ درصدی را غنی سازی نکرده است و می گویند اهداف جمهوری اسلامی در این مورد نمی‌تواند غیر نظامی و صلح آمیز باشند.
عدم تمایل جمهوری اسلامی به تداوم گفتگوهای برجام در شرایط کنونی با توجه به تقابل و بلوک بندی قدرتهای امپریالیستی می‌تواند با مصالح چین و به ویژه روسیه که جمهوری اسلامی خود را در بلوک آنها می داند، همخوانی داشته باشد. اما بدون شک تشدید تحریمهای جنایتکارانۀ اقتصادی آمریکا و قدرتهای اروپایی، بحرانهای اقتصادی جمهوری اسلامی را بیش از پیش گسترش خواهد داد. این تحریمها اگر تا کنون برای مافیای اقتصادی حاکمان جمهوری اسلامی سودمند بوده‌اند، برای کارگران و دیگر اقشار تهیدست جامعه بسیار زیانبار بوده و زندگی آنان را بیشتر تحت فشار قرار داده است. با این حال آنچه در شرایط کنونی برای رهبران جمهوری اسلامی اهمیت حیاتی دارد، تأمین تداوم حاکمیت شان است. البته نه آمریکا و نه دیگر قدرتهای سرمایه داری نیز با تداوم حاکمیت جمهوری اسلامی مشکلی ندارند و فشارهای کنترل شده ای آنها نه با هدف براندازی، بلکه در خدمت رام کردن این رژیم است. اما کارگران و زحمتکشان و اکثریت قاطع مردم ایران که حکومت اسلامی سرمایه داران را عامل اصلی فقر و فلاکت اقتصادی، سلب امنیت و آزادی ها سیاسی و اجتماعی می دانند، برای به زیر کشیدن آن لحظه شماری می کنند.
سخن روز تلویزیون حزب کمونیست ایران و کومەله
https://alternative-shorai.tv (https://alternative-shorai.tv/)
https://cpiran.org
https://komala.co
https://t.me/peshrawcpiran
www.facebook.com/Peshrawcpiran
www.instagram.com/Peshrawcpirn
https://t.me/KomalaCpiranTv




اشتراک در شبکه های اجتماعی: