تداوم آتشسوزی در اسکله رجایی بندر عباس، از مرگ و مصدومیت تا مفقودی کارگران در سایه ضعف ایمنی
سه شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

چند روز پس از وقوع انفجار گسترده در اسکله رجایی بندرعباس، فعالان کارگری از جانباختن ٤٦ کارگر از جمله سه کارگر زن خبر می دهند. همچنین مصدومیت بیش از ۱۲٤۲ نفر توسط رسانههای رسمی گزارش شده است که مشخص نیست چه تعدادی از آنها کارگر بودهاند، با این وجود رئیس کانون بازنشستگان کارگری بندرعباس در اظهاراتی تاکید کرد که عمده قربانیان این حادثه کارگر بودهاند. با توجه به ادامه آتشسوزی و عملیات آواربرداری، احتمال افزایش شمار قربانیان همچنان وجود دارد.
ارسلان حیدری، عضو هیات اجرایی خانه کارگر هرمزگان ظهر روزدوشنبه ٨ اردیبهشت، به خبرگزاری ایلنا گفت که تاکنون ٤٦ نفر از شاغلین این اسکله جان خود را از دست دادهاند. همچنین مجتبی خالدی، سخنگوی جمعیت هلال احمر ایران اعلام کرد که تا صبح روز دوشنبه ، تعداد مصدومان این حادثه به ۱۲٤۲ نفر افزایش یافته است. به گفته مهرداد حسنزاده، مدیرکل مدیریت بحران استان هرمزگان، ۱۰۷۲ نفر از مصدومان این واقعه پس از دریافت خدمات درمانی مرخص شدهاند و ۱۳۸ نفر همچنان در مراکز درمانی بستری هستند. رسانههای رسمی تاکنون آمار دقیقی از شمار کارگران آسیبدیده در این انفجار منتشر نکردهاند. با این وجود، ارسلان حیدری، رئیس کانون بازنشستگان کارگری بندرعباس، در اظهاراتی اعلام کرد: «۹۹% قربانیان این حادثه از میان کارگران بودهاند؛ افرادی که در زمان وقوع انفجار، اعم از زن و مرد، در محل اسکله مشغول به کار بودند. اسکله شهید رجایی وسعتی معادل یک شهر دارد و بیش از ۷ هزار کارگر در این مجموعه فعالیت میکنند.»
اسماعیل حاجیزاده، در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا اعلام کرد که از میان ٤٦ کارگر جانباخته، سه کارگر زن بودهاند و یک کارگر زن دیگر همچنان مفقود است. وی با اشاره به حضور گسترده زنان کارگر در این مجموعه و مراجعات مکرر خانوادهها به محل حادثه، نسبت به احتمال افزایش شمار قربانیان هشدار داد. حاجیزاده همچنین بدون اشاره به هویت کارگران آسیبدیده، تصریح کرد که تعداد زیادی از رانندگان از شهرستانهای مختلف در بخشهای تخلیه و بارگیری اسکله مشغول به کار بودند که برخی از آنان نیز در میان مفقودین قرار دارند. به گفته وی، خانوادههای این افراد همچنان در محل اسکله در جستجوی عزیزان خود هستند.
خبرگزاری حالوش که به رصد اخبار حقوق بشری استان سیستان و بلوچستان و حقوق شهروندان بلوچ میپردازد، گزارش کرده که دستکم شش کارگر بلوچ در میان جانباختگان این حادثه بودند و یک کارگر بلوچ دیگر نیز مجروح شده است. هویت جانباختگان این حادثه شامل ادریس خارکوهی، داوود خارکوهی، حمید صفرزائی، ماهالدین رخشانی، حیاتالله توحیدی (کشانی) و عبدالباسط شاهوزهی اعلام شده است. همچنین عبدالرزاق رخشانی به عنوان یکی از مجروحان این حادثه معرفی شده است. روزنامه اعتماد در این رابطه نوشت که تا یک روز بعد از انفجار، گروههای امداد و نجات فقط توانستهاند کارگران فوتی و آسیبدیده را از آوار شرکت خزرقشم بیرون بکشند ولی بقایای شرکت سینا همچنان شعلهور است و معلوم نیست پیکر چند کارگر دیگر زیر آوار این شرکت باشد. بنابر اعلام مقامات رسمی، عملیات اطفای حریق و جابجایی کانتینرهای آسیبدیده همچنان ادامه دارد.