بیانیەی کانون نویسندگان ایران، به مناسبت پنجاه و هفت سالگی تأسیس کانون
سه شنبه ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴

پنجاه و هفت سال از تأسیس کانون نویسندگان ایران گذشت اما «ضرورت»ی که به تأسیس کانون انجامید هنوز پابرجاست. همچنان که ارادهی جمعی که پس از قتلهای سیاسی حکومتی، نویسندگان آزادیخواه را برای احیای فعالیت کانون نویسندگان ایران گرد هم آورد، هنوز به قوت خود باقیست و چون مانعی سخت در برابر حاکمیت و شیوههای پیچیدهی سرکوب و سانسور ایستاده است.
مدتی مدید صدای کانون نویسندگان ایران یگانه صدای جمعی بود که به بهای جان و زندان و بازداشت و تهدید اعضایش از ضرورت دفاع از آزادی بیان و مبارزه با سانسور سخن میگفت. امروز اما مقاومتها و تجربهی شکستها و پیروزیها، آزادیخواهان را گرد هم آورده است. دیگر نمیتوان از آزادی سخن گفت اما برای تحقق آزادی بیان گام برنداشت. خواست آزادی بیان در بستر عینی زندگی به خواستی عمومی بدل شده است. آنچه کانون نویسندگان ایران در این پنجاه و هفت سال در موضعگیرها و مکتوبات خود ثبت کرده است سند انکارناپذیر این واقعیت است که سرکوب آزادی بیان و گسترش سانسور تنها دامان نویسندگان و هنرمندان و روزنامهنگاران را نمیگیرد؛ بسیار بودهاند معترضان، دادخواهان، کارگران، معلمان، دانشجویان و زنانی که پاسخ کلامشان را با بازداشت و زندان گرفتهاند.
در تمام این سالها بند اول منشور کانون نویسندگان ایران، «آزادی بیان بی هیچ حصر و استثنا برای همگان»، چراغ راه کانون و کانونیان بوده است تا هر کجا حاکمیت صدای معترضان را خفه کرد، جنبشهای آزادیخواهانه را به خون کشید و عرصه را بر بیصدایان تنگ کرد، به حمایت از سرکوبشدگان برخیزد. هم از این روست که مبارزه در میدان پرحادثه و خونین ایران، هرگز کانون نویسندگان ایران را از آن عرصهی بزرگتر مبارزه غافل نکرده است. نمیتوان از آزادی بیان سخن گفت و در برابر سرکوب آزادی بیان در جهان سکوت کرد یا شیوههای نوظهور سانسور را نادیده گرفت.
در این پنجاه و هفت سال چهرهی ساختگی قدرتها بیش از پیش فرو ریخته و چهرهی عریان ستم و استثمار آشکارتر شده است. فضای مجازی که زمانی گمان میرفت راهی مطمئن برای گسترش آزادی بیان خواهد گشود، از مداخلهی حکومتها و قدرتها در امان نمانده و به همان سرنوشتی دچار شده است که پیشتر رسانههای مستقل در سایهی سیاه رسانههای جریان اصلی به آن دچار شدند. آنچه روزی تجربهای تلخ از زیستن در سایهی استبداد تلقی میشد، اکنون در هر کجای جهان اثری از آثار شوم خود را آشکار کرده است. آن سوی «دیوار حائل» اسرائیل کشتار پزشکان را به فهرست جنایتکارانهی محاصره و نسلکشی و کودککشی افزوده و در افغانستان طالبان بی هیچ مانعی قوانین متحجرش را جاری کرده است.
در ینگهی دنیا فهرستهای رسمی سانسور انواع برابریطلبیهای نژادی و جنسیتی را هدف گرفته، در اروپا جریانهای راست افراطی اندک دستاوردهای موجود را به مخاطره افکندهاند و چهرهی حقیقی دموکراسیهای جعلی از پرده بیرون افتاده است. در این زمانهی آشوبناک که جریانهای کوچک و بزرگ مقاومت و ستمستیزی در جای جای جهان سر بلند کردهاند و شبکهای رو به گسترش از فاشیسم و شبهفاشیسم برای سرکوب یا تصاحب دستاوردهای آن خیز برداشته است، جهان بیش از هر زمانهی دیگر به دفاع بیقید و شرط از آزادی بیان و مبارزهی همهجانبه با سانسور نیازمند است. شواهد بسیار گواهی میدهند که اگر در جایی از جهان آزادی بیان نقض میشود، آزادی بیان در همه جای جهان در معرض خطر قرار میگیرد.
اکنون که پنجاه و هفت سالگی تأسیس کانون نویسندگان ایران را گرامی میداریم، تلاشهای همهی آزادیخواهان را ارج مینهیم و یک بار دیگر اعلام میکنیم که مبارزهی جمعی و حساسیت به ستم و سرکوب در سراسر جهان یگانه راهیست که میتواند به برچیده شدن سانسور و تحقق آزادی بیان بیانجامد.
کانون نویسندگان ایران
یکم اردیبهشت ١٤٠٤