جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ | 22 - 11 - 2024

Communist party of iran

به یاد خیزش دی ماه ۹۶؛ بسوی سازماندهی اعتراض ها و اعتصابات سراسری در روزهای ۷ و ۸ دی ماه


سه شنبه هفتم دی ماه سالروز آغاز خیزش سراسری تهیدستان شهری در دی ماه ۹۶ است. این خیزش که بیش از نود شهر را در برگرفت و به مدت ده روز ادامه داشت ایران را به لرزه در آورد. پنج سال پیش، صبح روز پنجشنبه ۷ دی ماه ۱۳۹۶ هزاران نفر از مردم شهر مشهد به خیابان ها آمدند و در اعتراض به فقر و گرانی، بیکاری گسترده و اختلاس و دزدی های کلان مقامات حکومتی شعار سر دادند. اعتراض تهیدستان شهر مشهد که ریشه در فقر و فلاکت اقتصادی، عمیقتر شدن شکافهای طبقاتی و بی حقوقی مفرط سیاسی و خشم و انزجار از اختلاس و دزدیهای کلان مقامات حکومتی داشت به مانند جرقه ای آتش خیزش سراسری علیه رژیم جمهوری اسلامی را شعله ور ساخت. گویی درد و رنج مشترک و نفرت و انزجار عمومی از نظام سیاسی و طبقاتی حاکم و باور به اصلاح ناپذیری رژیم جمهوری اسلامی یک شبه بخش های وسیعی از مردم رنجدیده ایران را به هم پیوند زده بود. تهیدستان در دهها شهر به خیابان ها آمدند، جوانان با شور و شوق کم نظیری سینه سپر کردند و با بانگ رسا شعارهای “مرگ بر روحانی”، “مرگ بر دیکتاتور”، “اصلاح طلب، اصول گرا دیگه تمامه ماجرا”، ” نان، کار، آزادی”، سر دادند و با شعار “نترسید، نترسید ما همه با هم هستیم” به مقابله با نیروهای سرکوبگر پرداختند.


اما خیزش سراسری دی ماه ۱۳۹۶ به هیچ وجه یک پدیده ناگهانی و به مانند غرش رعد و برق در آسمان بی ابر نبود. کارگران و مردم زحمتکش ایران سالها بود که از زندگی کردن در اعماق فقر، از بیکاری میلیونی و نبود امنیت شغلی، از به تعویق افتادن پرداخت دستمزدهای چند مرتبه زیر خط فقر، از تبعیض جنسیتی، از پدیده کودکان کار و خیابان و گسترش دیگر آسیبهای اجتماعی به ستوه آمده بودند. از سوی دیگر برملا شدن پرونده اختلاس و دزدیهای هزاران میلیارد تومانی و افشای جنایات هولناکی که سران این رژیم در حق مردم ایران انجام داده بودند کارد را به استخوان کارگران و لایه های زیرستم رسانده بود. خیزش سراسری دی ماه ریشه در همین واقعیات زندگی داشت. تحت این شرایط نسیم انقلاب به وزش درآمد و کارگران و اقشار محروم جامعه در جریان این اعتراضات به وضوح نشان دادند که نمیخواهند به شیوه گذشته زندگی کنند.


دشمن که از سرعت حیرت آورسراسری شدن اعتراضات غافلگیر شده بود، بخود آمده و توان سرکوبش را برای مقابله باخیزش انقلابی مردم بکارگرفت. خامنه ای ادعای نخ نمای دیکتاتورها را تکرار کرد و خیزش توده ها را محصول “پول، سلاح، سیاست و دستگاه امنیتی دشمنان” خارجی دانست. روحانی اعتدال گرا و خاتمی اصلاح طلب خواهان مقابله قانونی با “اغتشاش گران و اخلال گران امنیت” کشور شدند. فرماندهان سپاه پاسداران شبکه های اجتماعی را مختل نموده و نیروهای ثارالله و بسیج را در تهران و شهرهای بزرگ ایران وارد عمل کردند و حکومت نظامی شدید و اعلام نشده ای را به اجرا درآوردند. در نتیجه این اقدامات و یورش به صف تظاهرکنندگان از لحظه آغاز تا فروکش آن ده ها تن جان خود را از دست داده، صدها تن زخمی و بیش از سه هزار تن دستگیر شدند.


اما به رغم اینها، خیزش سراسری دی ماه تحول عظیمی در آگاهی و ذهنیت توده ها نسبت به ماهیت رژیم جمهوری اسلامی و مناسبات توده ها با رژیم ایجاد کرد و مبارزه برای سرنگونی این رژیم را وارد فصل تازه ای کرد. خیزش سراسری دی ماه به عنوان یک نقطه عطف به سلطه گفتمان اصلاح طلبان حکومتی بر فضای سیاسی ایران پایان داد. از زمان روی کارآمدن دولت خاتمی به مدت بیش از ۲۰ سال اصلاح طلبان حکومتی تلاش میکردند مبارزه در چهارچوب تنگ قوانین اسلامی را به بستر اصلی نارضایتی علیه وضع موجود تبدیل کنند. بیش از دو دهه بود که اصلاح طلبان حکومتی سَم استراتژی اصلاح طلبی را به پیکر جنبشهای اجتماعی تزریق میکردند. در جریان “انتخابات ها” حکومتی مردم را در برابر انتخاب بد در برابر بدتر قرار میدادند. خیزش دی ماه با شعار محوری “اصلاح طلب، اصول گرا دیگه تمامه ماجرا” بساط استراتژی و گفتمان اصلاح طلبان حکومتی را در هم کوبید. این خیزش توازن قوا را به نفع جبهه مردم تغییر داد و روح تازه ای به کالبد مبارزات کارگری و توده ای دمید. همچنین خیزش آبان ۹۸ با یورش به نمادهای حاکمیت رژیم اسلامی و با استقامت و پایداری جانانه ای که در برابر سرکوب سبعانه و خونین حکومت اسلامی از خود نشان داد، به استراتژی گذار مسالمت آمیز اپوزیسیون بورژوایی از رژیم اسلامی ضربه کاری وارد آورد و گفتمان گذار انقلابی از رژیم جمهوری اسلامی را تقویت کرد. این دو خیزش مانند دو موج جوشان مبارزه سیاسی به محرکهای نیرومندی برای مبارزه اقتصادی و سیاسی طبقه کارگر تبدیل شدند و میل درونی کارگران را برای مبارزه شدت بخشیدند. فقط در سال ۱۴۰۰ جنبش کارگری ایران حدود چهار هزار اعتصاب و اعتراض بزرگ و کوچک را تجربه کرده است. 


جنبش انقلابی جاری که با نام رمز ژینا رقم خورد به همه این دستاوردها و داده های عینی متکی است، از این رو با شکوهی چند برابر عظیم تر از خیزش های قبلی پا به میدان گذاشته است. این خیزش انقلابی که اکنون حدود سه ماه است ادامه دارد، در همان روزهای اول جنبش های پیشرو اجتماعی را به هم پیوند زد و چنان صاعقه آسا گسترش یافت که سران رژیم و نیروهای سرکوبگر آن و حتی قدرتهای سرمایه داری جهانی را غافلگیر کرد. رژیم جنایتکار اسلامی به رغم تشدید سرکوب و کشتار و بگیر و ببند های گسترده نتوانسته از سیر پیشروی جنبش انقلابی جاری جلوگیری کند.


اکنون که در آستانه سالروز خیزش انقلابی دی ماه ۹۶ قرار داریم، با تکیه بر تجارب تاکنونی و به ویژه با درس گرفتن از تجربه اعتراض ها و اعتصابات سراسری در روزهای ۲۴ و ۲۵ آبان و روزهای ۱۴، ۱۵ و ۱۶ آذر و با هدف به عقب نشاندن ماشین سرکوب و کشتار رژیم اسلامی در روزهای ۷ و ۸ دی ماه اعتراض ها و اعتصابات سراسری برپا کنیم. در این روزها شعار زندانی سیاسی آزاد باید گردد، مجازات اعدام لغو باید گردد، جمهوری اسلامی سرنگون باید گردد را همه جا طنین انداز کنیم. 


گرامی باد یاد جانباختگان خیزش سراسری دی ماه ۹۶


سخن روز شبکه تلویزیون حزب کمونیست ایران و کومه له

https://alternative-shorai.tv

https://cpiran.org

https://komala.co

اشتراک در شبکه های اجتماعی: