دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ | 23 - 12 - 2024

Communist party of iran

به مناسبت ۱۶ آذر روز دانشجو

١٦ آذر یادآور رزم و خاطره مصطفی بزرگ نیا، احمد قندچی و مهدی شریعت رضوی است که در رژیم سلطنتی هنگام اعتراض به دیدار ریچارد نیکسون در تاریخ ۱۶ آذر ۱۳۳۲ در دانشگاه تهران توسط ارتش شاهنشاهی در کلاس درس کشته شدند و صدها تن از دانشجویان دیگر نیز دستگیر و زخمی شدند. ١٦ آذر از آن پس به نشانه نماد مبارزه علیه دیکتاتوری و اختناق سلطنتی به‌عنوان روز دانشجو نام‌گذاری شد. یاد عزیزشان گرامی باد!


در جامعه پر تحول کنونی ایران و تقابل ۴۵ ساله آن علیه ارتجاع اسلامی، جنبش دانشجویی نقش و سهم غیر قابل انکاری داشته است. جدا از اینکه دانشگاه همواره محل رشد رادیکالیسم و دفاع از آزادیخواهی بوده است، اما جنبش دانشجویی در جامعه ایران تحت یک حاکمیت سرکوبگر به یکی از مراکز انقلاب آتی و مبلغ همبستگی جنبش‌های آزادیخواهانه تبدیل شده‌است. و این واقعیت خود از مبارزه پیگیر و مداوم جنبش دانشجویی در مقابل سیاستهای سرکوبگرانه و تفرقه اندازانه جمهوری اسلامی نشأت گرفته است. در حقیقت جمهوری اسلامی و خیل جاسوسان و اداره حراست آن در مقابل حرکات آزادیخواهانه در دانشگاه‌ها، هیچ‌وقت نتوانستند آتش خشم و انزجار جنبش دانشجویی را خاموش کنند. صدای حق خواه‌ی دانشجو در هر مناسبتی علیه سرکوب و اختناق، اخراج و بالا رفتن شهریه، علیه آپارتاید جنسی و فساد دولتی علناً و اغلب چشم در چشم و رودرروی نیروهای سرکوبگر و حاکمان جمهوری اسلامی بلند بوده است. 


جمهوری اسلامی با تعطیلی دانشگاه‌ها در اوایل انقلاب، اخراج استادان و جانشین کردن آنان با آخوند و سرسپردگان خود، با ستاره‌دار کردن دانشجویان و اشاعه قوانین ارتجاعی و ایجاد تشکل‌های وابسته به خود، و تلاش برای تبدیل کردن دانشگاه به مسجد و حوزه علمیه، سال‌هاست در تلاش است که جنبش دانشجویی را به انحراف بکشاند، اما موفق نشده است. با این حال روشن است که دانشگاه و جنبش دانشجویی گوشه‌ای جدانشدنی از جامعه معترض امروز ایران و جنبش‌های آن است، که هم از آن نیرو می‌گیرد وهم به آن نیرو می‌بخشد. وقتی‌که دانشجویان مبارز در پشتیبانی از اعتصابات کارگری شعار می‌دهند “فرزند کارگرانیم، کنارشان می مانیم“، وقتی که علیه تبعیض بر زنان و تبعیض جنسی و جنسیتی اعتراض می‌کنند، وقتی که در تیر ماه ۷۸ قدرت واقعی جنبش دانشجویی را در سطح جامعه به رخ کشید، وقتی که در خیزش‌های توده‌ای دی ماه ٩٦ آبان ٩٨ و به‌ویژه در خیزش ژینا در ١٤٠١ و در سایر گردهمایی‌ها و اکسیونهای متعدد دانشجویی با پرچم سرخ در همبستگی با طبقه کارگر به میدان می‌آیند، همگی نشانه به‌هم پیوستگی جنبش عظیمی است به پهنای جامعه که جنبش دانشجویی بخشی جدایی‌ناپذیر از آن است. ‌


امسال در حالی به استقبال ۱۶ آذر روز دانشجو می‌رویم، که مبارزات هرروزه طبقه کارگر، زنان، پرستاران، بازنشستگان، معلمان، دادخواهان و مالباختگان و غیره جمهوری اسلامی را به مصاف طلبیده‌اند. تنفر و انزجار از جمهوری اسلامی به‌عنوان بانی و مسبب گرانی، فساد و تحمیل معیشت غیر قابل تحمل به دهها میلیون انسان، راهی جز تداوم مبارزه علیه جمهوری اسلامی برایشان باقی نگذاشته است. در چنین شرایطی که جمهوری اسلامی و جریانات راست با حاکم کردن فضای جنگی، سعی در به حاشیه بردن اعتراضات برحق جامعه را دارند، لازم است ۱۶ آذر، روز دانشجوی امسال را به‌روز اعلام مجدد خواست‌ها و مطالبات خود و روز فراخوان اتحاد و همبستگی جنبش اعتراض و مبارزه توده‌ای برای سرنگونی انقلابی جمهوری اسلامی تبدیل کنیم. لازم است با تجمع و اعتراض در دانشگاه‌ها یاد رفقای جان‌باخته و در بند را گرامی داریم، باید یکبار دیگر بر اتحاد و همبستگی با طبقه کارگر و دیگر جنبش‌ها تأکید کرده و علیه فضای اختناق و آپارتاید جنسی به میدان آمد. باید علیه جنگ طلبی و اعتراض به کشتار مردم فلسطین، علیه طرح‌های از بالای اپوزیسیون راست و ترویج امید به جنگ و دخالت خارجی ایستاد. 


بخش رادیکال جنبش دانشجویی ضروری است در شرایط کنونی رسالت خود در تقویت صفوف جنبش اعتراضی علیه حاکمیت سرمایه‌داری و ارتجاعی جمهوری اسلامی را پاسخ‌گو بوده، برای تقویت و متشکل کردن صفوف جریان سوسیالیست درون جنبش دانشجویی تلاش نماید و علیه آلترناتیوسازی‌های اپوزیسیون راست، لیبرال و سلطنت طلب ایستاده و به سهم خود به تقویت گفتمان و افق سوسیالیستی در پهنه جامعه ایران یار رساند. جمهوری اسلامی از مبارزات مردم به جان آمده بیشتر از هر تهدید خارجی در هراس است. به همین جهت از یک طرف همواره مشغول بند و بست و مذاکره با قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی است و از طرف دیگر هیچ‌گونه مخالفت با سیاست‌هایش در داخل را بر نمی‌تابد و جواب آنها را با دستگیری و زندان و اعدام می‌دهد. در ۱۶ آذر امسال باید با تمام قدرت برای لغو پدیده شنیع اعدام و برای آزادی زندانیان سیاسی تلاش کرد.

روز دانشجوی سال ۱۴۰۳ را به‌روز تجدید پیمان جنبش دانشجویی با جبهه میلیونی اعتراض و مبارزه برای سرنگونی انقلابی جمهوری اسلامی تبدیل کنیم. نقش و جایگاه جنبش دانشجویی نه فقط در ایران بلکه در اعتراضات توده‌ای در سطح منطقه از ظرفیت بالای اعتراضی و رادیکالی برخورد دار است، یک نمونه از این اعتراضات رادیکال و گسترده دانشجویی در کردستان عراق در شهرهای سلیمانیه و اربیل بود در سال ۲۰۲۱.     جنبش دانشجویی در کردستان در سال‌های اخیر و به‌خصوص در خیزش انقلابی ژینا، گوشه‌ای از ظرفیت و پتانسیل خود را به نمایش گذاشت. جا دارد جنبش دانشجویی در کردستان در روز ۱۶ آذر امسال همگام و هماهنگ با جنبش سراسری دانشجویی در ایران این روز را گرامی دارد و برای برگزاری مراسم‌های با شکوه در دانشگاه‌ها بکوشد. 


زنده با ۱۶ آذر روز دانشجو 
مرگ بر رژیم سرمایه‌داری جمهوری اسلامی 
شورای همکاری نیروهای چپ و کمونیست در کردستان 
١٠ آذر ۱۴۰۳ ،    30 2024 November

اشتراک در شبکه های اجتماعی: