بررسی اجرای قطعنامه برجام در نشست شورای امنیت سازمان ملل
چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳
مسئول امور سیاسی سازمان ملل با تاکید بر ضرورت دستیابی به توافق هستهای با ایران طی ماههای باقیمانده تا انقضای برجام گفت : «زمان رو به پایان است»؛ کشورهای اروپایی نیز از ایران خواستند که به تشدید تنش هستهای پایان دهد. نشست شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی اجرای قطعنامه ۲۲۳۱، قطعنامهای که بر برجام صحه گذاشت، شامگاه سهشنبه ۲۷ آذر برگزار شد. رابرت وود، معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل، در این نشست تاکید کرد: « اگرچه دیپلماسی بهترین گزینه است اما ایالات متحده به صراحت گفته ایران نباید به سلاح هستهای دست یابد و برای تحقق این منظور ما آمادگی داریم از همه عناصر قدرت ملی خود استفاده کنیم».
توافق هستهای شش قدرت جهانی با ایران، موسوم به برجام، در تیرماه ۱۳۹٤ منعقد شد و شورای امنیت سازمان ملل در قطعنامه ۲۲۳۱ بر آن صحه نهاد. مدت ده ساله این قطعنامه شهریور سال آینده منقضی میشود. رزماری دیکارلو، مسئول امور سیاسی سازمان ملل متحد، در نشست شورای امنیت گفت:« با اینکه تعهد برجام بر دوش شرکتکنندگان در آن توافق و همچنین آمریکا است اما موفقیت یا شکست آن برای همه ما مهم است و منطقه نمیتواند بیثباتی بیشتر را تحمل کند». سه کشور اروپایی طرف برجام چندی پیش اعلام کردند در صورتی که ایران به روند فعلی ادامه دهد آماده بازگرداندن تمامی تحریمها و فعال کردن (مکانیسم ماشه) هستند.
جیمز کاریوکی، معاون سفیر بریتانیا در سازمان ملل، در نشست سهشنبهشب ٢٧ آذرماه، شورای امنیت گفت:« تمام گامهای دیپلماتیک برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای از جمله فعال کردن مکانیسم ماشه در صورت لزوم انجام خواهد شد.»
بازگشت فوری و خودکار تمامی تحریمهای سازمان ملل علیه ایران (در روندی مشخص) فرایندی است که در برجام پیشبینی شده و تا زمان انقضای این توافق یعنی شهریور سال آینده اعتبار دارد.
امیرسعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل متحد، در نشست شورای امنیت از اظهارات مطرح شده درباره اسنپبک “برای تهدید ایران” انتقاد کرد و گفت :« در صورت فعال شدن این ساز و کار جمهوری اسلامی به آن پاسخی قاطع و متناسب خواهد داد.»
ایران میگوید برنامه اتمیاش ماهیت غیرنظامی داد اما گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکید کرده است که ایران تنها کشور غیر هستهای است که اقدام به غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم کرده و توجیه معتبری برای آن ارائه نداده است.
مسئول امور سیاسی سازمان ملل نیز در نشست سهشنبهشب گفت که : « آژانس، نهاد وابسته به سازمان ملل، نمیتواند درباره صلحآمیز ماهیت برنامه هستهای ایران به جامعه بینالمللی اطمینان دهد.»