شنبه ۱۳ بهمن ۱۴۰۳ | 01 - 02 - 2025

Communist party of iran

بحران خودکشی در میان رزیدنت‌ها؛ به سبب حجم کاری بسیار بالا و عدم تناسب حقوق

سایت دیده‌بان ایران روز پنجشنبه ۱۱ بهمن خبر داد که پس از ثبت چندین مورد خودکشی در بین دانشجویان پزشکی، به درخواست معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، کمیته‌ای ویژه برای بررسی علت این خودکشی‌ها تشکیل شده است.
این سایت بدون اشاره به زمان این چند مورد خودکشی‌ نوشت که با تشکیل این کمیته، روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی و معاونین آموزشی آنها موظف شدند اقدامات لازم، مستمر و از نزدیک را برای پیشگیری خودکشی دانشجویان و دستیاران انجام دهند.

این در شرایطی است که در گذشته نیز مشابه چنین کمیته‌ها و یا ستادهایی در موارد دیگر تشکیل شدند که کارایی چندانی نداشتند.
خودکشی رزیدنت‌ها در سال‌های اخیر بارها خبرساز شده است و رسانه‌های ایران با عناوینی همچون مرگ ناگهانی و پایان خودخواسته زندگی به صورت سطحی به آن پرداخته‌اند. با این حال، معدود گزارش‌های منتشر شده نیز نشان دهنده وضعیت بحرانی در این بخش است؛ وضعیتی که وزارت بهداشت را مجبور به تشکیل «کمیته ویژه» کرده است.

در تیر ماه سال جاری، خبر آنلاین در گزارشی خودکشی رزیدنت‌های پزشکی را در وضعیت بحرانی خواند و نوشت: افزایش آمار این خودکشی‌ها همزمان با بی‌توجهی مسئولان به وضعیت رزیدنت‌های پزشکی، دستمزد اندک در برابر مسئولیت سنگین و فشار کاری خارج از توان آنها، زنگ خطر را در این حوزه به صدا درآورده است. پیش‌ از این نیز معاون آموزشی وزیر بهداشت در بهمن‌ سال گذشته از راه‌اندازی کمیته رصد منشور دستیاری خبر داده و مدعی شده بود: وزارت بهداشت دستورالعملی را تهیه کرده که در آن، میزان ساعت کاری، تعداد کشیک‌ها و اینکه دستیار بعد از کشیک چند ساعت باید بیمارستان بماند مشخص شده است.


بر همین اساس، به نظر می‌رسد اقدامات قبلی در این حوزه نتیجه بخش نبوده و نگرانی‌ها کماکان پابرجاست. نگرانی‌هایی که صحبت‌های نیما شهریارپور، متخصص طب اورژانس بیمارستان بهارلو تهران، در گفت‌وگو با خبر آنلاین، نشان دهنده پررنگ بودن آنها است. او گفته است: بحران خودکشی در میان رزیدنت‌ها، نسبت به جمعیت کشور، جدی‌تر و فراتر از تصور عموم است. این تنها یک ادعا یا تخمین نیست، بلکه نتیجه یک بررسی جامع از سوی انجمن پزشکی دانشگاه تهران است که بر اساس آن در یک جامعه رزیدنتی ۲۰۴ نفره، بیش از ۹۳ درصد آنها، یعنی ۱۸۸ نفر، دچار فرسودگی شغلی شده بودند و افکار خودکشی را در سر می‌پروراندند.


این پزشک متخصص افزوده است که کارگروهی از سوی انجمن روانپزشکی در سازمان نظام‌پزشکی با بررسی وضعیت سلامت روان ۲۵۳ رزیدنت روانپزشکی اعلام کرد که فشار روانی وارده بر این جمعیت، جدی‌تر از چیزی است که تصور می‌شود. به گفته آقای شهریارپور، طبق بررسی‌های انجام‌شده، آمار خودکشی در جامعه پزشکی ۳.۱ تا ۵ برابر افزایش پیدا کرده است. به طوری که در جمعیت دستیاری (رزیدنتی)، که معادل ۱۴ هزار تن است، سالانه به طور متوسط ۱۳ خودکشی منجر به مرگ رخ می‌دهد. بر اساس یافته‌ها، آمار خودکشی در میان پزشکان مرد ۴۰ درصد و در پزشکان زن ۱۳۰ درصد، نسبت به جمعیت عمومی، افزایش یافته که عدد قابل توجه و نگران‌کننده‌ای است.


پیش از این، سخنگوی سازمان نظام پزشکی ایران با اذعان به افزایش میزان خودکشی در جامعه پزشکی «حجم کاری بسیار بالا و عدم تناسب حقوق دریافتی نسبت به فعالیت‌های انجام شده را یکی از دلایل خودکشی رزیدنت‌ها اعلام کرد و گفت که این خودکشی‌ها چند بعدی و چند وجهی است. انجمن علمی روانپزشکان ایران هم در دی سال قبل با ابراز نگرانی از آمار بالای خودکشی در بین رزیدنت‌ها تداوم این روند را زمینه‌ساز فروپاشی نظام سلامت دانست.

اشتراک در شبکه های اجتماعی: