بحران آب در استانها کشور؛ ناشی از فقدان مدیریت بارش های حداقلی، خشکسالی و از بین رفتن منابع آبی
شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۴

عدم مدیریت صحیح منابع آبی در کشور، اثرات جبران ناپذیر این مهم را عمیقتر کرده است. براساس آخرین آمار دفتر اطلاعات و دادههای آب کشور، وضعیت سدهای کشور در آستانه ورود به روزهای گرمتر سال آبی به گونهای است که ۱۱ سد مهم و بزرگ کشور کمتر از ۱۵ درصد پرشدگی دارند.
افزون بر این، مدیرکل دفتر اطلاعات و دادههای آب کشور اعلام کرده است که ورودی آب به سدها در سال آبی جاری نسبت به سال قبل ۳۱ درصد و نسبت به متوسط پنج ساله ۴۴ درصد کاهش یافته است. این کاهش منجر به افت حجم ذخایر آب در مخازن سدها به سطح ۴۶ درصد شده که در برخی از استانها شرایط بحرانی منابع آبی را تشدید کرده است. وضعیت سدهایی نظیر تهران، اصفهان، خراسان رضوی و هرمزگان از جمله موارد نگرانکننده در کشور است. مدیرکل هواشناسی استان اردبیل اعلام کرد که با حاکم شدن اقلیم خشک و کاهش ۴۰ درصدی بارندگی، تعداد روزهای یخبندان کاهش یافته و بیش از ۹۵ درصد جغرافیای استان با خشکسالی مواجه است.
رئیس اداره مرتع منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری اعلام کرد که با کاهش ۲۶۴ میلیمتری بارشها، مراتع استان با بحران خشکسالی و کاهش شدید تولید علوفه مواجه شده و این وضعیت معیشت دامداران را بهشدت تحت تأثیر قرار داده است.
از سوی دیگر، مدیرکل مدیریت بحران استان اصفهان با اشاره به خشکسالی شدید در این استان گفت بیش از ۹۸ درصد مساحت اصفهان تحت تأثیر خشکسالی است و بهرغم خشکی زایندهرود و کمبارشی زمستان، تاکنون بارش مؤثری نداشتهایم. مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد اعلام کرد که بارندگیها نسبت به بلندمدت ۴۰.۴ درصد کاهش یافته و با وجود افزایش جزئی ذخایر سدها، شرایط آبی استان همچنان نامطلوب است. همچنین، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی گفت: متاسفانه بارندگی مناسبی در سال آبی جاری در این استان رخ نداده و به طور میانگین ۷۵ درصد ظرفیت مخازن سدهای استان خالی است. مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی نیز گفت: از ابتدای سال آبی جاری تاکنون میانگین بارندگیهای در مراکز شهرستانهای استان به ۶۴.۳ میلیمتر رسیده که نسبت به بلندمدت ۲۸ درصد کاهش دارد.
افزون بر این، رئیس اداره بهره برداری از سد ساوه گفت: حجم ذخیره آب در مخزن سد هم اکنون ۹ درصد از حجم کل سد بوده که این کاهش چشمگیر ناشی از خشکسالی های چند سال اخیر و کاهش شدید بارندگی بوده که باعث شده ذخیره آب این سد هم اکنون به ۲۵ میلیون مترمکعب برسد. مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان با تشریح آخرین وضعیت ذخیره آب پشت سد هاله کوهدشت، از کاهش چهار درصدی حجم آب این سد نسبت به سال گذشته خبر داد.
به گزارش ایلنا، انوش نوری اسفندیاری، کارشناس حوزه آب، با اشاره به برداشت اضافه ۱۴۰ تا ۱۵۰ میلیارد متر مکعب از ذخایر زیرزمینی کشور، گفت این موضوع باعث فرونشست در بیش از ۳۰۰ دشت شده و بخش بزرگی از مخازن آب زیرزمینی ایران از بین رفته است.
همچنین، با وجود منابع آبی مناسب، استان کردستان بهدلیل خشکسالیهای اخیر و سوءمدیریت گذشته، دچار بحران در تأمین آب کشاورزی شده و اکنون در رتبه آخر کشت آبی کشور قرار دارد. کارشناس اداره کل هواشناسی قزوین از کاهش ۲۵ درصدی بارش های بلند مدت در این استان خبر داد.