ایران و آمریکا، مذاکرات هستهای را از روز یکشنبه ١١ ماه مه ( ٢١ اردیبهشت ) از سر میگیرند
یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

استیو ویتکاف، مشاور ارشد رئیسجمهور ترامپ، در مصاحبهای اختصاصی با بریتبارت نیوز گفت ایران بهصراحت اعلام کرده «نمیخواهد سلاح هستهای داشته باشد». او افزود آمریکا فعلاً این موضع ایران را «با حسن نیت» میپذیرد، اما تأکید کرد که برای اثبات این ادعا، ایران باید تمامی تأسیسات غنیسازی خود از جمله نطنز، فردو و اصفهان را تعطیل و سانتریفیوژها را برچیند، سوخت غنیشده را رقیق کرده و به خارج منتقل کند، و برنامه هستهایاش را صرفاً به یک پروژه غیرنظامی مانند نیروگاه بوشهر محدود کند.
ویتکاف اظهار داشت دولت ترامپ هرگز توافقی مشابه برجام (JCPOA) را نخواهد پذیرفت، چون آن توافق بهزعم او پر از ضعف و بندهایی بود که تعهدات ایران را پس از مدتی بیاثر میکرد. او گفت توافق جدید باید محکمتر باشد و شامل «هیچ نوع غنیسازی» نشود. او افزود بهنظرش ایران امروز نسبت به زمان مذاکرات برجام «آسیبپذیرتر» است و همین آنها را مجبور خواهد کرد که شرایط آمریکا را بپذیرند. ویتکاف هشدار داد «آزمایش کردن ترامپ کار عاقلانهای نیست» و اگر مذاکرات روز یکشنبه پیشرفتی نداشته باشد، آمریکا مسیر دیگری را در پیش خواهد گرفت.
در ادامه، او به امکان گسترش مذاکرات در مراحل بعدی اشاره کرد و گفت در آینده ممکن است موضوعاتی مانند همکاری اقتصادی، مسائل فرهنگی و حقوق بشر (مشابه توافقات دهه ۱۹۷۰ با اتحاد جماهیر شوروی) هم مطرح شود. همچنین، آمریکا در مراحل بعدی قصد دارد ایران را برای توقف حمایت از گروههایی مانند حماس، حزبالله و حوثیها تحت فشار بگذارد.
ویتکاف با لحنی دعوتآمیز گفت: «ما ایران را به جامعه جهانی دعوت میکنیم. ایرانیها ملتی باهوش و تاریخی پُرمایه دارند. ما میخواهیم با آنها روابط استراتژیک و تجاری داشته باشیم — اما به شرطی که تحریکآمیز نباشند.»
او تأکید کرد موضوع هستهای، اولویت فوری و اساسی آمریکاست و باید همین حالا حلوفصل شود، پیش از آنکه به سایر مسائل پرداخته شود.
وزیر امور خارجه ایران، عباس عراقچی نیز، روز جمعه اعلام کرد ایران با برگزاری دور چهارم مذاکرات هستهای با ایالات متحده در روز یکشنبه در عمان موافقت کرده و افزود که این مذاکرات در حال پیشرفت است.
عراقچی در اظهاراتی که رسانههای دولتی ایران منتشر کردند، گفت: «مذاکرات در حال پیشرفت است و بهطور طبیعی، هر چه جلوتر میرویم، نیاز به مشورتها و بررسیهای بیشتری داریم. هیأتها به زمان بیشتری برای بررسی موضوعات مطرحشده نیاز دارند. اما آنچه مهم است این است که ما در مسیر پیشرفت قرار داریم و بهتدریج وارد جزئیات میشویم.»