ایران به قبل از خیزش مهسا بر نمی گردد
جمعه ۸ مهر ۱۴۰۱
به رغم اجرای یک حکومت نظامی اعلام نشده و فضای سنگین سرکوب، قطع اینترنت تلفن های همراه و دستگیری های گسترده و با وجود ادعای مکرر مقامت امنیتی رژیم جمهوری اسلامی مبنی بر پایان یافتن اغتشا شات، اخبار رسیده و ویدئو کلیپ هایی که در شبکه های اجتماعی انتشار یافته اند نشان می دهد که اعتراضات خیابانی در شهرهای مختلف ادامه دارد. روز پنج شنبه ۷ مهر ماه ۱۴۰۱ زنان و مردان آزاده برخی از خیابانهای شهرهای تهران، مسجد سلیمان، بندرعباس، مشهد، لاهیجان، سنندج، اصفهان، قم، رشت، یزد، شیراز، کرمانشاه، بوکان، قیر و کازرون و آمل را به میدان اعتراض خود علیه رژیم جمهوری اسلامی تبدیل کردند. در سنندج با وجود حضور پر رنگ نیروهای سرکوبگر و تیراندازی معترضان شعار مرگ بر دیکتاتور سر دادند. در مشهد معترضان دست به راهپیمایی زدند و شعار ” می کشم می کشم، هر آنکه خواهرم کشت” را فریاد زدند. در رشت با اینکه نیروهای سرکوبگر برای پراکنده کردن معترضان از سلاح جنگی استفاده کردند تجمعات اعتراضی در چندین میدان و خیابان شهر ادامه داشت. در کرمانشاه به رغم تیراندازی های ممتد نیروهای امنیتی مردم دست به اعتراض زدند. در قم پایتخت روحانیون، معترضان با شعار “توپ تانک فشفشه، آخوند باید گم بشه” اعتراضات گسترده ای را برگزار کردند. اعتراضات در قم با یورش نیروهای امنیتی به جنگ و گریز خیابانی تبدیل شد و معترضان برای مقابله با نیروهای سرکوبگر رژیم در خیابان سنگربندی کردند. در تهران در محله ی صادقیه در چیذر و چند محله ی دیگر معترضان با شعارهای “مرگ بر دیکتاتور” و “مرگ بر خامنه ای” به خیابان و بام خانه ها آمدند. در قرچک در جنوب شرق تهران اعتراضات مردم با یورش مزدوران رژیم به جنگ و گریز خیابانی و سرانجام تسخیر فرمانداری از جانب معترضان منجر شد. در لاهیجان اتوموبیل ها در خیابان در همبستگی با معترضان، مسیر حرکت نیروهای سرکوب را سد کردند.
در ادامه اعتراضات روز پنج شنبه، روز جمعه ۸ مهر ماه زنان و مردان آزادیخواه در اهواز در چند خیابان شهر دست به راهپیمایی زدند، زنان بدون روسری و در حالی که روسری های را در هوا می چرخاندند شعار مرگ بر خامنه ای و مرگ بر دیکتاتور سر می دادند. رانندگان اتومبیل ها با بوق های ممتد با معترضان همراهی می کردند. در ساعت ده و نیم همین روز معترضان در شهر اردبیل نیز به خیابان آمدند و شعارهای ضد حکومتی سر دادند و با یورش موتور سواران نیروهای امنیتی با شعار “نترسید نترسید ما همه با هم هستیم” با آنها به مقابله پرداختند. همچنین در روز جمعه ۸ مهر جمعیت کثیری از معترضان به تجاوز یک فرمانده نیروی انتظامی به دختری ۱۵ ساله و در اعتراض به قتل حکومتی مهسا به خیابان آمدند و علیه رژیم شعار سر دادند که در نتیجه یورش نیروهای سرکوبگر تعدادی از معترضان زخمی شدند. خیابانهای شهر شیراز نیز روز جمعه در ادامه اعتراضات روزهای گذشته به میدان اعتراض و رویاروئی زنان و مردان آزادیخواه با نیروهای امنیتی و سرکوبگر رژیم جمهوری اسلامی تبدیل شد. مزدوران رژیم با پرتاب گاز اشک آور به تظاهر کنندگان حمله کردند و جوانان با پرتاب سنگ به مقابله با آنها پرداختند.
این خیزش که دو هفته است ادامه دارد مانند خیزش های دی ماه ۹۶ و آبان ۹۸ تأثیرات ماندگاری بر روند اوضاع سیاسی و شرایط مبارزه طبقاتی در ایران بجای خواهد گذاشت. این خیزش اهداف رژیم از تشدید سرکوب برای ممانعت از پیوستگی جنبش های اعتراضی را با شکست روبرو کرد. حضور پیشتاز زنان با شعارهایی که سر دادند و اقدامات نمادینی که انجام دادند پایه ایدئولوژیک رژیم اسلامی را ویران کرد. جنبش رهائی زن و به این اعتبار جنبش مبارزه برای سرنگونی رژیم جمهوری اسلامی وارد فصل نوینی شد. این خیزش، بحران حکومتی را تشدید و انسجام نیروهای سرکوب را به شدت زیر ضرب قرار داده است. توازن قوای بین جنبش کارگری و جنبش های پیشرو اعتراضی با رژیم جمهوری اسلامی را به سود جنبش های پیشرو اجتماعی باز هم تغییر خواهد داد. این خیزش، دانشکده پرورش رهبران محلی بود، نسل رهبرانی که این خیزش انقلابی را هدایت کردند با اینکه جوان بودند، اما تجربه خیزش دی ماه ۹۶، آبان ۹۸، خیزش آب در خوزستان و اصفهان را در کارنامه مبارزات و جانفشانی های خود داشتند و با درس گرفتن از تجربه خیزش جاری، اعتماد به نفس بیشتری پیدا کرده اند. تلاشگری برای سازمانیابی در کارخانه و محلات شهرها را وارد فاز جدیدی خواهد کرد. از آنجا که معترضان دردهای مشترکی را در کف خیابان فریاد می زدند، نیروی همبستگی در جنبش آزادیخواهی را تقویت کرد. خیزش انقلابی مهسا مانند خیزش های پیشین نیروی تازه ای به جنبش اعتصابی کارگران و جنبش های اعتراضی در جامعه بخشیده و روحیه تعرضی تر و تهاجمی تری به اعتراضات خواهد داد. بدون شک رژیم جمهوری اسلامی نمی تواند جامعه ایران را به قبل از خیزش مهسا باز گرداند.
اما خیزش مهسا با وجود شور و امید عظیمی که در جامعه ایجاد کرده است، تداوم و پیشروی آن در گرو سراسری تر شدن، توده ای تر شدن و پا به میدان گذاشتن طبقه کارگر در ابعاد اجتماعی است. هر اندازه این خیزش سراسری تر شود و استانها و شهرهای بیشتری را در بر گیرد، می تواند از تمرکز نیروی سرکوبگر دشمن در کانون های اصلی این مبارزه جلوگیری کند. توده ای تر شدن این خیزش مانع آن می شود که نیروهای سرکوبگر بتوانند صفوف معترضان را پراکنده کرده و این اعتراض ها را به جنگ و گریز خیابانی بکشانند. طبقه کارگر که بدون تردید قلبش با این اعتراضات خیابانی می تپد، در صورتی که با اعتصابات سراسری به میدان بیاید، میتواند ماشین سرکوب رژیم را فلج و زمینگیر کند. کارگران هفت تپه، کارگران صنایع نفت و گاز و پتروشیمی ها، کارگران فولاد آهواز، آذرآب و هپکو در اراک، کارگران معادن و راه آهن، معلمان و دیگر بخش های طبقه کارگر که با اعتصابات شکوهمند خود ستون فقرات جنبش آزادیخواهانه علیه وضع موجود را شکل داده اند، اکنون می توانند با اعتصاب این سلاح نیرومند خود به میدان بیایند، کارخانه و خیابان را به هم پیوند بزنند و نیروی سرکوب رژیم را به عقب برانند و پیشروی خیزش کنونی را تضمین کنند.
سخن روز شبکه تلویزیون حزب کمونیست ایران و کومه له