افزایش تحرکات نظامی علیه ایران؛ استقرار بمبافکنهای استراتژیک بیـ۲ آمریکا در جزیرۀ دیه گوگارسیا
پنجشنبه ۷ فروردین ۱۴۰۴

تحرکات نظامی آمریکا در منطقه اقیانوس هند، بهویژه در جزیره راهبردی دیهگو گارسیا، در هفتههای اخیر شدت گرفته است و نشانههایی از آمادهسازی برای تقویت بازدارندگی در برابر جمهوری اسلامی ایران، مهار حمایت تهران از حوثیهای یمن، و احتمالا اعمال فشار بیشتر برای توقف برنامه هستهای ایران به چشم میخورد.
به گزارش وار زون، نیروی هوایی آمریکا در حال استقرار گروهی از بمبافکنهای رادارگریز بی-۲ اسپیریت در جزیره دیهگو گارسیا است؛ جزیرهای که در عملیاتهای نظامی آمریکا در افغانستان (۲۰۰۱) و عراق (۲۰۰۳) نیز نقش پایگاه آغاز حملات بمبافکنها را ایفا کرده بود.
این جزیره بهدلیل موقعیت جغرافیاییاش که خارج از برد موشکها و پهپادهای ایران و حوثیها قرار دارد، اهمیت راهبردی بسیار بالایی دارد. حداکثر برد موشکهای بالستیک فعلی ایران حدود ۲۰۰۰ کیلومتر برآورد میشود، در حالی که جزیره دیهگو گارسیا تا ایران حداقل حدود ۳۷۹۵ کیلومتر فاصله دارد.
دهانه این جزیره همچنین برای استقرار اسکادران کشتیهای پشتیبانی نظامی دریایی آمریکا کاربرد دارد، کشتیهایی مملو از خودروهای نظامی، مهمات و دیگر تجهیزات تا در صورت وقوع هرگونه وضعیت اضطراری بهسرعت مستقر شوند. این تجمیع نیرو همزمان با موج تازهای از حملات آمریکا علیه حوثیها و هشدارهای فزاینده دولت ترامپ به جمهوری اسلامی درباره حمایت از شبهنظامیان یمنی و جاهطلبیهای هستهای تهران صورت میگیرد. علاوه بر بمبافکنهای بی-۲، گزارشها حاکی از آن است که هواپیماهای باری سیـ۱۷ و سوخترسانها نیز به این پایگاه اعزام شدهاند. در همین حال، استقرار جنگندههای پیشرفته افـ۳۵ در خاورمیانه، تمدید ماموریت ناو هواپیمابر هری ترومن و اعزام ناوگروه جدید به رهبری ناو هواپیمابر کارل وینسون به منطقه، نشاندهنده آمادگی نظامی گستردهتر آمریکا مقابل تهدیدهای احتمالی جمهوری اسلامی است.
آنچه در حال حاضر در دیهگو گارسیا در حال وقوع است از نظر ابعاد و گستردگی، فراتر از ماموریتهای معمول «نیروی بمبافکن» است و نشانه قصد آمریکا برای ارسال پیامی واضح به ایران و متحدانش در منطقه تلقی میشود در گزارش اخیر جامعه اطلاعاتی آمریکا نیز ضمن اشاره به اینکه ایران در حال حاضر برنامه فعال ساخت سلاح هستهای ندارد، تاکید شده است فشارهای داخلی بر رهبر جمهوری اسلامی برای بازنگری در این مسیر در حال افزایش است. این مسئله، در کنار تحرکات نظامی آمریکا در دیهگو گارسیا، گویای مرحلهای جدید از تنشسازی و صفآرایی در برابر ایران در خاورمیانه است. با این اوصاف، هنوز نشانه روشنی وجود ندارد که دولت ترامپ در حال بررسی اقدام مستقیم و قریبالوقوع علیه ایران باشد.