دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ | 06 - 01 - 2025

Communist party of iran

اعتصاب و اعتراض بازاریان در تهران،بحران هایی که تومار جمهوری اسلامی را در هم خواهند پیچید

با تشدید بحران اقتصادی رژیم جمهوری اسلامی و روند جهش نرخ دلار از سویی و محدودیت ساعات کار و تعطیلی های مکرر، کارگاه ها و مؤسسه های تولیدی و بستن مغازها به دلیل بحران سوخت و کمبود برق و آب از سوی دیگر، بازار شهرها در ایران به ویژه کلان شهرها، با رکود بیشتر و کاهش بی سابقەای در معاملات و خرید و فروش روبرو شده است. البته پیامد شکستهای پی درپی سیاستهای مداخله گرانۀ و جنگ افروزانۀ منطقەای حکومت اسلامی و تشدید اِعمال کنترل بر صادرات و فروش نفت و گاز از جانب آمریکا در چند ماه گذشته نیز بر دامنۀ بحران اقتصادی و وضعیت مالی حکومت اسلامی تأثیرات خود را برجا گذاشته است. 


فضای روانی احتمال کشیده شدن جنگ دولت اسرائیل و رژیم اسلامی به ایران به عنوان کانون باصطلاح “محور مقاومت” جریانات تروریست اسلامی، به ویژه در آستانۀ بر سرکار آمدن مجدد ترامپ و احتمال اِعمال سیاست فشار حداکثری نیز عامل دیگری برای بی ثباتی اقتصادی و بالا رفتن نرخ دلار در ایران شده است. تا جائی که روز شنبه هشتم دیماه قیمت هر دلار مرز ٨٢ هزار تومان را نیز پشت سرگذاشت. برخی کارشناسان امور بازار پیشبینی می‌کنند که در تداوم این روند نرخ دلار در آینده‌ای نزدیک به ١٠٠ هزار تومان نیز برسد. با بالا رفتن بهای دلار، قیمت مواد غذایی و دیگر کالاهای اساسی مورد نیاز نیز افزایش می‌یابد و قدرت خرید کارگران و تودەهای مردم زحمتکش که دستمزد و حقوقشان به تومان پرداخت می گردد، بیشتر کاهش می‌یابد و زندگی و معیشت شان در معرض خطر جدی قرار خواهد گرفت.  


اما بی ثباتی قیمت دلار موجب کاهش شدید خرید و فروش و رکود معاملات در بازار نیز گردیده است. در اعتراض به چنین وضعیتی روز یکشنبه نهم دیماه بخشهایی از بازار تهران از جمله بازار کفاشان و پارچه فروشان، بازار عباس آباد، چهارسو کوچک و مغازه داران کیف و کفش باغ سپهسالار، مغازەهای خود را بستند و به اعتصاب و اعتراض پرداختند. آنان با سر دادن شعارهایی از قبیل “نترسید ببندید”، “بازاری باغیرت حمایت حمایت”، دیگر مغازه داران را نیز به پیوستن به اعتصاب فرا می خواندند. اعتراض آنان به وجود مشکلات و موانع زیادی در کسب و کار از جمله گرانی مواد اولیه بر اثر بالا رفتن نرخ دلار؛ رکود شدید بازار به دلیل گرانی؛ عدم وجود نقدینگی در بازار که باعث از بین رفتن سرمایه شده و مشخص نبودن قیمت تمام ‌شدۀ تولید و مواد اولیه به دلیل افزایش مداوم بهای دلار است.


با تداوم چنین اوضاعی اعتصاب در بازار که سابقأ پایگاه سنتی حکومت بود، گسترده‌تر نیز خواهد شد و رژیم را بیشتر تحت فشار قرار خواهد داد. در این رابطه رئیس اتاق اصناف تهران اعتراف نمود: “خرید کالاهایی که مواد اولیه آن با دلار ٨١ هزار تومانی تهیه میشوند، در قدرت خرید مردم نمی‌گنجد. این مشکل، تولید بسیاری از کالاهای دیگر مورد نیاز مردم را نیز شامل می‌شود و نگران کننده است”. ابراهیم عزیزی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس رژیم نیز نگران از بروز یک برآمد توده‌ای در اثر تعمیق بحران اقتصادی گفته است: ” اگر تصمیمات درستی در رابطه با مشکلات قشر کارگر اتخاد نه شود، اثرات و نگرانی‌هایی جدی بوجود خواهد آمد”.


نگرانی مسئولان حکومت اسلامی از گسترش اعتراض و اعتصاب کارگران و دیگر اقشار فرودست جامعه، بی مورد نیست. به ویژه  در شرایط بحران چاره ناپذیر ساختاری و درحالی که سیاستهای منطقەای رژیم اسلامی با شکست روبرو شدەاند و در سطح جهانی نیز احتمال اینکه به خاطر سیاستهای هستەای تحت فشار حداکثری آمریکا و دیگر دولتهای غربی قرار گیرد، حکومت اسلامی در مقابل اعتصابات و اعتراضات کارگران و دیگر اقشار تهیدست جامعه تاب مقاومت نخواهد آورد و سرنگون خواهد شد. سرنگونی غیر قابل انتظار و سریع رژیم بشار اسد طی سناریوی آمریکا و ترکیه و اسرائیل، خامنەای و دیگر رهبران بالای سپاه پاسداران را به شدت نگران سرنوشت و آیندۀ حکومت شان کرده است.


سقوط مداوم بهای تومان و تعمیق بحران اقتصادی و گسترش اعتصاب و اعتراض بازاریان درحالی است که جمهوری اسلامی روزانه با اعتراض و اعتصاب کارگران و دیگر اقشار جامعه مواجه است. روز یک‌شنبه نهم دیماه اعتصاب و تجمعات اعتراضی کارگران و تجمعات اعتراضی یکشنبه‌‌های بازنشستگان در بسیاری از شهرها ادامه داشت. از جمله اعتراض کارگران پایانه‌ها و مخازن پتروشیمی ماهشهر، تجمع کارکنان شرکت تولید روغن فریکو در سیرجان، و اعتراض کارگران در هفت‌تپه با شعار “کارگر هفت‌تپه، اتحاد اتحاد” برگزار شدند. علاوه برآن جمعی از بازنشستگان صنعت فولاد در اصفهان، البرز مرکزی و مازندران خواستار اصلاح همسان‌سازی و تامین منابع مالی و پرداخت معوقات و درمان رایگان شدند. در همان روز تعداد دیگری از کارگران بازنشستۀ تأمین اجتماعی اهواز، شوش، هفت‌تپه، کرخه تجمع اعتراضی برپا کردند.

شورای هماهنگی تشکل های صنفی فرهنگیان نیز در ادامه‌ی تجمعات اعتراضی یکشنبه‌‌ها، طی گزارشی از اعتراض بازنشستگان در سراسر کشور با سردادن شعارهائی از قبیل “فقط کف خیابون بدست میاد حقمون”،  “روسری رو رها کن، تورم رو مهار کن”، “جنگ افروزی کافیه سفره ماخالیه”، “فریاد فریاد، از این همه بیداد” به خیابانها آمدند.

 اعتصابات روزانه و رو به گسترش کارگران  هم زمان با اعتراضات پیگیرانۀ بازنشستگان، پرستاران، دانشجویان، زنان مبارز، معلمان و دیگر اقشار جامعه آن روند امید بخشی است که رژیم فاسد و بی‌کفایت و دزد جمهوری اسلامی را با سرنوشت محتوم سرنگونی انقلابی مواجه می سازد. رژیمی که قادر به پاسخگویی به خواست و مطالبات اولیه آنان نیست و بقای خود را تنها در توسل به سرکوب می‌بیند. تجربۀ تا کنونی حکومت اسلامی نشان داده که سرکوب نمی‌تواند در مقابل اعتصابات و اعتراضات متحد و سراسری کارگران و توده های مردم زحمتکش بقای حکومت را تضمین نماید.


در حالی که مقامات جمهوری اسلامی از حل بحران‌هایی از جمله آلودگی هوا، کمبود برق، و کنترل نرخ ارزهای خارجی درمانده‌اند و تلاش می‌کنند آن را به آن چه «عملیات روانی دشمن» می‌نامند نسبت دهند، یکی از کارشناسان نظامی رژیم با اشاره به زمزمه‌های افزایش نرخ سوخت در ایران گفته است: “افزایش قیمت بنزین و به تبع آن افزایش قیمت‌ سایر کالاها از جمله دارو، حمل و نقل، اجاره ‌بها و تصویب لایحه حجاب و عفاف و هزاران مشکل دیگری که مردم همین الآن با آن دست به گریبان هستند، تومار جمهوری اسلامی را در هم خواهد پیچید”.


سخن روز: تلویزیون حزب کمونیست ایران و کومه له
https://alternative-shorai.tv (https://alternative-shorai.tv/)
https://cpiran.org
https://komala.co
https://t.me/peshrawcpiran
www.facebook.com/Peshrawcpiran
www.instagram.com/Peshrawcpirn
https://t.me/KomalaCpiranTv

اشتراک در شبکه های اجتماعی: