پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ | 21 - 11 - 2024

Communist party of iran

آنانی که به قیمت به فقر کشاندن مردم از جنگ اوکراین سود میبرند


روز چهارشنبه دبیرکل سازمان ملل در یک مصاحبه مطبوعاتی از دولتهای جهان خواست که بر سود شرکتهای عظیم نفت و گاز مالیات ویژه وضع کنند. او از حامیان کمپانی های عظیم نفت و گاز انتقاد کرده و گفت “این غیر اخلاقی است که کنسرنهای نفت و گاز از بحران انرژی به قیمت فقیرترین مردم و جوامع سود بی سابقه به دست آورند و هزینه ای سنگین برای محیط زیست ایجاد کنند”. او ادامه داد که ” از همه دولتها میخواهم که از این سودها بیش از حد مالیات بگیرند و در این روزهای دشوار، از منابع مالی به دست آمده، برای حمایت از آسیب پذیرترین افراد استفاده کنند”. دبیر کل سازمان ملل در عین حال خطاب به جهانیان اعلام کرد که ” از مردم سراسر جهان می‌خواهم  به صنعت سوخت‌های فسیلی و تأمین‌کنندگان مالی آن‌ها اعلام کنند که این طمع زشت آنها، به فقیرترین و آسیب‌پذیرترین افراد آسیب می‌رساند، در حالی که تنها خانه مشترک ما را ویران می‌کند”. او چند هفته پیش نیز با اشاره به جنگ اوکراین در توییتی نوشت: “کسانی که در تولید سوخت های فسیلی منافع دارند اکنون به صورت ریاکارانه از جنگ در اوکراین استفاده می کنند تا آینده ای با کربن بالا را تضمین کنند “.


سخنان دبیرکل سازمان ملل عکس العملی در مقابل آمارهائی بود که از جانب کمپانی های نفت و گار اعلام شده بود. طبق این آمارها این کمپانیها میلیاردها بر مافوق سود خود افزده بودند. شرکت‌های انرژی شل، توتال و رپسول، بیلان بی‌سابقه‌‌ای را برای سه ماهه دوم سال ارائه کردند. به دلیل افزایش قیمت نفت حاصل از جنگ اوکراین، میلیاردها دلار سود نصیب این شرکت‌ها شده است. شرکت‌های انرژی اروپایی از قیمت بالای نفت و گاز حاصل از جنگ اوکراین سود زیادی به جیب زده‌اند. در این راستا  گروه انرژِی” آر، دبلیو، ای” آلمان شب پنجشنبه پنجم مرداد اعلام کرد که پیش بینی خود را برای سال مالی جاری به شدت مثبت ارزیابی کرده و این شرکت انتظار دارد که سود امسالش به پنج و نیم میلیارد افزایش خواهد یافت. درآمد غول انرژی بریتانیا، “شل “در بازه سه ماهه میان آوریل و ژوئن برابر با هفده میلیارد وششصد میلیون  دلار بوده است. سود شرکت نفتی “توتال” فرانسه نیز در همین مدت پنج میلیارد وهفتصد میلیون  دلار اعلام شده است. این شرکت روز پنج‌ شنبه ۶ مرداد اعلام کرد که تهاجم نظامی روسیه به اوکراین همچنان بر بازار انرژی تاثیر دارد. در این راستا قیمت هر بشکه نفت خام به طور میانگین به صدو ده دلار رسیده است. قیمت فرآورده‌های پالایشگاهی نیز رکورد تاریخی برجای گذاشته اند. در این زمینه “توتال‌” انرژی مدعی است که با “تولید بیشتر نفت و گاز به امنیت انرژِی کمک کرده است”. مازاد سود کمپانی ” ربسول” اسپانیا  در مقایسه با سال گذشته در همین فاصله زمانی دو برابر گردیده و به دو میلیارد و پانصد و چهل میلیون یورو رسیده است.


دبیرکل سازمان ملل در شرایطی این سخنان را میگوید که جهان هنوز تبعات بحران کرونا را پشت سر نگذارده بود که جنگ بین امپریالیستی در اوکراین با تمام تبعات ویرانگرش به صحنه جامعه جهانی آمد. میلیاردها دلار در خدمت کمپانیهای تسلیحاتی در کشورهای عضو ناتو قرار گرفت تا با ارسال سلاح به اوکراین موجبات فرسایشی شدن جنگ نیابتی ناتو در اوکراین را فراهم آورند. این فقط تصاویر بمباران شهرهای اوکراین، آواره شدن میلیونها از اهالی این کشورو تبلیغات شبانه روزی دولتهای عضوپیمان جنگی ناتو نبود که فضای مدیاها را در غرب اشغال کرد، بلکه ادامه این جنگ وتبعات آن بخش بزرگی از مردمان جهان را با بحران تأمین معیشت روبرو کرد. نه تنها قیمت حاملهای انرژی افزایشی نزدیک به صد در صد یافتند بلکه بسیاری از کالاهای اساسی نیز با افزایش چشمگیری روبرو شدند.


این افزایش قیمتها اما تبعات یکسانی ندارند. در یکسو میلیونها از مردم جهان قرار گرفته اندکه با توجه به جهش قیمت مودد غذائی، حامل های انرژی، غلات وکودهای شیمیائی ناشی از جنک اوکراین با قحطی روبرو هستند که نتیجه بلافصل این وضعیت گرسنگی ومهاجرت در مقیاس بی سابقه است. بازندگان این وضعیت البته تنها در کشورهای پیرامونی جای نگرفته اند.  اکنون حتی در کشورهای متروپل سرمایه داری میلیونها انسان که در پائین ترین هرم جامعه قرار گرفته اند به سختی میتوانند تبعات این افزایش قیمت ها را تحمل کنند.  از هم اکنون در بسیاری از این کشورها آمار کسانی که به خط فقر نزدیک میشوند، همه روزه بالا میرود. در حالیکه دولتهای سرمایه داری مردم را دعوت به مصرف کمتر گاز کرده و تا آنجا پیش میروند که مردم را برای زمستانی که خانه هایشان سرد است، آماده میکنند، اما در جانب دیگر کمپانیهای تسلیحاتی و نفت وگاز قرار گرفته اند که  برندگان این وضعیت هستند.


کمیسیون اتحادیه اروپا اعلام کرد که کشور های عضو از ماه اوت امسال تا ماه مارس سال آینده باید پانزده در صد از مصرف انرژی خود بکاهند. دولت اسپانیا با توجه به این تصمیمیم کمیسیون اتحادیه اروپا اعلام کرد که ساختمانها ومؤسات عمومی و فروشگاهها موظفند که در زمستان بیش از نوزده درجه گرم نکنند و در ماههای تابستان درجه حرات این ساختمانها را کمتر از بیست و هفت درجه خنک تر نکنند. آنهم در شرایطی که دمای هوا در همین روزها در اسپانیا وبسیاری از کشورهای اروپائی مرز چهل درجه را پشت سر گزارده و کسی نمیداند که ناشی ار تغییرات اقلیمی، دمای هوا در زمستان چگونه خواهد بود. در آلمان دولت مردم را فرا خوانده است که در زمستان مدت دوش گرفتن و درجه حرارت آب را کاهش دهند و البته این هنوز کافی نیست و از همین حالا مردم خود را برای افزایش بیشتر قیمت گاز در زمستان آماده ساخته وبهتر است از همین حال به فکر ذخیره مبالغی برای پرداخت افزیش قیمت حاملهای انرژی بیفتند.


البته درست در دل همین وضعیت دولتها ظاهرا سخن از افزایش مالیاتها برای ابرسود کمپانیهای نفت وگاز به میان آورده اند که بلافاصله با مقاومت مدیران وسهامداران این کمپانیها روبرو گشته است.آنها از هم اکنون تهدید میکنند که در اینصورت انتظار بیکار شدن میلیونها تن از کارگران را داشته باشند.اگر در بحبوحه بحران کرونا میلیونها انسان شغل خود را از دست داده و یا قربانیان اصلی مرگ ومیر این پاندمی شدند، اکنون نیز همین مردم باید تبعات جنگ اوکرائین را بپردازند. اما واقعیت این است که این توده میلیونی کار و زحمت گام به گام به میدان میآیند و حاضر نیستند که تبعات بحرانی را به دوش بکشند که خود نقشی در ایجاد آن ندارند. شورش در سریلانکا و بسیاری از کشورهای افریقا و خاورمیانه،  اعتصاب کارگران سه بندر اصلی درآلمان، اعتصاب کارکنان راه آهن بریتانیا بعد از اخرین اعتصابشان در سی سال گذشته، اعتصاب دو روزه کارکنان شرکت هواپیمائی لوفت هانزا واعتصاب کارکنان مدارس وکلینیک دانشگاهای ایالت “نورد راین وستفالن” آلمان تنها بخش کوچکی از این مبارزات واعتراضات است. بی جهت نیست که حتی در همین کشورهای متروپل سرمایه داری از جانب اطاق های فکر طبقه حاکم صحبت از خطر “شورشهای اجتماعی” میشود. کمونیست ها و سوسیالیست های انقلابی فقط با حضور فعال در جنبش اعتصابی کارگران و جنبش های اعتراضی علیه سیاست های ریاضت اقتصادی، می توانند به امر سازماندهی و رهبری این جنبش ها یاری رسانند و به تکیه بر این جنبش ها دولت های سرمایه داری و جریانات راسیستی و فاشیستی  را به چالش بکشند.


سخن روز شبکه تلویزیون حزب کمونیست ایران و کومه له

https://alternative-shorai.tv

اشتراک در شبکه های اجتماعی: