(2015)

گزارش برگزاری مراسم روز جهانی زن در فنلاند

روز شنبه ٧ مارس ٢٠١٥ مراسمی در شهر اسپو فنلاند برای گرامیداشت ٨ مارس روز جهانی با فراخوان کمیته فنلاند حزب کمونیست ایران و با حضور شمار زیادی از مردم آزادیخواه و برابریطلب و دوستداران و اعضای حزب کمونیست ایران و کومه له برگزار شد٠

مراسم در دو بخش سیاسی و هنری انجام گرفت و از ساعت ١٧ تا ١٢ شب ادامه داشت٠ مراسم با خوش آمدگویی به مهمانان از طرف مجری برنامه رفقا آرزو نظری و نجمه شریفی به سه زبان فارسی، کردی و فنلاندی آغاز شد و به دنبال سرود انترناسیونال، سرود همبستگی جهانی طبقه کارگر اجراﺀ شد٠ سپس یک دقیقه سکوت بخاطر ادای احترام به یاد جانباختگان راه آزادی و سوسیالیسم اعلام گردید٠

به دنبال رفقا مرضیه نظری از طرف حزب کمونیست ایران، کریستینا سیموه به نمایندگی از حزب کمونیست اسپانیا و تینا سانبری از حزب کمونیست فنلاند سخنانی را به مناسبت این روز تقدیم حضار کردند ٠ رفیق مرضیه ضمن خوشامدگویی به حاضرین و تبریک ٨ مارس، به شرایط هولناک کنونی نظام سرمایه داری بخصوص وضعیت زنان اشاره کرد٠ رفیق مرضیه سخنانش را با این عبارات آغاز کرد: "امسال در شرایطی به استقبال ٨ مارس روز جهانی زن میرویم که بشریت تحت حاکمیت جهانی نظام سرمایه داری یکی از هولناکترین و ضد انسانی ترین لحظات خود را میگذراند٠ جنگهای خانمان برانداز دولتها و گروه های ارتجاعی و جنایت پیشه در خاورمیانه و کشتار صد ها هزار انسان بیگناه، آوارگی میلیونها انسان از خانه و محل سکونت خود، رنج میلیونها زن و کودک و پیرسال ناشی از جنگ و گرسنگی و عوامل طبیعی، ظهور گروه فوق ارتجاعی دولت اسلامی یا داعش ، با آن اعمال شنیع- همچون سربریدن و زنده سوزاندن انسانها و نمایش تصاویر آن در رسانه ها؛ و به بردگی کشاندن و فروش زنان مناطق تحت کنترل خود؛ خاموش کردن صدای عدالتخواهی مردم منطقه توسط جنگها و دخالت آمپریالیستی در کشورهای مختلف به بهانه مبارزه با تروریزمی که خود آن را خلق کرده اند؛ بمب گذاری و حملات انتحاری هر روزه در خیابانهای شهرها ، از جمله در عراق و افغانستان؛ ستم و اشغالگریهای بی پایان دولت نژادپرست اسرائیل علیه مردم بیدفاع فلسطین، محاصره اقتصادی و نظامی آنها و بمباران دلبخواه آنها در انظار حکومتها و سازمانهای جهانی حقوق بشری؛ نابود کردن شهرها و روستاها و کشتار مردم ساکن سومالی و نیجریه توسط گروهای تروریستی و فوق ارتجاعی بوکو حرام و الشباب و ربوده شدن دختران دانش آموز و قدغن کردن آموزش و سوزاندن مدارس و کتابخانه ها و کتب علمی در آن کشورها؛ کشتار هزارها نفر بیگناه از مردم اکراین در جنگی امپریالیستی که ایالات متحده آمریکا و هم پیمانش اتحادیه اروپا و روسیه که در دو طرف آن قرار دارند؛ بحران اقتصادی گریبانگیر کل جامعه جهانی که در نتیجه آن میلیونها نفر بیکار شده و یا در فقر و بی خانمانی بسر میبرند و هزاران ظلم و ستم و بی حقوقی و بیرحمی از این دست، چهره واقعی و کنونی نظام سرمایه داری را تشکیل میدهند٠"

سپس در مورد وضعیت زنان در جهان ادامه داد: "و این چهره زمانی کریه تر میشود که وضعیت زنان در جهان را مورد توجه قرار دهیم. زنان علاوه بر اینکه مثل مردان هم طبقه ای خود از بیعدالتیها و استثمار اقتصادی، سیاسی و اجتماعی رنج میبرند، به خاطر زن بودنشان، انواع ستم، بی حقوقی و اذیت و آزار را متحمل می شوند. زنان بیشترین تعداد بیکاران و فقیران جامعه را تشکیل میدهند، و این چیزی است که آنان را بیشتر در معرض آسیبهای اجتماعی قرار میدهد. دو سوم میزان بیسوادی در جهان نصیب زنان است؛ زنان و کودکان از اولین قربانیان جنگ و نا آرامیهای خاورمیانه و دیگر مناطق جنگ زد، جهان هستند. در هیچ جنگی نبوده است که زنان مورد تجاوز سربازان قرار نگیرند؛ در عراق زنان ایزدی توسط جنایتکاران تروریست داعش ربوده میشوند، مورد تجاوز و قتل و کشتار قرار میگیرند و یا در مقابل پول به عنوان برده فروخته میشوند. در پاکستان و افغانستان و اردن و حتا در کشورهای پیشرفته ای مثل سوئد و آلمان زنان قربانی قتل های ناموسی میشوند. در ایران آنطور که در ماههای اخیر شاهدش بوده ایم: عوامل و دست اندرکاران اجرای حکم "امر به معروف و نهی از منکر" به صورت زنان اسید میپاشند؛ و آنها مورد تجاوز قرار میگیرند. و یا جسدشان سوزانده میشود! نمونه دلخراش آن اخیراً در ترکیه و با قتل فجیع «اوزگه جان اصلان» اتفاق افتاد. در افغانستان بنا به تازه ترین آمار عفو بین الملل در نیمه اول سال ٢٠١٤ بیش از چهار هزار زن مورد خشونت قرار گرفته اند که این رشدی ٢٥ درصدی در مقایسه با سال پیش از آن را نشان میدهد. زنان افغانستانی برای ارضای امیال جنسی شیوخ و سرمایه داران عرب در مقابل مبلغ ناچیزی فروخته میشوند. در مصر و در میدان تحریر وقتی زنان به دفاع از حقوق خود و برای کسب آزادی و برابری پا به میدان مبارزه میگذارند، توسط مرتجعین جامعه مورد تحقیر و تجاوز قرار میگیرند، با این هدف، تا آنها را وادار به سکوت و نادیده گرفتن حقوق خویش نمایند. در کنار همه اینها ، قوانین تبعیض آمیز و ارتجاعی نیز قرار دارد؛ که در تعداد کثیری از کشورها به اجرا در می آیند، که به موجب آن نه تنها به اعمال خشونتها بی اعتنایی میشود، بلکه خود مروج و مبلغ انواع خشونت علیه زنان، و پیکان سرکوبگریهایشان متوجه حقوق آنهاست."

رفیق مرضیه همچنین به آماری در مورد وضعیت زنان در کشورهای پیشرفته نظام سرمایه داری اشاره کرد و گفت که خشونت نظام سرمایه داری علیه زنان پدیده ای جهانی است٠ او چنین ادامه داد: "بنا به آمار مرکز حقوق اساسی اتحادیه اروپا در مارس ٢٠١٤، از هر سه زن ١٥ سال به بالا در اروپا، یک زن در معرض سو استفاده جنسی و یا فیزیکی قرار گرفته است٠ در ٢٠١٤ در بلژیک از هر سه زن یک زن در معرض خشونت جنسی و ١٣ درصد مورد تجاوز قرار گرفته اند. در فنلاند در حالیکه ٤٧ درصد زنان 15 سال به بالا مورد خشونت فیزیکی و یا جنسی قرار گرفته اند، اما مراکز کمک به قربانیان تجاوز و این نوع خشونتها در نتیجۀ سیاستهای ریاضت اقتصادی دولت بسته شده است. زنان در مقابل کار برابر با مردان از مزد کمتری برخوردار هستند و به ندرت در مراکز مهم تصمیم گیری در جامعه دخالت دارند٠ زنان در خیلی از کشورهای جهان چه پیشرفته و یا عقب مانده ، برای امرار معاش خود و فرزندانشان به کار در تجارت سکس‏ کشانده مى‌شوند. شغلی که آنها را در معرض در صد بیشتری از خشونتها قرار میدهد. "

سپس رفیق مرضیه به وضعیت زنان در کشورهایی که نظامهای مذهبی حاکم است اشاره کرد و گفت: "اگر در کشورهای سرمایه داری به یمن مبارزات جنبشهای اجتماعی، زنان از آزادیهای نسبی برخوردار هستند، اما در کشورهایی که نظامهای سیاسی مذهبی بر آنها حاکم است، زنان حتی از این حقوق هم محروم می باشند. اگر چه خشونت در نظام سرمایه داری پدیده ای جهانی است و همه زنان در سراسر جهان بطور کم و بیش در معرض آن قرار دارند، ولی در کشورهایی که دین با سیاست عجین است، این خشونت عریانتر! وحشتناکتر! و در قالب قوانین ضد انسانی اعمال میشود٠ در جوامعی مثل ایران، عربستان، پاکستان، عراق و یا افغانستان که نظامهای مذهبی با قوانین اسلامی حاکم است، زنان سنگسار و اعدام میشوند، زنده به گور میشوند، و تحت عنوان ناموس پرستی به قتل میرسند ! یا مورد تجاوز قرار میگیرند، و هر روزه هتک حرمت میشوند٠ در واقع پایه اقتداراین نوع حکومتها بر تحمیل فرودستی و بی حقوقی بر زنان استوار است. بی دلیل نیست که جمهوری اسلامی اولین حرکتهای سرکوبگرانه خود را با سرکوب زنان آغاز کرد. و یا گروه دولت اسلامی داعش که با حمایت مالی و لجستیکی آمپریالیستهای جهانی و حکومتهای مرتجع منطقه ، منجمله ترکیه و عربستان سعودی و قطر و آمریکا توانست در منطقه ظهور کند و مناطق وسیعی از عراق و سوریه را تحت کنترل خود بگیرد، اولین حملات وحشیانه و ضد انسانی خود را متوجه زنان نمود و در مناطق زیر سلطه خود آنان را به قتل رساند، و یا مورد تجاوز قرار داد. زنان را به بردگی گرفت و مجبور به ازدواج اجباری با اعضای تروریست خود نمود و یا در مقابل چند صد دینار آنها را به معرض فروش گذاشت. قابل ذکر است که جمهوری اسلامی همین اعمال را در ٣٦ سال گذشته، به صورت آشکار و پنهان در ایران انجام داده و تداوم میدهد."

در ادامه ضمن اشاره به قوانین ارتجاعی " امر به معروف و نهی از منکر"، طرح "حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر" ، "طرح صیانت از حجاب و عفاف" و عملیات زنجیره ای اسید پاشی به روی تعدادی از زنان و همچنین طرحهای ارتجاعی "سهمیه بندی جنسیتی"، "دورکاری" و یا تغییر سیاست جمعیتی رژیم و نتایج فاجعه بار این طرحها بر روی زندگی و آموزش و اشتغال زنان که زندگی زنان را غیر قابل تحمل کرده است، گفت: " تلاش فمینیزم بورژوایی و اصلاح طلبان حکومتی و لیبرال مذهبیها در جهت تحقق حقوق زنان در چهارچوب نظام اسلامی در واقع توهم پراکنیی بیش نیست و تلاششان در اصل دور کردن زنان از مبارزه انقلابی، از متشکل شدن و اتحاد آنها با دیگر جنبشهای پیشرو و رادیکال در جامعه و در یک کلام حفظ نظام موجود است٠ باید این نوع توهم پراکنیهای رفرمیستی و اهدافشان را افشا کرد و از هیچ تلاشی براي بالا بردن آگاهی و سازماندهی درست و هدفمند مبارزات زنان و دیگر اقشار جامعه دریغ نکرد." در این رابطه رفیق مرضیه ادامه داد که "مبارزه زنان کوبانی علیه داعش در رابطه با مبارزه و آزمون زنان حاوی دو درس مهم است. یکی اینکه: زنان برای بازپس گیری و حفظ حقوق خویش، باید خود پای به میدان مبارزه جدی و خستگی ناپذیر بگذارند و دوم اینکه دشمن هر اندازه قوی و مسلح باشد، در مقابل اراده راسخ و مبارزه و مقاومت سازمان یافته و متحد توده ها دوام نمی آورد و وادار به عقب نشینی خواهد شد٠"

رفیق مرضیه در پایان سخنانش گفت: "زنان ایران راهی جز مبارزه انقلابی جهت پایان دادن به بی حقوقیهای خود و جهت رسیدن به اهداف و مطالبات خود را ندارند٠ همچنین جنبش زنان به مثابه یک جنبش سیاسی و اجتماعی نمی تواند بدون یک برنامه روشن و بدون افق و استراتژی سوسیالیستی خواستهای خود را تامین و پیشرویهای خود را تضمین و حفظ کند. و این وظیفه فعالین سوسیالیست جنبش زنان است که ماهیت واقعی سیاست ها و عملکرد جریان هایی که از اصلاح طلبان حکومتی پیروی می کنند را افشا کرده و بر خواست ها و مطالباتی تمرکز کنند که عمیقا ریشه در کار و زندگی زنان کارگر و زحمتکش دارد."

سپس رفیق کریستینا سیموه از حزب کمونیست اسپانیا سخنانی به زبان اسپانیایی تقدیم حضار کرد که مستقیم به زبان فنلاندی ترجمه شده و چکیده ای از سخنانش هم به زنان فارسی برای حضار ترجمه شد٠ رفیق کریستینا گفت: "شرط زندگی انسانها در نظام سرمایه داری تولید ارزش اضافیست؛ از این رو سرمایه داری نظامی مناسب زندگی و جامعه نیست٠" و در ادامه گفت: "سیاستهای ریاضتی دول ارتجاعی و محافظه کار اروپا قبل از هر چیز نوک حمله شان به زنان است٠ در واقع هدف این سیاستها بازگرداندن زنان به کنج خانه هاست٠ قطع و خصوصی سازی خدمات عمومی مثل خدمات آموزشی، بهداشتی و دیگر خدمات اجتماعی که اکثرا زنان در آن اشتغال دارند باعث شده که وضعیت اقتصادی و اجتماعی زنان دچار عدم ثبات شده و حقوق و شرایط کاریشان را له کند٠ بیکاری زنان بیش از پیش افزایش یافته و این به نوبه خود شرایط زندگی را برای زنان وخیمتر کرده است٠"

رفیق کریستینا در ادامه اشاره کرد که "در اتحادیه اروپا از هر پنج زن یکی در فقر زندگی میکند و سیاستهای ریاضتی دول اروپا باعث شده زنان بیشتری برای امرار معاش به بازار کار سیاه و فحشا رو بیاورند بطوریکه سواستفاده جنسی از زنان و دختران بطور گیج کننده ای افزایش یافته و بدن و جنسیت زن به عنوان کالا در معرض فروش گذاشته شده است٠ "

رفیق کریستینا سپس به آماری اشاره کرد که حاکی از نابرابری موجود در اروپاست٠ او گفت: "در اروپا 58.5 درصد زنان بازار کارند در حالیکه درصد مردان حاضر در بازار کار 70.1 درصد است٠ 32.1 درصد زنان نیمه وقت کار میکنند در حالیکه این رقم در مورد مردان 9 درصد است٠ اختلاف بین دستمزد مرد و زن در اروپا حداقل 16.2 درصد و حداکثر 25 درصد است٠ این اختلاف در اسپانیا بعنوان یکی از کشورهای فقیر اتحادیه اروپا در سال 2011، 23 درصد بود٠ این بدان معناست که زن برای داشتن دستمزد برابر با مرد باید 84 روز بیشتر از مرد کار کند٠ در اروپا کارهای مبتذل و ناچیز را از آلمان گرفته تا اسپانیا به زنان داده میشود، این در حالیست که 60 درصد فارغ التحصیلان دانشگاهی زنان هستند٠"

در مورد شرایط زنان در اسپانیا اشاره کرد که "90 درصد خانوارها زیر سرپرستی زنان قرار دارند و این همان زنانی هستند که در معرض خطر فقر بیشتری قرار دارند٠ در 2011 دستمزد زنان 77 درصد دستمزد مردان بوده است٠ در 2012، هفت میلیون و هفت صد هزار زن سر کار بودند که از این تعداد یک میلیون و هفت صد هزار حقوقی برابر با 612 یورو در ماه میگرفتند؛ یعنی در واقع این تعداد در زیر خط فقر زندگی میکرده اند٠"

در مورد سیاستهای دولتهای اروپایی طی بحران مالی کنونی گفت: "سیاستهای دول اروپا و ترویکا در واقع یکی از جهات حملاتش خشونت علیه زنان است٠ این سیاستها فقر را زنانه کرده و شرایط اقتصادی آنها را ناپایدار و زنان را به سوی خود فروشی و فحشا و وابستگی بیشتر به مردانشان سوق داده است، پدیده هایی که زنان را درمعرض خشونت بیشتری قرار داده است٠ به خاطر این وابستگی زنان حتا دیگر جرأت ندارند طلاق بگیرند یا در مورد خشونتها به مقامات اطلاع بدهند٠"

رفیق کریستینا در پایان گفت: "نسخه های نئولیبرالی ترویکا دارای هیچ راه حل انسانی برای بحران نیست٠ به آلترناتیوی نیاز داریم که حقوق برابر زنان با مردان را کاملا به رسمیت بشناسد و زنان را در مبارزه علیه نظام سرمایه داری و پدر سالاری و برای دنیایی عاری از این دو تا دخالت دهد٠ باید دنیایی بنا نهاد که کار در آن دارای ارزش انسانی است؛ دارای ارزش مصرف است نه ارزش اضافی و این در دنیایی ممکن نیست که جنگ و جنگ افروزی بر آن حاکم است؛ که وسایل تولید در دست عده ای معدود است و این وسایل را برای تخریب محیط زیست به کار میبرند؛ که ثروات و منابع کشورهای فقیر به غارت برده میشود و جان و زندگی همه در خطر است٠"

سپس رفیق تینا سانبری از حزب کمونیست فنلاند به عنوان آخرین سخنران مراسم گفت: "دولت رفاه در فنلاند این امکان را به زنان داده بود که مثل مردان در بیرون از خانه و در بازار کار مشغول بکار شوند، ولی دولت نئولیبرال کنونی بیش از حکومتهای قبلی سیاستهای زن ستیزانه اتخاذ کرده و به اجرا در آورده است٠ این سیاستها زنان را در وضعیت متزلزلتری قرار داده است٠ سیاستهای ریاضتی دولت کنونی اگر چه کل طبقه کارگر فنلاند را با شرایط بدتری روبرو کرده و تحت فشار قرار داده است، اما بیشترین تاثیر آن بر موقعیت زنان و امکانات آنها بوده است و شرایط را برای آنها وخیمتر کرده است٠"

در میان برنامه تراکت و قطعات شعری توسط رفقای مجری قرائت شد٠

بخش پایانی مراسم، شامل برنامه ای هنری با اجرای آهنگهای شاد توسط هنرمندان آکو لکی، دیلان و رحیم و همچنین رفقا شورش و کمال کریمیان در میان رقص و پایکوبی شرکت کنندگان بود٠ در این مراسم با صرف غذا، چای و قهوه از مهمانان مراسم پذیرایی شد٠

حزب کمونیست ایران کمیته فنلاند
٩ مارس ٢٠١٥